Про чутки і набиті ґулі, які, на жаль, нічого не вчать

Про чутки і набиті ґулі, які, на жаль, нічого не вчать

30 Січня 2024
985
30 Січня 2024
09:37

Про чутки і набиті ґулі, які, на жаль, нічого не вчать

Альона Романюк
редакторка «По той бік новин»
985
Коли дійсно буде привід, аудиторія просто не повірить
Про чутки і набиті ґулі, які, на жаль, нічого не вчать
Про чутки і набиті ґулі, які, на жаль, нічого не вчать
У червні 2022 року Віталій Купрій робить пост приблизно такого змісту: «З двох незалежних джерел мені стало відомо про те, що ЗСУ зайняли 4 вулиці Херсона». 50 тисяч лайків, 2,5 тисячі репостів за кілька годин. Цю інформацію одразу підхоплюють медіа: так «джерела» Купрія «стають» джерелами різних видань. Сотні публікацій в інтернет-виданнях про звільнення Херсона і тисячі — у тг-каналах. Херсон звільнили через пів року, 11 листопада. Так за допомогою чуток качають суспільство і роблять емоційні гойдалки. Наслідки можуть коштувати життя.
Ок. Давайте ще про власні джерела. Серпень, 2019-й. Десятки ЗМІ публікують фото шматка заяви із новиною про те, що Андрій Богдан (був такий очільник ОП до Єрмака) подав у відставку. Текст був епічний, щось на кшталт: «Прошу звільнити мене з посади за власним бажанням з моменту виникнення такого бажання». Інфо злили з того ж таки ОП конкретним журналістам. Такий собі стьоб над медіа та медійниками. Звісно, потім Зеленський розповідав, що заяви написали всі, і Богдан в тому числі, і заяви лежать. А Богдан тоді вписувався, що не знає, як же його заява потрапила в медіа: певно, провокація спецслужб, може СБУ, а може взагалі то все журналісти-розслідувачі.
Ще один приклад. Той же серпень 2019 року. Тодішній генпрокурор Руслан Рябошапка поширює пост колишньої помічниці колишнього нардепа про те, що наших моряків і Сенцова везуть на обмін (так, інфогігієна генпрокурора просто зашкалювала). Але з посиланням на генрокурора інформацію про обмін моряків підхоплюють практично всі медіа. Журналісти їдуть в аеропорт Жуляни, куди нібито мають прилетіти звільнені полонені, і мало не до ранку там чекають. (Що за полонені? Памʼятаєте восени 2018 року Рашка захопила в Керченській протоці українські кораблі і взяла в полон наших моряків, тоді ще вперше було введено воєнний стан в десяти регіонах — якраз ішлося про обмін захоплених моряків і Олега Сенцова). В аеропорт приїхали і батьки моряків.
З вечора і до обіду наступного дня медіа кипіли, лідери думок відстежували рух усіх літаків над Україною і писали радісні пости: чекаємо вдома! І уявіть розчарування всіх та емоційний провал (лють, гнів, ненависть, розчарування і т.д.), коли стало зрозуміло, що це неправда. А вкид зробили через російський анонімний тг-канал «Незигарь», потім це пошерила колишня помічниця колишнього нардепа, а в українське медіаполе інфо заніс генпрокурор. Звісно, він пост потім видалив. Моряків звільнили через тиждень. Але ціна й умови обміну змінилися, бо сподівання суспільства й емоційний накал зростали пів доби в геометричній прогресії.
Я ще можу нагадати кілька історій про «власні джерела» і «все пропало». Такі вкиди завжди емоційні, завжди стосуються важливої інформації, викликають ефект «вау» (чи в негативному, чи в позитивному прояві), зазвичай такі вкиди не можна ні швидко підтвердити, ні оперативно спростувати. Єдине правило — перевіряти інфо. Так, три різні людини можуть сказати одну і ту ж інформацію, але чи є документальне підтвердження? Так, джерела — це завжди наріжний камінь. Вкиди можуть бути на основі правдивих фактів, на основі вигаданих фактів і на основі міксу одних з іншими. Через механізм чуток, до речі, тестують реакцію аудиторії — і це працює чи не в усіх країнах світу.
Але проблема в тому, що ви ніколи не знаєте, що це за вкид і чи варто вже зараз кричати «вовки». Коли дійсно буде привід, аудиторія просто не повірить. Це щось схоже, як зі смертю Путіна і прям вже тут і зараз переворотом на Московії: раз вкинули, другий, третій. Далі — народ звикає, і коли дійсно слід буде щось робити, усі мовчатимуть, бо «це ж було уже».
Написала про ці кейси, щоб нагадати, що будь-який вкид завжди заходить на емоціях, які грають на наших упередженнях та ставленні до конкретних подій. Памʼятаймо, що вкиди і чутки — це інструмент в інформаційній війні. Але це ніяк не виправдовує комунікації чи точніше їхню відсутність. І так, зараз буде нестися з усіх усюд, що а могло бути правдою, змінили рішення в останній момент і т.д. І цього теж ми не знаємо. Найкращий варіант в цій ситуації — спостерігати, хто що говорить і пише. Аналізувати. Не поширювати інфо без перевірки. Не поширювати паніку. На жаль, усі такі історії дискредитують круті журналістські матеріали, побудовані серед іншого на інформації з власних джерел.
Не маю інсайдів щодо цієї ситуації. Дякую тим медіа, які не повелися на хвилю хайпу і виважено подавали інформацію.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
985
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду