У білоруському Гомелі оштрафували журналістку за участь у несанкціонованому мітингу

У білоруському Гомелі оштрафували журналістку за участь у несанкціонованому мітингу

5 Вересня 2020
1380

У білоруському Гомелі оштрафували журналістку за участь у несанкціонованому мітингу

1380
Раніше її неодноразово штрафували за фрілансерську співпрацю з телеканалом «Белсат», яка в Білорусі є незаконною.
У білоруському Гомелі оштрафували журналістку за участь у несанкціонованому мітингу
У білоруському Гомелі оштрафували журналістку за участь у несанкціонованому мітингу

4 вересня в Гомелі (Білорусь) суд оштрафував незалежну журналістку, активістку, члена «Білоруської асоціації журналістів» (БАЖ) Ларису Щиракову за участь у несанкціонованому мітингу. Про це повідомляє БАЖ.

30 серпня Лариса Щиракова очолила багатотисячний Марш незалежності та миру в Гомелі. Після мітингу журналістку затримали та відвезли до Гомельського відділу міліції, де їй стало зле. Її госпіталізували, а наступного дня виписали з лікарні.

3 вересня увечері Ларису Щиракову знову затримали та відвезли до слідчого ізолятора. 4 вересня стало відомо, що її затримала міліція в рамках адміністративної справи про участь у несанкціонованому масовому заході. На 4 вересня було призначено суд над активісткою.

Замість приміщення суду судове засідання вирішили проводити в Гомельському відділі міліції, куди не пустили нікого з тих, хто прийшов підтримати журналістку, навіть її рідних. Увечері пресслужба Гомельського облвиконкому повідомила, що Ларису Щиракову оштрафували на 135 рублів (понад 1400 грн) за статтею 23.34 Кодексу про адміністративні правопорушення Республіки Білорусь (порушення порядку організації чи проведення масових заходів). Через дві години журналістка повернулася додому.

Лариса Щиракова розповіла БАЖ, як її затримали, коли вона прийшла до міліції 3 вересня: «Я думала, мене викликають для роз'яснення протоколу, складеного за висвітлення маршу миру 30 серпня. Однак капітан міліції склав протокол за статтею 23.34 КпАП за репост мітингу солідарності зі студентами Мінська. Після складання протоколу він хотів узяти відбитки пальців, але я відмовилася. Співробітник міліції склав черговий адміністративний протокол за непокору міліції. Після цього мене відправили до слідчого ізолятора, незважаючи на те, що мій неповнолітній син залишився вдома».

Вона також повідомила, що суддя Гомельського районного суду справді розглянула два адміністративні протоколи в актовій залі райвідділу міліції та оштрафувала її на підставі двох протоколів. До звільнення журналістка перебувала у відділі міліції.

Лариса Щиракова – незалежна журналістка, фрілансерка. У квітні, травні, червні 2020 року її тричі судили за фрілансерську співпрацю з польським білоруськомовним телеканалом «Белсат» (за «незаконне виготовлення і поширення медіапродукції»). Загальна сума штрафів склала 2565 рублів (27 тис. грн).

У червні її затримували, щоб вона не могла вести стрим з опозиційного мітингу.

Нагадаємо, 4 вересня суд у Мінську на три доби заарештував шістьох журналістів. Їх затримали 1 вересня та звинуватили нібито в «порушенні порядку організації або проведення масових заходів».

Також 4 вересня в Мінську затримали блогера Павла Спіріна в рамках кримінальної справи, яку порушили за його фільм «Грань» про наркоторгівлю в Білорусі. Поки що блогера затримали на три доби.

5 вересня в Мінську затримали трьох журналістів, які висвітлювали Жіночий марш.

Усі репресії проти журналістів у Білорусі фіксує «Білоруська асоціація журналістів» у таблиці, яка постійно оновлюється.

Фото: БАЖ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1380
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Юрій Свірко
1321 дн. тому
що це??? 1) фрілансерську співпрацю з телеканалом «Белсат», яка в Білорусі є незаконною. - це вам Лукашенко сказав про незаконність? 2) 30 серпня Лариса Щиракова очолила багатотисячний Марш незалежності та миру в Гомелі. - а це хто вам сказав? теж Лукашенко, який каже, що журналісти демонстраціями керують?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду