Мартинюк вважає, що кримінальна відповідальність буде виключена з законопроекту про наклеп

25 Вересня 2012
4524
25 Вересня 2012
14:08

Мартинюк вважає, що кримінальна відповідальність буде виключена з законопроекту про наклеп

4524
Мартинюк вважає, що кримінальна відповідальність буде виключена з законопроекту про наклеп

Перший віце-спікер Верховної Ради України Адам Мартинюк вважає, що такі жорсткі заходи покарання, як кримінальна відповідальність, швидше за все будуть виключені із законопроекту про наклеп, який був прийнятий Верховною Радою в першому читанні. Про це він сказав на зустрічі з журналістами у Донецьку, повідомляє «Остров».

 

«Хоча давайте погодимося, що за наклеп треба відповідати. Не обов'язково кримінальне покарання, за іншими параметрами», - сказав пан Мартинюк.

 

Він підкреслив, що в законопроекті мова йде не про засоби масової інформації, а про наклеп в цілому, і додав, що журналістам, які пишуть об'єктивно, боятися цього закону не варто: «Тому що є критика, а є наклеп. І треба спокійно розрізняти, де наклеп, а де критичні зауваження. У вас ніхто не забирає право критики. Але вам, в тому числі, кажуть, що коли обмовляєш - треба відповідати».

 

На думку Адама Мартинюка, закон про наклеп допоміг би боротися з появою замовних матеріалів, особливо під час передвиборної кампанії: «Я вас розумію - так легше: написав, що хочу і ні за що не відповідаю. Але набагато складніше написати об'єктивно. А той чоловік, про якого ви пишете, не знає, що робити. Навіть якщо наклеп, то краще з вами не зв'язуватися. Тому що все одно журналіст буде правий: він десять разів це розпише, опише і десь колись дрібним шрифтом вибачиться...».

 

Також пан Мартинюк пригадав, як він редагував газети соціалістичної та комуністичної партій. Тоді він мав судові позови щодо листа письменників Павличко, Грача і Яворівського до КДБ СРСР, у якому вони засуджували націоналістичну діяльність своїх колег. При цьому він підкреслив, що опублікував би цей лист і в тому випадку, якщо б у той час існувала кримінальна відповідальність за наклеп.

 

«Тому що я вірив і знав. Я був переконаний, що це не наклеп. Я публікував цей лист не для того, щоб зробити болючіше і використовувати якісь політичні цілі, а тому що я і на сьогоднішній день упевнений, що цей лист реальне. На жаль, не було аргументів довести реальність цього листа», - сказав комуніст. А у відповідь на репліку журналіста, що за законом за наклеп він би вже відсидів у в'язниці Адам Мартинюк відповів: «Думаю, що так. Але це було давним-давно. Повернувся би героєм. Ви ж розумієте, чим сьогодні більше переслідувань, тим більш герой у нашому суспільстві».

 

Нагадаємо, законопроект № 11013 «Про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України (щодо посилення відповідальності за посягання на честь і гідність людини)» зареєстували 19 липня. За тиждень до цього статтю про наклеп повернули до російського кримінального кодексу.

 

Ухвалення цього законопроекту засудили уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська, Національна спілка журналістів Україниопозиційні політичні силиНезалежна медіа-профспілка Українирух «Стоп цензурі!»Організація з безпеки і співробітництва в Європі«Репортери без кордонів», перший віце-прем'єр-міністр Валерій ХорошковськийМіжнародна і Європейська федерації журналістівМіжвідомча робоча група з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів.

 

«Детектор медіа»

Фото - www.pravda.lutsk.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4524
Читайте також
27.09.2012 17:15
Роман Кабачій, для «Детектор медіа»
22 388
26.09.2012 08:57
Катерина Яковленко, Микола Семена, Ганна Черевко, «День»
25 925
20.09.2012 15:52
Інна Долженкова
для «Детектор медіа»
42 808
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду