2020 року до суду направлено 10 кримінальних проваджень щодо перешкоджання журналістській діяльності

2020 року до суду направлено 10 кримінальних проваджень щодо перешкоджання журналістській діяльності

15 Вересня 2020
1836
15 Вересня 2020
22:09

2020 року до суду направлено 10 кримінальних проваджень щодо перешкоджання журналістській діяльності

1836
Рада з питань свободи слова та захисту журналістів при Президентові України заслухала звіт Нацполіції України про результати розслідувань кримінальних проваджень, пов’язаних з перешкоджанням журналістській діяльності.
2020 року до суду направлено 10 кримінальних проваджень щодо перешкоджання журналістській діяльності
2020 року до суду направлено 10 кримінальних проваджень щодо перешкоджання журналістській діяльності

Протягом 2020 року органами досудового розслідування Нацполіції України зареєстровано 148 кримінальних проваджень, пов’язаних з перешкоджанням законній професійній діяльності журналістів з яких: 111 за  ст. 171 КК України, 37 за ст. 345-1 КК України.

За результатами проведеного розслідування до суду направлено обвинувальні акти у 10 кримінальних провадженнях (Дніпропетровська, Запорізька, Київська, Львівська, Одеська, Харківська та Херсонська області – по 1, Київ – 3). Про це доповів директор департаменту комунікацій Міністерства внутрішніх справ Артем Шевченко 15 вересня на засіданні ради з питань свободи слова та захисту журналістів при Президентові України.

За його словами, у 61-му провадженні прийнято рішення про закриття.

«Станом на 11 вересня 2020 року підпорядкованими підрозділами Національної поліції здійснюється досудове розслідування в 77 провадженнях (ст. 171 ККУ – 55, ст. 345-1 ККУ – 22) зазначеної категорії, розпочатих у 2020 році. З них: 45 справ розслідують підрозділи дізнання, 31 – слідство, зокрема: Вінницька – 5, Волинська – 1, Дніпропетровська – 2, Донецька – 3, Закарпатська – 1, Київська – 7, Луганська – 2, Львівська – 9, м. Київ – 19, Миколаївська – 1, Одеська – 11, Полтавська – 1, Рівненська – 1, Сумська – 1, Харківська – 5, Херсонська – 3, Хмельницька – 1, Чернівецька – 1, Чернігівська – 2 області. У трьох справах особу, що вчинила злочин встановлено (ст. 345-1 ККУ – 2, ст. 171 ККУ – 1)», – сказав він.

Крім того, станом на 15 вересня 2020 у залишку перебуває 158 кримінальних проваджень зазначеної категорії (ст. 171 ККУ – 110, ст. 345-1 ККУ – 38, ст. 347-1 ККУ – 9, ст. 348-1 ККУ – 1), які розпочато у минулі роки», – сказав він.

Крім того Артем Шевченко надав інформацію членам ради щодо результатів розслідувань переліку злочинів проти журналістів, а саме вбивства журналіста з Черкас Вадима Комарова (слідство триває); нападу на журналістів  телеканалу «Аверс» Наталію Поліщук, Марічку Петручик, В’ячеслава Морошка (Волинська обл.); фотокореспондента видання «Радіо Свобода» Сергія Нужненка, який постраждав від рук правоохоронців під час мітингу під Верховною Радою; побиття телеоператора Вадима Макарюка (м. Харків); погрози та встановлення прослуховуючих пристроїв у будинку Михайла Ткача та підпал авто програми журналістських розслідувань «Схеми»; погрози Катерині Сергацковій (інтернет-видання «Заборона»); погрози та стеження за журналісткою Texty.org.ua Любов'ю Величко (м. Київ) та ін. У переважній більшості кримінальних проваджень слідство триває.

Члени ради висловилися за доцільність створення інформаційної платформи, де містилася б уся інформація щодо етапів розслідування фактів перешкоджання журналістській діяльності, злочинів проти журналістів тощо.

Голова НСЖУ Сергій Томіленко порекомендував керівництву МВС і Національної поліції забезпечити ретельний аналіз фахівцями високого рівня відомств розслідувань хоча б у 10 найрезонансніших нападах на журналістів.

Члени ради відзначили, що справи щодо перешкоджання журналістській діяльності розслідуються повільно і не результативно, а до суду доходить лише незначна частина. Рада вирішила направити правоохоронним органам рекомендації провести аудит усіх справ, пов’язаних з перешкоджанням журналістській діяльності, і у разі низької кваліфікації слідчих на місцях більш кваліфікованим слідчим допомогти їх розслідувати. Також зауважили на необхідності представникам поліції в регіонах більше комунікувати із журналістами (проводити пресконференції, брифінги тощо).

Фото: Офісу Президента України

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1836
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду