В Україні правоохоронці розслідують 242 провадження через злочини проти журналістів

В Україні правоохоронці розслідують 242 провадження через злочини проти журналістів

17 Вересня 2020
1642
17 Вересня 2020
11:53

В Україні правоохоронці розслідують 242 провадження через злочини проти журналістів

1642
Загалом у 2020 році правоохоронці відкрили 484 кримінальних провадження, пов’язаних зі злочинами проти журналістів.
В Україні правоохоронці розслідують 242 провадження через злочини проти журналістів
В Україні правоохоронці розслідують 242 провадження через злочини проти журналістів

В Україні правоохоронні органи зараз розслідують 242 кримінальних провадження через злочини проти журналістів. Про це представник Офісу генерального прокурора Олег Пилипюк повідомив 17 вересня на онлайн-обговоренні «Безпека журналістів в Україні: існуючі виклики та шляхи їх подолання».

Він розповів, що за 8 місяців 2020 року правоохоронці відкрили 484 кримінальних провадження щодо злочинів проти журналістів, однак розслідування зараз триває лише в 242. За його словами, суди зараз розглядаються 60 проваджень: у 2020 році вони отримали 21 обвинувальний акт та оголосили 11 вироків у спарвах, пов’язаних зі злочинами проти журналістів.

Речник Міністерства внутрішніх справ Артем Шевченко уточнив, що Національна поліція за 2020 рік зареєструвала 148 проваджень через злочини проти журналістів, з них 111 справ за ст. 171 (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів) та 37 за ст. 345-1 (погрози вбивством журналісту) ККУ. Він додав, що в 10 провадженнях обвинувальні акти направлені до суду, ще 61 – закрили.

Як писав ДМ, станом на 5 червня 2020 року в Україні правоохоронні органи розслідували 207 кримінальних проваджень щодо злочинів проти журналістів, 149 з яких – Національна поліція України. 

Нагадаємо, 6 листопада 2019 року тоді ще голова парламентського комітету гуманітарної та інформаційної політики, народний депутат від «Слуги народу» Олександр Ткаченко повідомив, що депутати з його фракція будуть ініціювати рішення, згідно з яким злочини проти журналістів повинні розглядатися окремо. За його словами, на рівні тоді ще генерального прокурора Руслана Рябошапки обговорювалося питання щодо створення спеціального прокурорського підрозділу, який буде розслідувати справу проти журналістів; на рівні міністра внутрішніх справ Арсена Авакова – про створення спеціальних слідчих груп. 

Заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко, своєю чергою, повідомив, що на сайті відомства зранку 7 листопада 2019 року з’явиться розділ «Злочини проти журналістів та хід їх розслідування», у якому буде висвітлюватися інформація по статистиці і щодо стадії розгляду справ, пов’язаних із журналістами.

14 січня 2020 року парламент ухвалив постанову «Про Рекомендації парламентських слухань на тему: "Безпека діяльності журналістів в Україні: стан, проблеми і шляхи їх вирішення"» за основу та в цілому.

17 березня 2020 року Офіс генерального прокурора створив робочу групу, яка займається опрацюванням та узагальненням інформації щодо протидії кримінальним правопорушенням, вчиненим проти журналістів.

17 вересня 2020 року стало відомо, що Офіс генерального прокурора створив міжвідомчу робочу групу для координації розслідувань злочинів проти журналістів

Фото: Тексти

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1642
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду