Держдеп США закликав незалежно та прозоро розслідувати злочини проти журналістів

Держдеп США закликав незалежно та прозоро розслідувати злочини проти журналістів

2 Листопада 2020
1074
2 Листопада 2020
10:31

Держдеп США закликав незалежно та прозоро розслідувати злочини проти журналістів

1074
У відомстві також просять реформувати правоохоронні системи та скасувати закони, що обмежують свободу слова.
Держдеп США закликав незалежно та прозоро розслідувати злочини проти журналістів
Держдеп США закликав незалежно та прозоро розслідувати злочини проти журналістів

Державний департамент США напередодні Міжнародного дня припинення безкарності за злочини проти журналістів, 2 листопада, закликав уряди країн світу провести незалежні та прозорі розслідування вбивств, нападів на журналістів та погроз на їхню адресу. Про це заявила речниця відомства Морган Ортагус, передає «Голос Америки».

Вона нагадала, що з 2000 року в світі вбили понад 1500 журналістів, у понад 85% випадків – вбивці залишаються безкарними. У Держдепартаменті зазначила, що в багатьох місцях журналістів атакують авторитарні режими й кримінальні організації.

«Журналісти в усьому світі також стикаються з переслідуваннями, погрозами, довільними затриманнями та політично мотивованими переслідуваннями. Під час пандемії COVID-19 авторитарні уряди Китаю, Венесуели, Ірану та інших країн використовували COVID-19 як привід для погроз, затримань і нападів на журналістів. Журналісти-жінки стикаються зі специфічними ризиками, включаючи кібертроллінг, наклеп і інші гендерні загрози та насильство», – сказала Морган Ортагус та додала, що уряди, які не вирішують проблему злочинів проти журналістів або самі вчиняють зловживання, створюють умови для безкарності.

Речниця Держдепартаменту також розповіла, що неурядові організації відносять Китай, Північну Корею та Туркменістан до країн з найгіршими показниками свободи преси, а Сирію та Мексику – до найбільш небезпечних. Крім того, за її словами, Комітет захисту журналістів повідомляє, що Китай, Туреччина, Саудівська Аравія та Єгипет ув'язнюють більше журналістів за їхні роботу, ніж інші країни.

«У цей Міжнародний день припинення безкарності за злочини проти журналістів США закликають уряди проводити незалежні і прозорі розслідування погроз на адресу журналістів, нападів на них і вбивств журналістів, реформувати поліцейську практику, яка дозволяє жорстоко поводитися з журналістами, а також скасувати закони і практики, що обмежують свободу висловлювання», – додали в зовнішньополітичному відомстві США.

Нагадаємо, Премія імені Георгія Ґонґадзе та громадська організація «Львівський медіафорум» 16 вересня 2020 року запустили спільну інформаційну кампанію «Ціна слова», мета якої нагадати аудиторії українських медіа про цінність незалежної журналістики. 28 вересня 2020 року Львівський медіафорум запустив сайт інформаційної кампанії «Ціна слова» – priceofword.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1074
Читайте також
22.07.2020 11:44
Алі Сафаров, Інститут масової інформації
1 011
26.05.2020 14:00
Катерина Горчинська
для «Детектора медіа»
2 579
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду