Посли шести країн Європи приїхали до Алексієвич, щоб захистити її від арешту

Посли шести країн Європи приїхали до Алексієвич, щоб захистити її від арешту

9 Вересня 2020
1764

Посли шести країн Європи приїхали до Алексієвич, щоб захистити її від арешту

1764
Президент Литви закликав міжнародну спільноту відреагувати на порушення прав людини щодо Світлани Алексієвич та інших членів Координаційної ради.
Посли шести країн Європи приїхали до Алексієвич, щоб захистити її від арешту
Посли шести країн Європи приїхали до Алексієвич, щоб захистити її від арешту

Посли Литви, Німеччини, Польщі, Швеції, Словаччини та Чехії 9 вересня приїхали додому до білоруської та української письменниці, лауреатки Нобелівської премії, голови білоруського ПЕН, членкині президії Координаційної ради опозиції Білорусі Світлани Алексієвич, щоб захистити її від арешту. Про це заступниця посла Литви в Білорусі Аста Андріяускене розповіла The Insider.

Вона та посол Литви Андрюс Пулокас першими приїхали до пані Алексієвич. «Коли ми приїхали, тут вже було багато журналістів, багато людей, пара мікроавтобусів. Ми покликали інших послів ЄС, і приїхали посли Німеччини, Польщі, Швеції, Словаччини, Чехії. Зараз думаємо, що робити далі», – повідомила пані Андріяускене та додала, що силовики намагалися потрапити до під’їзду, але їх не впустили.

Крім того, президент Литви Ґітанас Науседа закликав міжнародну спільноту відреагувати на порушення прав людини щодо Світлани Алексієвич та інших членів Координаційної ради.

«На жаль, дуже грубі порушення прав людини в Білорусі продовжуються. Лауреатці Нобелівської премії Світлані Алексієвич загрожує арешт. Інші члени президії Координаційної ради затримані та депортовані. Міжнародне співтовариство не може мовчати», – написав він у Twitter.

Як писав ДМ, Світлана Алексієвич остання з семи членів президії Координаційної ради опозиції, що залишається на волі в Білорусі. Інші члени президії затримані або під тиском силовиків виїхали за кордон. 9 вересня письменниця розповіла, що до неї почали дзвонити в двері оперативники в цивільному одязі. Пані Алексієвич засудила затримання та вивезення з території Білорусі членів президії Координаційної ради опозиції, а також – напади на незалежні ЗМІ в країні.  

Раніше, 13 серпня, Світлана Алексієвич засудила дії влади Білорусі й силовиків під час акцій протесту, назвавши їх «військовими діями». Письменниця також припустила, що до розгону протестувальників залучили російський ОМОН.

Нагадаємо, силовики масово затримують журналістів, які висвітлюють протести. Декого з них арештовують за нібито участь у несанкціонованих масових заходах. Іноземним журналістам перед виборами влада відмовляла в акредитації, а наприкінці серпня позбавила акредитації й тих, кому її надала. За роботу без акредитації іноземних журналістів депортують із забороною в'їзду до Білорусі.

Засновниця проєкту «Пресклуб Білорусь» Юлія Слуцька в коментарі «Детектору медіа» висловила думку, що Олександр Лукашенко перед зустріччю з президентом Росії Володимиром Путіним намагається зробити картинку, що він узяв усе під контроль, саме тому в країні почали масово затримувати журналістів та позбавляти їх акредитації.

Хроніку подій у білоруському медіапросторі читайте в серії матеріалів «Детектора медіа»:частини першадругатретячетверта і п'ята.

Фото: The Insider

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1764
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду