У Білорусі масово позбавляють акредитації журналістів іноземних ЗМІ

У Білорусі масово позбавляють акредитації журналістів іноземних ЗМІ

29 Серпня 2020
1525

У Білорусі масово позбавляють акредитації журналістів іноземних ЗМІ

1525
Акредитацій позбавлені щонайменше 19 журналістів. Медійників із громадянством інших країн після цього депортують.
У Білорусі масово позбавляють акредитації журналістів іноземних ЗМІ
У Білорусі масово позбавляють акредитації журналістів іноземних ЗМІ

У Білорусі масово позбавляють акредитації журналістів іноземних ЗМІ. Про це пише Tut.by.

Наразі відомо, що акредитації від МЗС Білорусі, яка дозволяє журналістам іноземних ЗМІ легально працювати в країні, позбавили журналісток BBC Тетяну Мельничук та Тетяну Януцевіч.

«Подзвонили вранці з МЗС, сказали, що за постановою Міжвідомчої комісії з безпеки в інформаційній сфері акредитації з сьогоднішнього дня анульовані. На запитання "а чим я завинила" відповіли, що доручено донести тільки цю інформацію», - розповіла Тетяна Мельничук.

«Радыё Свабода» повідомляє, що рішенням цієї ж комісії позбавлені акредитації її кореспонденти Алесь Дащінський, Олег Грузділовіч, Володимир Грідін, Олександра Динько.

Також акредитації позбавлені: Василь Федосенко і Володимир Костін (Reuters), Сергій Гапон і Олександр Гребьонкін (AFP), Сергій Гриць і Юрій Карманов (Associated Press), Геннадій Шарипкина (RFI), Роман Васюковіч («Настоящее время»).

Загалом акредитацій позбавлені 19 журналістів.

РІА «Новости» з посиланням на російське посольство повідомляє, що з Білорусі депортували двох журналістів Associated Press.

Раніше стало відомо, що з Білорусі депортують російських журналістів з німецького телеканалу ARD.

Журналісти зарубіжних видань у Білорусі отримують акредитацію в МЗС. Але позбавили її за рішенням Міжвідомчої комісії з безпеки в інформаційній сфері.

До завдань комісії входить аналіз стану безпеки в інформаційній сфері, визначення національних інтересів Білорусі в інфосфері, вироблення пріоритетних напрямків діяльності держорганів щодо виявлення і нейтралізації внутрішніх і зовнішніх ризиків, викликів, загроз безпеки в інформаційній сфері і так далі.

Комісію очолює заступник Державного секретаря Радбезу Білорусі Володимир Арчаков, а всього в її складі 18 чоловік.

Примітно, що в комісію входять представники держЗМІ. Це головний редактор видавничого дому «СБ - Білорусь сьогодні» Дмитро Жук і голова ОНТ Марат Марков.

МЗС Білорусі позбавлення акредитації журналістів, які працюють на іноземні ЗМІ, не коментує.

Олександр Лукашенко не раз критикував іноземні ЗМІ. Діставалося і чиновникам, «які чекають вказівок, як в цьому випадку чинити».

«Не треба чекати ніякого кінця електоральної кампанії. Видворяти звідси, якщо вони не дотримуються наших законів і звуть людей на майдани», - заявив Лукашенко 23 липня, ще до виборів.

У Білорусі є ЗМІ, яке останні кілька років працює без акредитації, і досить успішно - це польський телеканал Belsat. Однак штрафи його співробітників щорічно перевалюють за сотню тисяч доларів.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1525
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду