У Мінську телеведучих Дениса Дудинського та Дмитра Кохна засудили до 10 діб арешту

У Мінську телеведучих Дениса Дудинського та Дмитра Кохна засудили до 10 діб арешту

3 Вересня 2020
1313

У Мінську телеведучих Дениса Дудинського та Дмитра Кохна засудили до 10 діб арешту

1313
Шоумени і ведучі були затримані 2 вересня. Раніше їх звільнили з держЗМІ через критику силовиків.
У Мінську телеведучих Дениса Дудинського та Дмитра Кохна засудили до 10 діб арешту
У Мінську телеведучих Дениса Дудинського та Дмитра Кохна засудили до 10 діб арешту

У Мінську телеведучих Дениса Дудинського та Дмитра Кохна засудили до 10 діб арешту. Про це повідомляє Tut.by.

Судовий розгляд їхніх справ відбувся 3 вересня в суді Первомайського району білоруської столиці.

Дмитро Кохно дав свідчення по відеозв'язку, перебуваючи за ґратами. На початку суду він попросив про пом'якшення покарання: вдома у нього дворічний син, дружина знаходиться на останньому місяці вагітності, потребує догляду неходяча 84-річна бабуся.

Згідно з протоколом, 23 серпня з 15.30 по 16.15 Дмитро Кохно начебто «навмисне порушив порядок проведення вуличної ходи по проспекту Переможців з метою публічного вираження своїх суспільно-політичних поглядів», а також вигукував гасло «Вядучыя з народам». Свою провину він визнав повністю. Підтвердив, що брав участь в ході, щоб висловити свою громадянську позицію, і вигукував тільки одне гасло.

Адвокат Антон Гашинський задав уточнююче питання - як затримували Кохна.

«Вийшов з підї’їзду покласти піджак в авто. Відкрив багажник і двері. Коли вішав піджак, повернув голову, побачив близько 8 чоловік у військовій формі з гвинтівками. Мене поклали обличчям у підлогу, заламали руки. Мама попросила, щоб з кишень дістали ключі від машини. Але вони самі випали. (...) Все відбулося блискавично: я опинився в машині на колінах, в наручниках. Після мене привезли в РУВС Центрального району», - розповів Дмитро Кохно.

Дениса Дудинського також затримали 2 вересня, причина рідним не була відома. 

Незалежні спостерігачі, які чергували в суді, змогли лише дізнатися, що йому дали 10 діб арешту за участь в несанкціонованому заході (ч. 1 ст. 23.34 КоАП).

Який захід йому поставили в провину, в який день і який час, хто дав проти нього свідчення, залишається невідомим. Адвокат на процесі не був присутній, хоча право на захист гарантовано Конституцією. Денис Дудинський знаходиться в ІТТ на Окрестина.

Дмитро Кохно був ведучим програми «Удача в придачу» на телеканалі ОНТ. Його звільнили після емоційного поста в соцмережах щодо затримань біля магазину Symbal.by. Пізніше він закликав звільнитися колег, які «не можуть нормально спати ночами».

Дениса Дудинського та Катерину Раєцьку відсторонили від ведення «Слов'янського базару» після поста шоумена про затримання біля магазину Symbal.by. Пізніше його звільнили з «Беларусь 1».

Нагадаємо, 27 серпня у Мінську затримали 42 журналістів, які готувалися висвітлювати акцію протесту на майдані Свободи. Крім того, білоруська влада заблокувала доступ до «Радіо Свобода», «Белсат» та ще 80 сайтів. Згодом були заблоковані сайти незалежних видань Naviny.by та «Наша ніва».

29 серпня з'явилась інформація, що близько 20 журналістів іноземних ЗМІ в Білорусі позбавили акредитації. У тому числі співробітників Reuters, AFP, Associated Press, BBC, «Радыё Свабода». Знімальну групу «Радыё Свабода» затримали в прямому ефірі.

1 вересня міліція затримала близько 10 журналістів. Марію Вайтовіч («Єврорадіо»); Романа Годуна («Белорусы и рынок») та кореспондента «РИА Новости» згодом випустили. Натомість журналістів Tut.by Надію Калініну та Олексія Суднікова, кореспондента БелаПАН Андрія Шавлюгу, знімальну групу («Комсомольской правды в Беларуси») – Сергія Щеголєва, Микиту Дуболеку та Марію Елешевіч судитимуть за «порушення порядку організації або проведення масових заходів».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1313
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду