Нацполіція запевняє, що контролює розслідування злочинів проти журналістів на рівні з умисними вбивствами

Нацполіція запевняє, що контролює розслідування злочинів проти журналістів на рівні з умисними вбивствами

17 Вересня 2020
1456
17 Вересня 2020
15:50

Нацполіція запевняє, що контролює розслідування злочинів проти журналістів на рівні з умисними вбивствами

1456
Учасники дискусії також наголосили на проблемі в законодавстві щодо визначення, кого саме вважати журналістом.
Нацполіція запевняє, що контролює розслідування злочинів проти журналістів на рівні з умисними вбивствами
Нацполіція запевняє, що контролює розслідування злочинів проти журналістів на рівні з умисними вбивствами

Національна поліція України контролює розслідуванням злочинів проти журналістів на рівні з розслідуваннями про умисні вбивства. Про це 17 вересня повідомив виконувач обов’язків начальника відділу Головного слідчого управління Національної поліції України Дмитро Кравченко під час онлайн-обговорення «Безпека журналістів в Україні: існуючі виклики та шляхи їх подолання».

«Для жорсткішого контролю розслідування злочинів зазначеної категорії, у Головному слідчому управлінні [Національної поліції] були змінені функціональні обов’язки й контроль за розслідуванням цих злочинів покладено на спеціалізований відділ зонального контролю розслідування злочинів, вчинених проти життя і здоров’я особи. Тобто, контроль за злочинами про перешкоджання журналістський діяльності на такому рівні, як і контроль за вчиненням умисного вбивства», – розповів він.

Речник Міністерства внутрішніх справ Артем Шевченко розділив злочини проти журналістів на три базові категорії:

  1. Загальнокримінальна злочинність – це злочин проти журналіста, але природа цього злочину не пов’язана з виконанням ним професійних обов’язків.
  2. Спонтанні злочини пов’язані з журналісткою діяльністю – неадекватна реакція на дії репортера, який працює «в полях».
  3. Підготовлені злочини стосовно журналіста.

Крім того, пан Шевченко звернув увагу на проблему ідентифікації журналістів під час роботи на масових заходах: «Закликаємо репортерів не ставитися до цього поверхово, необхідно якомога більше ідентифікації: яскравої, кольорової, наочної та зрозумілою».

Він також додав, що МВС проводить роботу з поліцейськими та бійцями Нацгвардії щодо ідентифікації журналістів під час різних заходів.

Речник МВС та інші учасники дискусії наголосили на проблемі в законодавстві щодо визначення, кого саме вважати журналістом.

«Проблема виникає й з кваліфікацією – це журналіст чи не журналіст. Справи пригальмовуються саме на цих дискусіях. Сторона захисту вибудовує свою лінію, що вони не знали, не розуміли, посвідчення могло бути підробим тощо. В аналізах Ради Європи вказується, що фактично журналісти нових медіа й онлайн-видань не мають захисту, оскільки формально сайти не є ЗМІ», – сказав заступник міністра культури та інформаційної політики Тарас Шевченко.

Як писав ДМ, станом на 17 вересня 2020 року в Україні правоохоронні органи розслідують 242 кримінальних провадження через злочини проти журналістів

Нагадаємо, 6 листопада 2019 року тоді ще голова парламентського комітету гуманітарної та інформаційної політики, народний депутат від «Слуги народу» Олександр Ткаченко повідомив, що депутати з його фракція будуть ініціювати рішення, згідно з яким злочини проти журналістів повинні розглядатися окремо. За його словами, на рівні тоді ще генерального прокурора Руслана Рябошапки обговорювалося питання щодо створення спеціального прокурорського підрозділу, який буде розслідувати справу проти журналістів; на рівні міністра внутрішніх справ Арсена Авакова – про створення спеціальних слідчих груп. 

Заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко, своєю чергою, повідомив, що на сайті відомства зранку 7 листопада 2019 року з’явиться розділ «Злочини проти журналістів та хід їх розслідування», у якому буде висвітлюватися інформація по статистиці і щодо стадії розгляду справ, пов’язаних із журналістами.

14 січня 2020 року парламент ухвалив постанову «Про Рекомендації парламентських слухань на тему: "Безпека діяльності журналістів в Україні: стан, проблеми і шляхи їх вирішення"» за основу та в цілому.

17 березня 2020 року Офіс генерального прокурора створив робочу групу, яка займається опрацюванням та узагальненням інформації щодо протидії кримінальним правопорушенням, вчиненим проти журналістів.

17 вересня 2020 року стало відомо, що Офіс генерального прокурора створив міжвідомчу робочу групу для координації розслідувань злочинів проти журналістів

Фото: Вattleface

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1456
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду