У Мінську шістьох журналістів перевели в Центр ізоляції правопорушників

У Мінську шістьох журналістів перевели в Центр ізоляції правопорушників

3 Вересня 2020
1300

У Мінську шістьох журналістів перевели в Центр ізоляції правопорушників

1300
Адвокати подали клопотання про звільнення журналістів, але пояснили, що «міліція має право прийняти те рішення, яке вважає за потрібне».
У Мінську шістьох журналістів перевели в Центр ізоляції правопорушників
У Мінську шістьох журналістів перевели в Центр ізоляції правопорушників

Суд Жовтневого району Мінська 2 вересня вирішив відправити на доопрацювання справи журналістів Tut.by Надії Калініної та Олексія Суднікова, кореспондента БелаПАН Андрія Шавлюги, знімальної групу «Комсомольской правды в Беларуси» – Сергія Щеголєва (Святослава Зорького), Микити Дуболека (Микити Недоверкова) та Марії Елешевіч, яких звинувачують нібито в «порушенні порядку організації або проведення масових заходів». Про це повідомила Білоруська асоціація журналістів.

Журналістів перевели в Центр ізоляції правопорушників на Окрестіна, розгляд їх справ продовжать 3 вересня.

Суд над працівниками ЗМІ проводили по відеозв'язку. Проти всіх журналістів свідчив нібито свідок та працівник ОМОНу «Ковальов». Він був у балаклаві та відмовився її знімати, щоб його могли ідентифікувати. Присутні не бачили відео з «Ковальовим», його дивився лише суддя.

Зокрема, під час засідання Андрій Шавлюга розповів, що працівники ОМОНу попросили його пройти в службовий автомобіль, щоб перевірити акредитацію. Пізніше в автобус посадили журналістів «КП», Tut.by, «РИА Новости» та «Россия Сегодня».

«Ковальов» сказав, що 1 вересня супроводжував ходу студентів: «Журналіста Андрія Шавлюго затримали, бо він був координатором ходи, закликав студентів не розходитися, йти далі, був в натовпі». Схожі «свідчення» він надав і щодо інших журналістів. Пан Шавлюга, своєю черго, заявив, що цей працівник ОМОНу до нього не підходив.

Крім того, у суді виступили свідки захисту Єлизавета Хадаковская, Дар'я Фіневіч та прессекретар ФК «Мінськ» Павло Остроух. Вони розповіли, що журналістів поблизу протестувальників не було, вони трималися трохи далі та виконували свою роботу.

Під час засідання Олексій Судніков і Надія Калініна відкинули звинувачення в «координації протестів» та наголосили, що вони вели репортажі з місця подій. У засіданні щодо справи знімальної групу «Комсомольской правды в Беларуси» взяв участь ще один нібито свідок та працівник ОМОНу «Ігнатьєв», який теж приховував своє обличчя.

За результатами розгляду, суд вирішив повернути в РУВС для усунення недоліків справи усіх шістьох журналістів. Адвокати подали клопотання про негайне звільнення журналістів, але пояснили, що «міліція має право прийняти те рішення, яке вважає за потрібне».

Нагадаємо, 1 вересня міліція затримала близько 10 журналістів. Марію Вайтовіч («Єврорадіо»); Романа Годуна («Белорусы и рынок») та кореспондента «РИА Новости» згодом випустили. Натомість журналістів Tut.by Надію Калініну та Олексія Суднікова, кореспондента БелаПАН Андрія Шавлюгу, знімальну групу («Комсомольской правды в Беларуси») – Сергія Щеголєва, Микиту Дуболеку та Марію Елешевіч судитимуть за нібито «порушення порядку організації або проведення масових заходів».

На фото Андрій Шавлюга / БАЖ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1300
Читайте також
02.09.2020 16:00
Олександра Горчинська
для «Детектора медіа»
0
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду