У Білорусі на майно засновниці «Пресклубу» наклали арешт

У Білорусі на майно засновниці «Пресклубу» наклали арешт

26 Січня 2021
1159

У Білорусі на майно засновниці «Пресклубу» наклали арешт

1159
Юлія Слуцька розповіла, що в її камері щодня проводять обшук.
У Білорусі на майно засновниці «Пресклубу» наклали арешт
У Білорусі на майно засновниці «Пресклубу» наклали арешт

У Мінську силовики 25 січня провели слідчі дії в квартирі засновниці неформального об'єднання медіапрофесіоналів «Пресклуб Білорусь» (Press Club Belarus) Юлії Слуцької, на її майно наклали арешт. Про це її дочка Олександра Слуцька повідомила інформаційному агентству БелаПАН, передає Naviny.by.

«Мене викликали в квартиру матері й видали постанову ще від 28 грудня 2020 року про накладення арешту на її майно. Однак під час огляду цінних предметів і речей в квартирі не виявили. Нічого не заарештували, і на відповідальне зберігання нічого не передали – написано в протоколі опису арештованого майна», – розповіла Олександра Слуцька.

За її словами, адвокат 25 січня відвідав Юлію Слуцьку в СІЗО. Засновниця «Пресклубу» сказала, що в її камеру перевели громадянку Швейцарії Наталю Херші, яку білоруський суд визнав винною в застосуванні насильства до міліціонера. «Херші голодує зараз, тому всім в камері доводиться несолодко: по кілька разів на день проводять шмони, виганяють всіх у карцер, усе обшукують, витрушують, перевертають», – додала пані Олександра.

Нагадаємо, 22 грудня 2020 року в Мінську в аеропорту силовики затримали засновницю «Пресклубу Білорусь» Юлію Слуцьку. Донька засновниці «Пресклубу Білорусь» Олександра Слуцька розповіла, що в аеропорту її разом з матір’ю забрали на огляд речей. Її відпустили майже одразу, а от на Юлію Слуцьку вона чекала близько години. За її словами, пізніше виявилося, що засновницю «Пресклубу Білорусь» відвезли додому, де 10 людей у цивільному одязі провели обшук. Після цього Юлію Слуцьку забрали до Департаменту фінансових розслідувань Білорусі. 

Того ж дня з обшуками прийшли до офісу «Пресклубу», де перебував директор Сергій Ольшевський, та до помешкань програмної директорки «Пресклубу» Алли Шарко та директора Академії «Пресклубу» Сергія Якупова.

24 грудня Юлію Слуцьку, Сергія Ольшевського, Аллу Шарко, Сергія Якупова та Петра Слуцького взяли під варту. 31 грудня звинувачення в ухиленні від сплати податків і пособництві в цьому висунили Юлії Слуцькій, Аллі Шарко, Сергію Ольшевському, Петру Слуцькому, Денису Соколовському та членкині основного складу Координаційної ради Ксенії Луцкіній. Керівнику Академії «Пресклубу Білорусь» Сергію Якупову звинувачень не висували, але 2 січня 2021 року звільнили з-під варти та вислали до Росії.

6 січня родичі затриманих працівників «Пресклубу Білорусь», яким інкримінують несплату податків, перевели на рахунок Центрального апарату Слідчого комітету забезпечення відшкодування збитків 109 769 білоруських рублів (1 203 628 гривень) – стільки податків, за версією слідства, «Пресклуб» не заплатив до державного бюджету. Того ж дня стало відомо, що слідчі сказали Юлії Слуцькій, що справа про несплату податків стосується «проєкту громадського телебачення».

14 січня 2021 року білоруські правозахисні організації визнали політв'язнями Юлію Слуцьку, Аллу Шарко, Сергія Ольшевського, Петра Слуцького та Ксенію Луцкіну.

Фото: Naviny.by

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1159
Читайте також
27.11.2020 19:31
Press Club Belarus
3 035
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду