Довженко-центр заявив, що його будівлі виставлені на приватизацію

Довженко-центр заявив, що його будівлі виставлені на приватизацію

24 Червня 2021
2144

Довженко-центр заявив, що його будівлі виставлені на приватизацію

2144
У Центрі вважають, що дії Мінкульту та Ткаченка ведуть інституцію до банкрутства.
Довженко-центр заявив, що його будівлі виставлені на приватизацію
Довженко-центр заявив, що його будівлі виставлені на приватизацію

Національний центр Олександра Довженка 24 червня заявив, що Фонд держмайна України наказом від 1 червня виставив два з чотирьох його корпусів на приватизацію.

Довженко-центр повідомив, що 11 червня отримав лист, у якому Фонд держмайна повідомив про своє рішення щодо приватизації корпусів.

«На виконання цього рішення ФДМУ видав накази № 1333 та 1334 від 01.06.2021. Раніше, 28 квітня 2021 Р. ФДМУ звернувся до Міністерства культури та інформаційної політики України з проханням надати згоду або обґрунтоване заперечення проти приватизації будівель. Попри те, що МКІП був повідомлений про намір Центру використовувати один із корпусів для розміщення фільмо-, музейного та архівного фондів Центру, Міністерство надало мовчазну згоду на приватизацію будівель, дохід від здачі в оренду яких приносить 50% річного валового доходу Центру та складає близько 15 млн грн на рік», – йдеться в повідомленні.

Довженко-центр трактує згоду МКІП на приватизацію будівель та рішення зменшити фінансову підтримку Центру (з 10 до 7,8 мільйонів гривень) як намір довести інституцію до банкрутства.

Національний центр Олександра Довженка розповів, що минулого тижня звернувся до Мінкульту, Фонду державного майна України, Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики з проханням скасувати накази щодо приватизації. Якщо рішення про приватизацію все ж ухвалять, Довженко-центр просить МКІП забезпечити фінансову компенсацію втраченого доходу, а саме: 15 мільйонів гривень.

«Довженко-центр вимагає від Міністерство культури та інформаційної політики України та персонально від міністра Олександр Ткаченко втрутитись у ситуацію, що склалася, та запобігти ймовірному банкрутству однієї з провідних культурних інституцій України, до якого веде безвідповідальна політика Міністерства», – заявили в Довженко-центрі.

«Детектор медіа» звернувся до Мінкульту за коментарем.

Нагадаємо, 28 травня 2020 року Довженко-Центр оголосив про свою платонеспроможність через те, що Міністерством фінансів не було підписано бюджетну програму «Державна підтримка кінематографії». Працівникам інституції не виплачено заробітну плату за січень-лютий 2020 року, також немає змоги забезпечувати охорону та необхідні кліматичні умови фільмофонду. Того ж дня Іван Козленко повідомив, що йде з посади директора Довженко-Центру. Тоді ж в Довженко-Центрі також пройшли обшуки, серед причин слідчих дій називали проблеми з фінансуванням центру. 

У липні 2020 року Мінфін підписав паспорт бюджетної програми на відновлення фінансування Довженко-центру.

15 березня 2021 року колектив Довженко-Центру надіслав листа прем'єр-міністру Денису Шмигалю, міністру культури та інформаційної політики Олександру Ткаченку через можливе переведення установи в управління Держкіно. В установі вважають, що переведення Центру в сферу управління Держкіно є вкрай негативним.

15 квітня 2021 року конкурсна комісія обрала головою Довженко-центру Олену Гончарук, раніше вона працювала директоркою Музею кіно в Національному центрі Олександра Довженка. Гончарук була тією кандидаткою, яку висував колектив Центру. Попри це, наступного дня стало відомо, що міністр культури Олександр Ткаченко просить скасувати обрання Гончарук директоркою Довженко-Центру і провести повторне голосування з визначення переможця конкурсу. 16 квітня 2021 року Іван Козленко склав повноваження генерального директора Національного центру Олександра Довженка.

Довженко-Центр – державний фонд фільмів, в якому зберігається понад 6 000 художніх, документальних і анімаційних українських і зарубіжнихфільмів. У структурі центру є Кіноархів, кінолабораторія, Музей кіно, Фільмофонд і медіатека

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2144
Читайте також
27.05.2020 10:00
Олеся Анастасьєва
для «Детектора медіа»
6 990
13.06.2018 12:00
Ігор Грабович
для «Детектора медіа»
3 693
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Сергій
1029 дн. тому
Головна родзинка цієї приватизації полягає в тому, що в так званій вставці 2-6 (не зрозуміло чому її вважають окремим корпусом, адже вона являє собою розштирюючу прибудову до корпусу 2 і становить з ним одне ціле) знаходиться високовольтна електропівдстанція 10кВ/380В потужністю 0,63 МВА, яка живить ВЕСЬ виробничий квартал. Тож після приватизації, як кажуть, можливі цікаві варіанти.
Сергій
1029 дн. тому
І де вони знайшли там 4 корпуси? На території Національного центру О. Довженка (Довженко-центр) залишилося ЛИШЕ ДВА корпуси (кожен бажаючий може поїхати на ст. метро "Голосіївська" і пересвідчитися в цьому на власні очі, обійшовши по периметру квартал). Обидва вони перебувають в держвласнсті та примикають один до одного. Все інше давно вже було знесено під час будівництва ЖК "White Line" (але цього весь час керівництво Центру чомусь (?) "не помічало"(!)). Їхня колишня нумерація №№ 2 і 6. Корпус №2 перебуває у 100% оренді і не використовується Центром вже років 20. Так, "просунуті" менджери Центру з 2010 р. паразитували на оренді цього корпусу, фактично нічого не роблячі, щоб запровадити якусь дійсно прибуткову діяльність в корпусі №6 (навпаки пан Козленко, зробив все, щоб там не було якоїсь продуктивної діяльності, яка могла б створювати прибуток, розігнавши в 2013-2016 рр. всіх, хто на відміну від нього, щось розумів в такій діяльності. Тепер вони ллють "крокодилячі сльози" і пишуть звернення. Але скажіть мені: "Який фільмовий архів може в принципі функціонувати ВСЕРЕДИНІ житлового комплексу, з технологічних, організаційних, пожежних міркувань тощо?". Вся ця "буря в стакані" викликана лише бажанням максимально довго бути причетними до розпилу державних коштів - маю обгрунтоване право на таке переконання, як людина, що знає проблему зсередини (як колишній топ-менеджер цього підприємства).
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду