В Україні правоохоронці розслідують 207 проваджень через злочини проти журналістів

В Україні правоохоронці розслідують 207 проваджень через злочини проти журналістів

5 Червня 2020
1672

В Україні правоохоронці розслідують 207 проваджень через злочини проти журналістів

1672
Представники Офісу генпрокурора та Нацполіції кажуть, що майже щомісяця заслуховують звіти про результати розслідування злочинів проти журналістів.
В Україні правоохоронці розслідують 207 проваджень через злочини проти журналістів
В Україні правоохоронці розслідують 207 проваджень через злочини проти журналістів

В Україні правоохоронні органи зараз розслідують 207 кримінальних проваджень, 149 з яких розслідує Національна поліція України. Про це повідомили учасники дискусії «Безпека журналістів та протидія безкарності за злочини проти журналістів».

Представник Офісу генпрокурора України Олег Пилипюк сказав, що за п’ять місяців 2020 року до суду скерували вісім проваджень щодо злочинів проти журналістів, у 19 справах оголосили підозри, ще в чотирьох – уже є вироки суду.

Найбільше проваджень через злочини проти журналістів реєструють у Києві, Львівській, Вінницькій, Харківській, Дніпропетровській та Одеській областях. Нацполіція за п’ять місяців розпочала 90 кримінальних проваджень через перешкоджання журналістам – це на 13 випадків більше, ніж у 2019 році.

«Збільшення реєстрації злочинів цієї категорії обумовлене тим, що журналісти займали і займають активну позицію у висвітленні порушень правил карантину. Також керівництво Нацполіції вживає більше заходів щодо виваженого підходу реєстрації злочинів цієї категорії», – пояснила заступниця начальника Головного слідчого управління Національної поліції України Анастасія Шидловська.

Крім того, поліція вивчила низку проваджень, які вже закрили. За результатами цієї перевірки, 24 провадження направили до прокуратур обласного рівня, також правоохоронці перевірять законність їх закриття.

Пані Шидловська розповіла, що слідчі відкривають провадження також за результатами моніторингу ЗМІ та соцмереж. Зокрема, поліція опрацьовує дані Інституту масової інформації та Національної спілки журналістів України. За її словами, у травні правоохоронці проаналізовали 67 фактів зі звіту ІМІ, з них одну справу скерували до суду, а по 26 випадках відкрили провадження (п’ять справ закрили, дві – направили до ДБР і СБУ, у 18 – триває розслідування).

Вона уточнила, що за 22 випадками перешкоджання журналісти до поліції не зверталися. Пані Шидловська закликала журналістів обов’язково повідомляти поліцію про напади і перешкоджання.

Нагадаємо, у першому кварталі 2020 року Інститут масової інформації зафіксував 62 випадки порушення свободи слова в Україні. Переважна більшість цих порушень (43) стосувалася фізичної агресії проти журналістів. У квітні ІМІ зафіксував в Україні 18 випадків порушень свободи слова, з них 16 стосувалися фізичної агресії проти журналістів. У травні – 11 випадків порушень свободи слова, з них сім – стосувалися фізичної агресії проти журналістів. 

Фото: Depositphotos

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1672
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду