У Росії ФСБ затримала журналіста «Укрінформу» Романа Сущенка (ПОСТІЙНО ОНОВЛЮЄТЬСЯ)

У Росії ФСБ затримала журналіста «Укрінформу» Романа Сущенка (ПОСТІЙНО ОНОВЛЮЄТЬСЯ)

3 Жовтня 2016
2345

У Росії ФСБ затримала журналіста «Укрінформу» Романа Сущенка (ПОСТІЙНО ОНОВЛЮЄТЬСЯ)

2345
30 вересня в Росії Федеральна служба безпеки (ФСБ) затримала журналіста Національного інформаційного агентства «Укрінформ» Романа Сущенка. Члени Громадської спостережної комісії (ГСК) Москви виявили журналіста в СІЗО «Лефортово», якого Лефортівський суд Москви заарештував по звинуваченню в «шпигунстві» (стаття 276 КК)
У Росії ФСБ затримала журналіста «Укрінформу» Романа Сущенка (ПОСТІЙНО ОНОВЛЮЄТЬСЯ)
У Росії ФСБ затримала журналіста «Укрінформу» Романа Сущенка (ПОСТІЙНО ОНОВЛЮЄТЬСЯ)

Про це йдеться у повідомленні на сайті «Открытая Россия».

«Ми абсолютно випадково зустріли в камері карантинного відділення Лефортівської в'язниці 47-річного громадянина України Романа Сущенка. Він розповів, що він журналіст, якого звинувачують в шпигунстві. Подробиць свого затримання і звинувачень, які йому пред'явили, Сущенко не зміг нам повідомити», - розповіла членкиня ГСК Москви Зоя Светова.

За її словами, співробітники «Лефортово» заборонили представникам ГСК питати журналіста про кримінальну справу.

Пан Сущенко повідомив правозахисникам, що під час затримання на нього чинили психологічний тиск, слідчий не дозволив йому зателефонувати додому і повідомити дружині про свій арешт. Слідство ФСБ надало йому державного адвоката. Журналіст попросив правозахисників зв'язатися з консулом України в Москві. Згодом український консул  підтвердив інформацію щодо арешту журналіста Романа Сущенка у Москві.

Спеціальний кореспондент агенції «Укрінформ» Роман Сущенко, який останні шість років працював у Парижі співпрацював з низкою українських ЗМІ під псевдонімом Рон Височанський. Про це свідчить сторінка Рона Височанського у Facebook. Те, що даний аккаунт належить саме Романові Сущенку підтверджує єдина світлина, на якій спецкор «Укрінформу» бере коментар в учасниці антиросійської акції, організованої українською діаспорою у Парижі.

26 січня

19.37: Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська зустрілася з дружиною незаконно затриманого у Москві власного кореспондента «Укрінформу» Романа Сущенка Анжелою та представниками агентства.

16.55: Марк Фейгін, адвокат незаконно затриманого в Москві українського журналіста Романа Сущенка,  заявив, що буде оскаржувати ухвалене російським судом рішення про продовження тримання його підзахисного під вартою.

25 січня

19.01: Марк Фейгін, адвокат незаконно затриманого в Москві українського журналіста Романа Сущенка, повідомив, що російський суд відмовився приймати лист від Головного управління розвідки (ГУР) Міністерства оборони України (МОУ), в якому заявлено, що Сущенко не є співробітником управління.

15.16: Лефортівський районний суд Москви продовжив арешт незаконно затриманого в РФ журналіста Сущенка ще на три місяці.

20 січня

19.11: Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуня Міятович висловила занепокоєння у зв'язку з тим, що до затриманого в Москві журналіста «Укрінформу» Романа Сущенка не допускають священнослужителів УПЦ КП, а також дружину.

18.07: Захист неправомірно затриманого в Росії журналіста «Укрінформу» Романа Сущенка до засідання суду в Москві готує клопотання про заміну йому запобіжного заходу на домашній арешт з місцем перебування у консульському готелі.

17.09: Марк Фейгін, адвокат утримуваного у СІЗО Москви українського журналіста Романа Сущенка, сподівається, що дата засідання суду щодо запобіжного заходу його підзахисному стане відома за тиждень до закінчення терміну його арешту.

19 січня

20.16: Міністр інформаційної політики України Юрій Стець зустрівся з Генеральним секретарем Ради Європи Торбйорном Ягландом і порушив питання стану свободи ЗМІ та безпеки журналістів на окупованих Росією територіях Криму і Донецької та Луганської областей, а також закликав Генсека Ради Європи сприяти звільненню Романа Сущенка і припиненню переслідування Миколи Семени.

12 січня

09.02: Марк Фейгін, адвокат заарештованого в Росії журналіста Романа Сущенка, заявив, що на засіданні Лефортовського суду щодо продовження утримання Сущенка під вартою, який має відбутися наприкінці січня, він наполягатиме на домашньому арешті.

11 січня

19.44: Марк Фейгін, адвокат незаконно заарештованого у Росії журналіста «Укрінформу» Романа Сущенка, вважає, що окрім основного варіанту обміну його підзахисного, потрібно підготувати й варіант відправлення на Батьківщину для «відбуття покарання» там після «вироку» у російському суді.

17.38: Представник секретаріату Уповноваженої Верховної Ради з прав людини Михайло Чаплига повідомив, що омбудсмен Валерія Лутковська зможе відвідати українських громадян Романа Сущенка та Євгена Панова у СІЗО Москви тільки після того, як російський омбудсмен Тетяна Москалькова отримає дозволи прокуратури, суду і пенітенціарної системи Росії.

10 січня

19.05: Марк Фейгін, адвокат незаконно заарештованого в Москві українського журналіста Романа Сущенка, повідомив, що отримав довідку від Головного управління розвідки Міністерства оборони України, що його підзахисний не перебуває на службі відомства.

18.11: Марк Фейгін, адвокат незаконно заарештованого в Москві українського журналіста Романа Сущенка, повідомив, що його підзахисний чекає анонсованого раніше візиту українського омбудсмена Валерії Лутковської.

16.00: Марк Фейгін побував сьогодні, 10 січня, у журналіста Романа Сущенка в СІЗО та взяв у нього листа, адресованого генеральному секретарю Ради Європи Турбйорну Ягланду.

29 грудня

17.19: Марк Фейгін, адвокат заарештованого у Москві журналіста «Укрінформу» Романа Сущенка», повідомив, що найближчим часом його підзахисний пройде психолого-психіатричну експертизу, швидше за все - амбулаторно.

28 грудня

14.05: Марк Фейгін, адвокат журналіста Романа Сущенка вважає, що відвідання російським омбудсменом Москальковою кримських дезертирів Максима Одинцова та Олександра Баранова говорить про можливість обміну їх на його підзахисного.

27 грудня

19.06: У середу, 28 грудня, заарештованого в Москві кореспондента «Укрінформу» Романа Сущенка відвідає український консул Геннадій Брескаленко.

18.39: Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська повідомляє, що нею досягнуто домовленість про відвідання у СІЗО Москви (Росія) українського журналіста Романа Сущенка, який утримується в РФ за гратами через сфабриковане звинувачення у шпигунстві.

22 грудня

17.17: Голова Служби безпеки України Василь Грицак заявив, що український журналіст Роман Сущенко є заручником офіційної політики влади Росії, яка не відпустить його у правовому полі, а чекатиме, коли це стане політично вигідно.

17.05: Російський адвокат Марк Фейгін заявив, що оперативна частина в московському СІЗО «Лефортово», яка пов'язана з ФСБ, веде розробку щодо його підзахисного, українського журналіста Романа Сущенка.

19 грудня

10:46: Дружина та син Сущенка повертаються в Україну - Фейгін

18 грудня

14.13: Марк Фейгін, адвокат затриманого у Москві журналіста Романа Сущенка, повідомив, що Президент України міг би взяти на себе відповідальність за статус кореспондента «Укрінформу» в Парижі, й розраховує на «активність української сторони».

14 грудня

9.45: Адвокат Марк Фейгін, який захищає затриманого в Москві журналіста «Укрінформу» Романа Сущенка, готує до подання до Слідчого управління ФСБ Росії низку документів, привезених з Франції.

15 грудня в Московському міському суді розглядатиметься апеляційна скарга на подовження арешту журналіста «Укрінформу» Романа Сущенко. Фейгін робитиме наголос на утриманні журналіста під домашнім арештом.

11 грудня

10.05: Народний депутат України Мустафа Джемілєв вважає журналіста «Укрінформу» Романа Сущенка політичним заручником і не сумнівається в його звільненні. Крім того він закликає шукає інші шляхи звільнення журналіста, крім обміну на «російських бандитів».

9 грудня

13.40: Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров на прес-конференції в ході міністерської зустрічі ОБСЄ допустив, що українські політв’язні можуть бути обміняні на росіян, які перебувають в Україні. Так Лавров прокоментував питання про те, чи можливо звільнення українських заручників, серед яких журналістка назвала Олега Сенцова, Романа Сущенкоа і Станіслава Клиха.

6 грудня

16:00: Фейгін нагадав журналістам про прес-конференцію Путіна, на якій можна спитати про Сущенка

13:37: У Кремлі не змогли уточнити умови, які повинні «дозріти» для звільнення незаконно засудженого в Росії українського режисера Олега Сенцова

11:15: Священик Української православної церкви Київського патріархату у Підмосков'ї Святослав Скороход заніс журналістові Роману Сущенку, якого незаконно утримують у Росії, підписаний Патріархом Філаретом молитовник та продукти

9 грудня

13:40: Лавров допускає обмін Сущенка, Сенцова і Кольченка на росіян

9:53: В Естонії пікетували посольство РФ через Сущенка, Крим та Донбас

8 грудня

9:29: ФСБ заборонила передати в камеру Сущенку молитовник від священника УПЦ КП

6 грудня

16:00: Фейгін нагадав журналістам про прес-конференцію Путіна, на якій можна спитати про Сущенка

11:51: Священник УПЦ КП передав у СІЗО Сущенку молитовник та продукти

5 грудня

12:41: Арештований у Москві за «шпигунство» журналіст Роман Сущенко просить президента Франції Франсуа Олланда особисто посприяти його звільненню

3 грудня

17:11: Фейгін заявляє, що звільнити Сущенка за рішенням російського суду не вдасться

15:09: Фейгін повідомив, що французькі дипломати займатимуться справою Сущенка

2 грудня 

18.01: Протиправно заарештований російськими спецслужбами власний кореспондент «Укрінформу» у Парижі Роман Сущенко звернувся про допомогу задля свого звільнення до президента Франції Франсуа Олланда.

17.35: Адвокат Марк Фейгін заявив, що Федеральна служба безпеки Росії (ФСБ) провела оперативну провокацію проти власного кореспондента «Укрінформу» у Парижі Романа Сущенка.

13:13: Кремль відмовив у відвіданні представником ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуні Міятович затриманого в Москві журналіста «Укрінформу» Романа Сущенка, аргументуючи це відсутністю відповідних повноважень з боку ОБСЄ

9:52: Ув’язнений у Москві власний кореспондент «Укрінформу» Роман Сущенко знайшов можливість привітати 1 грудня дружину з днем народження

1 грудня

18:01: Франція має політичні і дипломатичні можливості, щоб вплинути на керівництво Росії з метою звільнення заарештованого в РФ кореспондента «Укрінформу» Романа Сущенка.

13:02: Максим Сущенко, син ув’язненого в Росії журналісіта «Укрінформу» Романа Сущенка, просить громадськість сприяти звільненню батька

10:23: «Репортери без кордонів» активізують дії з метою підтримки та звільнення затриманого в Росії журналіста Романа Сущенка

30 листопада

16.03: Секретар Ради національної безпеки і оборони України (РНБО) заявив, що російські спецслужби намагались завербувати українського журналіста «Укрінформу» Романа Сущенка, який зараз знаходиться в СІЗО «Лефортово» в Росії.

9.45: ЮНЕСКО має формати для обговорення справи заарештованого в Росії журналіста «Укрінформу» Романа Сущенка.

29 листопада

17.25: Захист українського журналіста Романа Сущенка, обвинуваченого в Росії в шпигунстві, оскаржив продовження йому арешту до кінця січня і має намір звернутися до Страсбурзького суду.

16:00: Юлія Сущенко, донька арештованого в Росії кореспондента «Укрінформу» Романа Сущенка, вперше за два місяці отримала лист від батька

9:34: Марк Фейгін, адвокат затриманого в Росії журналіста «Укрінфому» Романа Сущенка вилетів до Франції, щоб зустрітися з офіційними особами з приводу свого підзахисного

28 листопада 

17.33: Рада Європейського альянсу інформаційних агентств (European Alliance of News Agencies - EANA) висловила стурбованість продовженням арешту в Росії журналіста «Укрінформу» Романа Сущенка та повторно звернулася до російської влади із закликом звільнити його, якщо переконливі докази вини не будуть представлені.

16:00: Міністр закордонних справ України (МЗС) Павло Клімкін говоритиме про звільнення українських політв'язнів, які утримуються в Росії, зокрема журналіста «Укрінформу» Романа Сущенка під час міністерських зустрічей Україна-НАТО і Україна-ОБСЄ

15:006 Міністерство закордонних справ України (МЗС) висловило Росії ноту протесту у зв'язку з продовженням арешту журналіста Романа Сущенко до 30 січня 2017 року

12:37: 28 листопада Лефортовський суд Росії продовжив арешт затриманого у Москві журналіста «Укрінформа» Романа Сущенка до 30 січня 2017 року

11:43: Лефортовський суд Москви дав можливість затриманому в Росії за «шпигунство» журналісту Роману Сущенко ознайомитися зі справою

11:29: Адвокат Марк Фейгін заявив, що сьогоднішнє засідання з приводу продовження арешту кореспондента «Укрінформа» Романа Сущенка - відкрите. Пізніше, за клопотанням прокурора, засідання зробили закритим

9:15: Адвокат Марк Фейгін нагадав журналістам про засідання з приводу продовження арешту свого підзахисного, кореспондента «Укрінформу» Романа Сущенка

24 листопада

12:00: 28 листопада в Лефортовському суді відбудеться засідання щодо продовження арешту затриманому в Росії українському журналісту Роману Сущенко

23 листопада

17.15: Марк Фейгін, адвокат затриманого в Москві журналіста Укрінформу Романа Сущенка, повідомив, що під час візиту у Францію у «справі Сущенка» зустрінеться з французькими дипломатами і представниками «Репортерів без кордонів».

16:25: Коли відбудеться судове засідання, на якому розглядатиметься питання продовження арешту журналіста Романа Сущенка, невідомо

22 листопада

15:40: Затриманий у Росії за «шпигунство» журналіст «Укрінформу» Роман Сущенко внесений у список з обміну, який складають в Об'єднаному центрі звільнення заручників, створеному в Службі безпеки України (СБУ).

10:30: Службі безпеки України на даний момент нічого не відомо про переговори щодо обміну затриманого та арештованого в РФ за підозрою в шпигунстві українського журналіста Романа Сущенка на Віктора Павленка, звинуваченого в роботі на російський ГРУ і затриманого в Рівному 8 жовтня.

21 листопада

14:40: 28 листопада слідство у справі журналіста Романа Сущенка подасть в суд документи на продовження його арешту.

12:11: Адвокат Марк Фейгін оприлюднив ім’я людини, на яку можуть обміняти журналіста «Укрінформу» Романа Сущенка

17 листопада

14:49: Марк Фейгін, який захищає журналіста «Укрінформу» Романа Сущенка, розказав про деталі свого візиту до Франції

9:00: Адвокат Марк Фейгін заявив, що журналіста Романа Сущенкав в СІЗО «Лефортово» відвідає для духовної підтримки священик Української православної церкви Київського патріархату

13 листопада

12:03: Українські журналісти та активісти розпочали збір коштів для заарештованого у Москві кореспондента «Укрінформу» Романа Сущенка. Журналістка «Детектора медіа» Катерина Толокольнікова закликала українських медійників більше писати про справу Романа Сущенка, а також долучитися до збору коштів на допомогу його родині

12 листопада

10.02: Марк Фейгін, адвокат затриманого у Росії кореспондента «Укрінформу» Романа Сущенка, вважає, що зараз, аби домагатися звільнення журналіста, необхідно апелювати до Франції, при МЗС якої був акредитований його підзахисний.

Інтерв'ю - Марк Фейгин: «Журналистское сообщество Украины должно быть предельно консолидировано в отношении Сущенко»

11 листопада

18.10: Група депутатів Європейського парламенту звернулася до високого представника ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федеріки Могеріні з проханням посприяти вирішенню справи незаконно затриманого в Москві журналіста «Укрінформу» Романа Сущенка.

17.51: Посол Французької Республіки в Україні Ізабель Дюмон заявляє, що її країна серйозно сприймає ситуацію з арештом в Російській Федерації журналіста «Укрінформу» Романа Сущенка.

10 листопада

13:15: Марк Фейгін, який захищає затриманого у Москві журналіста «Укрінформу» Романа Сущенка, повідомив, що 29 листопада – 3 грудня буде в Парижі з діловою поїздкою по справі свого підзахисного

8 листопада

9:45: Адвокат затриманого у Москві журналіста «Укрінформу» Романа Сущенка Марк Фейгін має намір активізувати роботу у Франції, де офіційно працював його підзахисний

7 листопада

20.03: Незаконно затриманий у Москві за звинуваченням у шпигунстві український журналіст Роман Сущенко почав в СІЗО отримувати російські газети. Про це його адвокат Марк Фейгін розповів після зустрічі із підзахисним в СІЗО «Лефортово».

4 листопада

19.54: 4 листопада біля будівлі ФСБ в Москві адвокат Марк Фейгін провів одиночний пікет на підтримку свого підзахисного - українського журналіста Романа Сущенка.

1 листопада

14.40: Російський адвокат Марк Фейгін, який захищає обвинуваченого у «шпигунстві» журналіста Романа Сущенка, заявив, що його підзахисного затримали 30 вересня у Москві через свідчення друга сім’ї.

9.20: Російський адвокат Марк Фейгін приїхав до Києва для вивчення перспективи організації обміну журналіста Романа Сущенка, який утримується в СІЗО «Лефортово» за «шпигунство».

29 жовтня

10.50: Марк Фейгін, адвокат затриманого в Москві журналіста «Укрінформу Романа Сущенка, повідомив, що його і його підзахисного ознайомили в Слідчому управлінні ФСБ з висновками експертизи.

28 жовтня

14:00: Фейгін долучить до справи Сущенка документи, які спростовують його причетність до ГУР Міноборони

27 жовтня

15:10: Адвокат Марк Фейгін, який захищає Романа Сущенка, вважає, що повернути журналіста до України можна лише завдяки обміну, і це питання треба порушувати в Мінську, на трьохсторонній контактній групі з мирного врегулювання ситуації на сході України

13:10: Журналіст «Укрінформу» Роман Сущенко, якого 27 жовтня Московський суд залишив під вартою, розраховує на підтримку колег

12:51: 27 жовтня Московський суд відхилив апеляцію на арешт журналіста Романа Сущенка та залишив його за гратами

11:46: Фейгіну заборонили залучити фахівців до аналізу експертизи у справі Сущенка

10:56: 27 жовтня у Московському міському суді відбудеться засідання, на якому розглянуть апеляцію на арешт журналіста Романа Сущенка

25 жовтня

13.17: Голова представництва Європейського Союзу в Україні Хюг Мінгареллі засудив затримання у Росії кореспондента «Укрінформу» Романа Сущенка і вимагає припинити тиск на українських журналістів в окупованому Росією Криму.

10.01: Група депутатів польського Сейму заявила протест проти незаконного переслідування в Росії кореспондента «Укрінформу» у Франції Романа Сущенка і журналіста «Радіо Свобода» у Криму Миколи Семени і закликала владу РФ негайно їх звільнити.

9.28: Марк Фейгін, адвокат затриманого в Москві кореспондента «Укрінформу» Романа Сущенказаявив, що позиція Росія щодо українських політв’язнів стала жорсткішою, і суд над журналістом в РФ може затягнутися.

23 жовтня

10:02: Марк Фейгін, адвокат затриманого в Москві журналіста Романа Сущенка, пояснив, у чому складнощі з отриманням його підзахисним статусу політичного в'язня в РФ.

20 жовтня

12.20: Президент України Петро Порошенко повідомив, що 19 жовтня в ході зустрічі в Берліні (Німеччина) лідерів країн-учасниць «нормандського формату» було піднято питання про заручників, в число яких входять арештований в Москві кореспондент «Укрінформу» в Парижі (Франція) Роман Сущенко і український режисер Олег Сенцов, засуджений у Росії до 20 років тюрми.

19 жовтня

12.58: Українська делегація в ООН під час засідання у вівторок, 18 жовтня, Четвертого комітету Генеральної асамблеї Організації звернулась до міжнародної спільноти із закликом відреагувати на незаконне утримання в Москві журналіста Романа Сущенка та сприяти його звільненню.

18 жовтня

15:36: Російський адвокат Марк Фейгін, який захищає журналіста «Укрінформу» Романа Сущенко, звертатиметься до Європейського суду

10:36: До журналіста «Укрінформу» Романа Сущенка з моменту його затримання не застосовувалася фізична сила

17 жовтня

18:42: 27 жовтня Московський міський суд розгляне скаргу адвоката Марка Фейгіна на арешт українського журналіста Романа Сущенка, звинуваченого у «шпигунстві»

18:14: Російський активіст Марк Гальперін передав ув'язненому в СІЗО «Лефортово» українському журналісту Роману Сущенку продукти і речі

15:00: 17 жовтня Слідче управління ФСБ має провести чергові слідчі дії у справі ув’язненого в Росії журналіста «Укрінформу» Романа Сущенка

16 жовтня

16.18: Марк Фейгін, адвокат арештованого у Росії за звинуваченням у шпигунстві українського журналіста Романа Сущенка, заявляє, що слідчий у Росії намагається довести, що підписка про нерозголошення державної таємниці, яку захисник дав російському слідству у справі, не дозволяє йому залишати територію РФ.

15 жовтня

11.20: Заарештованому у Москві за звинуваченням у шпигунстві українському журналісту Роману Сущенку призначені слідчі дії. Про це повідомив його адвокат Марк Фейгін.

14 жовтня

14:18: Російський адвокат Марк Фейгін, який захищає українського журналіста Романа Сущенка, може вільно виїжджати з Росії. Заборону на виїзд, про яку було оголошено 13 жовтня, пояснили «технічною помилкою»

00:02: Російському адвокату Марку Фейгіну, який захищає українського журналіста Романа Сущенка, затриманого в Росії за «шпигунство», Управління Федеральної служби судових приставів РФ (ФССП) по Москві заборонила виїзд з країни

13 жовтня

19.39: Міністр закордонних справ України Павло Клімкін під час зустрічі з Представником ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дунєю Міятович заявив, що звільнення затриманого в Москві українського журналіста Романа Сущенка має бути пріоритетом для міжнародної спільноти.

15:27: Український кореспондент Роман Цимбалюк, який працює в Росії, передав у СІЗО «Лефортово» журналісту Роману Сущенку книги.

13.59: Адвокат Марк Фейгін, який захищає затриманого в Москві за звинуваченням у шпигунстві кореспондента «Укрінформу» Романа Сущенка, веде переговори про надання журналісту статусу політв'язня.

12 жовтня

17.49: У посольстві Франції в Україні знають Романа Сущенка ще з часів до його призначення власкором «Укрінформу» в Парижі. Для посольства він залишається журналістом, який працює у Франції. Про це заявила посол Республіки Франція в Україні Ізабель Дюмон.

15.21: Міністр інформаційної політики України Юрій Стець заявив, що його міністерство приділятиме більше уваги звільненню саме журналіста Романа Сущенка, який арештований у Росії за звинуваченням в шпигунстві. Водночас він відкидає пропозиції щодо затримання російського журналіста, аби звільнити кореспондента «Укрінформу».

13:12: Французька газета Le Figaro засудила арешт у Росії журналіста «Укрінформу» у Парижі Романа Сущенка та виступила на захист його професійної репутації

10:15: Росія не пускатиме консулів на судові засідання у справі затриманого ФСБ українського журналіста Романа Сущенка

9:44: Питання імовірного обміну Сущенка може вирішити тільки Путін – Фейгін

11 жовтня

15.06: Марк Фейгін, адвокат журналіста «Укрінформу» Романа Сущенка, затриманого у Москві за звинуваченням у шпигунстві, не виключає, що журналістам українських державних ЗМІ небезпечно приїздити та працювати на території РФ.

14.28: Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуня Міятович повідомила, що  звернулася до міністра закордонних справ РФ Сергія Лаврова щодо затримання у Москві власного кореспондента «Укрінформу» Романа Сущенка.

12.12: Адвокат Марк Фейгін, який захищає журналіста «Укрінформу» Романа Сущенка, заявляє, що сфабрикована ФСБ справа журналіста – політична, не містить ніякого особливого фактажу та має закінчитися обміном після політичних переговорів.

11.53: Адвокат Марк Фейгін, який захищає затриманого у Москві за звинуваченням  у шпигунстві журналіста «Укрінформу» Романа Сущенка, вважає, що російські ЗМІ отримали команду не згадувати про його підзахисного.

10 жовтня

19.11: Український консул в понеділок, 10 жовтня, зустрівся із журналістом Романом Сущенком в СІЗО «Лефортово» в Москві. Про це повідомив представник українського омбудсмена Валерії Лутковської Михайло Чаплига.

17.21: Марк Фейгін, адвокат українського журналіста Романа Сущенка, повідомив, що ого підзахисний перебуває у двомісній камері разом із засудженим у «справі Хізб-ут-Тахрір».

16.51: Журналіст національного інформаційного агентства «Укрінформ» Роман Сущенко має бути звільнений.  Про це під час прес-конференції 10 жовтня заявив новий посол Представництва ЄС в Україні Хюґ Мінґареллі.

15.54: Марк Фейгін, адвокат українського журналіста Романа Сущенка, повідомив, що сьогодні, 10 жовтня, йому вдалося зустрітися з підзахисним, якого утримують в московському СІЗО «Лефортово» за звинуваченням у шпигунстві. Роман Сущенко подякував колегам за підтримку.

13.42: Питання заарештованого в РФ українського журналіста Романа Сущенка в ПАРЄ буде звучати досить голосно. Про це повідомив депутат від «Народного фронту», заступник голови української делегації в ПАРЄ Георгій Логвинський.

13.31: Російський адвокат Микола Полозов не виключає, що затриманого Росією у Москві власного кореспондента «Укрінформу» Романа Сущенка обміняють на затриманого нещодавно в Рівному агента головного розвідувального управління генерального штабу збройних сил Російської Федерації.

12.04: Українському консулу під час зустрічі 14 жовтня з журналістом «Укрінформу» Романом Сущенком, якого тримають у СІЗО «Лефортово» за звинуваченням в шпигунстві, необхідно з перших уст почути обставини та підстави його незаконного арешту в Москві. Про це повідомила речниця українського МЗС Мар'яна Беца.

11.05: Один із провідних німецьких експертів щодо України, старший науковий співробітник Інституту Євро-атлантичного співробітництва (Київ) Андреас Умланд заявив, що незаконне затримання кореспондента «Укрінформу» Романа Сущенка в Москві за звинуваченням у шпигунстві може мати далекосяжні наслідки.

8.59: Голова Союзу журналістів Росії (СЖР) Всеволод Богданов надіслав листа до директора Федеральної служби безпеки Росії (ФСБ) Олександра Бортникова з проханням надати детальні роз’яснення щодо арешту в Москві кореспондента «Укрінформу» Романа Сущенка.

9 жовтня

19:05: 14 жовтня консул відвідає українського журналіста Романа Сущенка, який утримується у Московському СІЗО «Лефортово» та звинувачується у «шпигунстві»

8 жовтня

11:00: Світовий Конгрес Українців (СКУ) закликає міжнародну спільноту допомогти звільненню українських журналістів і всіх політичних в'язнів, незаконно затриманих російськими владними структурами

7 жовтня

19.18: Український журналіст Роман Сущенко не визнає своєї провини за оголошеною російським слідством сьогодні, 7 жовтня, офіційною підозрою в шпигунстві.  Його адвокат Марк Фейгін підтвердив, що від дачі показань журналіст сьогодні відмовився.

19.07: Міністерство закордонних справ України висловило протест у зв’язку з оголошенням ФСБ РФ офіційного обвинувачення журналісту, власному кореспонденту національного інформаційного агентства «Укрінформ» у Франції Роману Сущенку.

16.54: У Європейському Союзі поінформовані про незаконне затримання у Москві (Росія) журналіста «Укрінформу» Романа Сущенка. Про це заявила у п’ятницю, 7 жовтня, у Брюсселі (Бельгія) перший заступниця міністра інформаційної політики Еміне Джаппар за результатами зустрічі з представниками керівних інституцій ЄС.

16.13: Міністр закордонних справ України Павло Клімкін повідомив, що українські дипломати домоглися доступу до арештованого у Москві за звинуваченням у шпигунстві українського журналіста Романа Сущенка.

16.03: Спікер Верховної Ради Андрій Парубій вважає, що українська прокуратура повинна розпочати розслідування факту взяття в заручники в Росії українського журналіста Романа Сущенка.

15.47: Російський опозиційний політик Марк Гальперін підтвердив, що він і його друзі-активісти займатимуться передачею посилок для журналіста Укрінформу Романа Сущенка, якого утримують у СІЗО «Лефортово» у Москві за звинуваченням у шпигунстві.

15.29: У Російській Федерації українському журналісту Роману Сущенку висунуто офіційне звинувачення в шпигунстві.

13.47: Кореспонденту УНІАН у Москві (Росія) Роману Цимбалюку вдалося передати першу передачу в СІЗО «Лефортово» власному кореспонденту «Укрінформу» Роману Сущенку, де журналіст утримується після незаконного затримання ФСБ РФ.

13.18: Російська влада намагається сфабрикувати звинувачення проти журналіста «Укрінформу» Романа Сущенка, який утримується в московському СІЗО за звинуваченням у шпигунстві. Про це заявив міністр закордонних справ Павло Клімкін.

12:31: Для підтримки арештованого у Росії за звинуваченням у шпингунстві власного кореспондента агентства «Укрінформ» Романа Сущенка відкрито гривневий рахунок. Кошти необхідні для забезпечення його потреб під час перебування у СІЗО «Лефортово» (придбання речей першої необхідності, теплого одягу, засобів особистої гігієни, книг, тощо).

12:13: Суди щодо справи кореспондента «Укрінформу» Роману Сущенка, якого утримують у СІЗО у Москві за підозрою у шпигунстві, відбудуться у Росії в закритому режимі, без допуску ЗМІ. Сьогодні, 7 жовтня, йому буде пред'явлено звинувачення на території СІЗО «Лефортово» у Москві

11:40: Родина затриманого у Москві українця Романа Сущенка звертається до журналістів з проханням не турбувати його літніх батьків та дітей у пошуку коментарів про Романа Сущенка

11:20: Марк Фейгін, адвокат затриманого в Росії Романа Сущенка, заявив про чергові публікації з неправдивою інформацією про журналіста в російській пресі

10:18: Адвокат Марк Фейгін зможе відвідати свого підзахисного Романа Сущенка, який утримується в СІЗО «Лефортово» за «шпигунство», у понеділок, 10 жовтня

6 жовтня

18.35: Посольство України в Польщі організувало флешмоб на підтримку незаконно заарештованого у Москві кореспондента «Укрінформу» Романа Сущенка з вимогою його негайного звільнення. Українські дипломати у Варшаві закликають колег приєднатися до флешмобу.

17.35: Міністерство закордонних справ Польщі занепокоєне затриманням кореспондента «Укрінформу» Романа Сущенка в Росії і вважає, що воно призведе до подальшої ескалації напруги між Києвом та Москвою, яка де-факто використовує українців як заручників.

16:23: Радник голови Служби безпеки України Юрій Тандіт вважає, що Росія використовує заарештованого журналіста «Укрінформу» Романа Сущенка, щоб відволікти світову спільноту від власної винуватості у збитті малайзійського боїнга в небі над Донбасом 2014-го

14.19: Президент України Петро Порошенко доручив використати всі дипломатичні можливості для визволення неправомірно затриманого у Росії українського журналіста Романа Сущенка та інших заручників Кремля.

13.19: Затриманий і заарештований у Росії за підозрою у шпигунстві журналіст «Укрінформу» Роман Сущенко не має стосунку до Міністерства оборони і до вітчизняних розвідувальних відомств. Про це на брифінгу повідомив речник Міноборони з питань АТО Олександр Мотузяник.

12:30: 6 жовтня Міністерство закордонних справ України (МЗС) викликало консула Росії в Україні через перешкоджання допуску українського консула до затриманого в Москві журналіста Романа Сущенка

12.27: Міжнародний інститут преси (IPI) приєднався до закликів звільнити Романа Сущенка, затриманим у Росії за підозрою у шпигунстві, та висловив стурбованість, що арешт журналіста може бути політично зумовленим у конфлікті між Україною та Росією.

12.15: Репрезентативний комітет української громади у Франції звернувся до двох палат національного парламенту держави, до лідерів усіх політичних фракцій із проханням вимагати від російської влади звільнення Романа Сущенка - незаконно затриманого у Москві власного кореспондента «Укрінформу», який працював у Франції.

11.52: 6 жовтня представники ЗМІ пікетують посольство Російської Федерації в Україні та вимагають звільнення журналіста «Укрінформу» Романа Сущенка, якого ФСБ звинувачує у «шпигунстві».

9.21: Адвокат Марк Фейгін, який захищає журналіста «Укрінформу» Романа Сущенка, розповів, що РФ веде проти журналіста кампанію по його дискредитації.

5 жовтня

19.10: Адвокат Марк Фейгін, який захищає заарештованого у СІЗО Москви (Росія) кореспондента «Укрінформу» Романа Сущенка, попросив організувати продуктові передачі для підзахисного.

17.57: Депутати Європейського парламенту направили листи президенту Росії Володимиру Путіну, президентам Європейської Комісії Жану-Клоду Юнкеру та Європейської Ради Дональду Туску і Високому представнику ЄС з питань зовнішньої політики та політики безпеки Федеріці Могеріні з вимогою звільнити журналіста «Укрінформу» Романа Сущенка.

17.37: Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики закликає журналістів постійно піднімати питання щодо незаконного затримання журналіста «Укрінформу» Романа Сущенка в РФ. Про це заявила голова комітету Вікторія Сюмар під час засідання комітету у середу, 5 жовтня, 

17.28: Посольство України в Російській Федерації звернулося до Уповноваженого з прав людини в Росії Тетяни Москалькової з проханням негайно допустити консула до ув'язненого громадянина України, журналіста Укрінформу Романа Сущенка.

17.18: Комітет Верховної Ради України  з питань свободи слова та інформполітики на своєму засіданні у середу, 5 жовтня, звернувся до журналістів, українського МЗС, Міністерства інформаційної політики (МІП), міжнародних організацій із закликом зробити все можливе, щоб звільнити журналіста «Укрінформу» Романа Сущенка, який був арештований в Росії за звинуваченням у шпигунстві.

16.40: Міністерство інформаційної політики України веде діалог із Міністерством юстиції, щоб використати усі можливості для дипломатичного впливу на ситуацію із незаконним затриманням в РФ журналіста «Укрінформу» Романа Сущенка. Про це заявив міністр інформаційної політики Юрій Стець на засіданні Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформполітики у середу, 5 жовтня.

15.00: У Німеччині стежать за справою затриманого в Москві журналіста «Укрінформу» Романа Сущенка і чекають, що російська влада надасть переконливі докази щодо його арешту, якщо такі є. Про це повідомив речник МЗС ФРН Мартін Шефер.

14.53: Глава Міністерства закордонних справ України (МЗС) Павло Клімкін висловив сподівання, що сьогодні консул буде допущений до журналіста Романа Сущенка, який звинувачується ФСБ у «шпигунстві» та утримується в СІЗО «Лефортово».

14:51: Заступник керівника фракції «Батьківщина» Сергій Соболєв переконаний, що журналістська спільнота для звільнення незаконно затриманого у Москві журналіста «Укрінформу» Романа Сущенка наразі може зробити набагато більше, ніж Верховна Рада

14.38: Делегація України закликала головування в ОБСЄ та Представника ОБСЄ з питань свободи засобів масової інформації Дуні Міятович відреагувати на затримання журналіста «Укрінформу» Романа Сущенка Росією та сприяти його звільненню.

14:16: Комітет із захисту журналістів (КЗЖ) закликає Росію звільнити утримуваного в СІЗО «Лефортово» українського журналіста Романа Сущенка, якого ФСБ звинувачує у «шпигунстві».

12.42: Народні депутати ухвалили поставнову № 5220 «Про заяву Верховної Ради Про незаконне позбавлення свободи українських журналістів Романа Сущенка та Миколи Семени», у якій закликають міжнародну спільноту об’єднатися заради звільнення українських журналістів.

12.13: Київська регіональна організація Національної спілки журналістів України (НСЖУ) оприлюднила заяву, у якій висловила своє обурення затриманням члена НСЖУ, спецкореспондента інформаційного агентства «Укрінформ» у Франції Романа Сущенка, вважаючи це грубою провокацією російської влади проти України.

11.21: Обвинувачення журналісту «Укрінформу» Роману Сущенку, якого 30 вересня затримали у Москві та утримують в московському СІЗО «Лефортово», буде пред'явлено в п'ятницю, 7 жовтня.

10:08: У зв’язку із арештом у Росії українського журналіста «Укрінформу» Романа Сущенка Національна спілка журналістів України (НСЖУ) рекомендує колегам утримуватися від візитів до РФ

9.30: Верховна Рада оприлюднила проект заяви щодо незаконного позбавлення свободи українських журналістів – кореспондента «Укрінформу» Романа Сущенка та кримського журналіста Миколи Семени. Автори документа вважають за необхідне вжити заходів щодо консолідації зусиль міжнародного співтовариства задля звільнення українських журналістів Романа Сущенка та Миколи Семени, сприяння негайному допуску консульських посадових осіб України та адвоката до незаконно утримуваного кореспондента «Укрінформу», а також – засудити відповідні дії Російської Федерації, які грубо порушують права людини.

4 жовтня 

18:30: Адвоката Марка Фейгіна пустили в СІЗО «Лефортово» на побачення до його підзахісного, журналіста «Укрінформу» Романа Сущенко, якого ФСБ звинувачує у «шпигунстві». Журналіст провини не визнає

11:04: Марк Фейгін, адвокат власного кореспондента «Укрінформу» Романа Сущенка в коментарі «Детектору медіа» зазначив, що продовжує намагатись потрапити в слідчий ізолятор «Лефортово» до журналіста, якого ФСБ звинувачує у «шпигунстві»

9:17: Представник ОБСЄ з питань ЗМІ Дуня Міятович звернулася до російської влади по інформацію щодо затримання українського журналіста «Укрінформу» Романа Сущенка, якого ФСБ звинувачує у «шпигунстві» та тримає в СІЗО

3 жовтня

18:14: Марк Фейгін, адвокат українського журналіста «Укрінформу» Романа Сущенка, якого ФСБ звинувачує у «шпигунстві», прокоментував «Детектору медіа», чому не зміг потрапити до свого підзахисного у СІЗО

16:27: Прес-секретар російського президента Дмитро Пєсков назвав затримання ФСБ українського журналіста «Укрінформу» Романа Сущенко «звичайною роботою спеціальних служб» та заявив, що «ніякої кампанії щодо українських чи інших ЗМІ, що працюють в Росії, немає і бути не може»

15:15: Міжнародна і Європейська федерації журналістів (МФЖ) та (ЄФЖ) підтримали заклики українських колег звільнити журналіста «Укрінформу» Романа Сущенко, якого затримано в Росії 30 вересня за «шпигунство»

14:40: Міністерство інформаційної політики України (МІП) вважає незаконним затримання та арешт в Москві спеціального кореспондента Національного інформаційного агентства «Укрінформ» Романа Сущенка, якого звинувачують у «шпигунстві»

13:38: Головне управління розвідки (ГУР) Міністерства оборони України заявило, що підозра ФСБ Росії про нібито причетність до їх відомства затриманого в Москві журналіста «Укрінформу» Романа Сущенка, безпідставна

13:13: Міжнародна організація «Репортери без кордонів» закликає Росію до «негайного і безумовного» звільнення українського журналіста Романа Сущенка і зняття з нього всіх звинувачень

12:48: Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий протест у зв’язку із затриманням у Москві 30 вересня органами ФСБ РФ власного кореспондента національного інформаційного агентства «Укрінформ» у Франції Романа Сущенка та вимагає від Росії дотримання прав громадянина України, допуску до нього консулів та невідкладного звільнення

12:31: На засідання Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики запросили представників МЗС та Мінінформу, щоб розглянути питання щодо заходів зі звільнення журналіста «Укрінформу» Романа Сущенка

12:17: Українські громадські організації вважають, що арешт журналіста інформаційного агентства «Укрінформ» Романа Сущенка в Москві треба розцінювати як наступ на свободу слова та закликають український уряд і міжнародну громадськість захистити українських політв’язнів у Росії та окупованому Криму

12:06: Українські медійні організації звертаються до українського уряду і міжнародної громадськості з проханням висловити свій протест проти арешту в Москві українського журналіста Романа Сущенка, якого звинувачують у шпигунстві

12:00: В інтернеті з’явилось відео затримання ФСБ спеціального кореспондента «Укрінформу» в Парижі Романа Сущенка

11:30: Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, у зв’язку із затриманням журналіста Сущенка, пропонує відмінити безвізовий режим з Росією

11:07: За словами адвоката затриманого у Росії українського журналіста Романа Сущенка Марка Фейгіна, незрозуміло, чи відбувся суд щодо його арешту.

10:54: 1 жовтня Лефортовський суд Москви заарештував українського журналіста «Укрінформу» Романа Сущенка, обвинуваченого в шпигунстві, на 2 місяці

10:39: «Укрінформ» та дружина затриманого в Росії журналіста Сущенка Анжела уклали угоду з адвокатом Фейгіним, який уже подав клопотання в Слідче управління ФСБ про вступ у справу. Інформагентсво анонсувало брифінг.

10:27: Міністерство закордонних справ з’ясовує обставини затримання українського журналіста інформагентства «Укрінформу» Романа Сущенка на території Росії, якого ФСБ звинувачує у шпигунстві

10:11: Федеральна служба безпеки (ФСБ) РФ заявляє, що український журналіст Роман Сущенко, затриманий у Росії, є співробітником головного управління розвідки Міноборони України, який «збирав секретні відомості про діяльність Збройних сил і Національної гвардії Росії»

9:42: Національна спілка журналістів України відреагувала на арешт у Москві власкора інформаційного агентства «Укрінформ» Романа Сущенка

9:32: Українське національне агентство «Укрінформ» поширило заяву щодо затримання у Москві власного кореспондента агентства у Франції Романа Сущенка.

9:28: Російський адвокат Марк Фейгін намагається пробитися до українського затриманого в РФ журналіста Романа Сущенка. Захисник вже прибув в Лефортово

2 жовтня

22:09: Причини затримання в Москві кореспондента «Укрінформу» Романа Сущенка з’ясовує Мінінформполітики.

21:30: Сайт «Открытая Россия» повідомив про арешт у Москві журналіста «Укрінформу» за підозрою у шпигунстві 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2345
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду