НМПУ: криміналізація наклепу призведе до згортання свободи слова, відповідальний за це – Янукович

19 Вересня 2012
7352
19 Вересня 2012
12:23

НМПУ: криміналізація наклепу призведе до згортання свободи слова, відповідальний за це – Янукович

7352
НМПУ: криміналізація наклепу призведе до згортання свободи слова, відповідальний за це – Янукович

Незалежна медіа-профспілка України вважає, що Верховна Рада здійснила ще один крок у напрямку знищення свободи слова, відтак і демократії в Україні. Так у профспілці відреагували на прийняття в першому читанні законопроекту, який дозволяє посадити у в'язницю журналіста або будь-якого громадянина за публічне поширення наклепу та недостовірної інформації.

 

Таке положення в законодавстві не відповідає міжнародним стандартам і порушує 10-ту статтю Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, в якій декларується право на висловлення свободи думки, заявляють у профспілці.

 

«Медіа-профспілка визнає той факт, що журналісти, буває, поширюють не завжди достовірну інформацію. Інколи такі дії дійсно завдають шкоди репутації героїв публікацій. Проте ми впевнені, що ці проблеми повинні вирішуватись в інший спосіб», - йдеться в заяві НМПУ.

 

Будь-яке яке покарання за свободу висловлювання має бути пропорційне порушенню, переконують у профспілці. Згідно з європейськими стандартами, кримінальна відповідальність за свободу слова є надмірним покаранням. Її запровадження, на думку НМПУ, призведе до самоцензури журналістів, призупинить вільне поширення інформації і думок, а відтак знизить рівень демократії в країні.

 

«За умов всевладдя бюрократії, відсутності незалежних судів, демонстративного нехтування законами з боку владної верхівки за ґратами опиняться не ті, хто на замовлення поширює наклепи, а найсумлінніші з наших колег, які здійснюють реальні журналістські розслідування і поширюють непривабливі для влади факти», - вважають в НМПУ.

 

Зважаючи на те, що нова поправка до закону загрожує не лише журналістам, але і демократії загалом, НМПУ закликає членів своєї організації, членів інших журналістських організацій та усіх небайдужих громадян виступити з протестом проти цієї «сваволі влади». Напередодні стало відомо, що Національна спілка журналістів України готується мобілізувати представників українських ЗМІ для протистояння закону про наклеп.

 

«Не сумніваюся, що парламент зробив це з волі Віктора Януковича, - каже голова НМПУ Юрій Луканов, - він, хоч і декларує любов до свободи слова, але щораз демонструє справжнє своє ставлення до неї. Учасники протестів мають наголошувати, що не Верховна Рада, а саме він несе відповідальність за спроби знову заткнути рота журналістам».

 

Нагадаємо, 18 вересня Верховна Рада України прийняла за основу законопроект, який встановлює кримінальну відповідальність за наклеп. За проголосували 244 народні депутати. Наклеп пропонується карати штрафом в розмірі від 200 до 1500 неоподатковуваних мінімумів (від 3,4 тис. грн до 25,5 тис. грн), виправними роботами до 2 років, обмеженням волі до 5 років або позбавленням волі до 3 років.

 

 

Законопроект навіть не проходив обговорення в Комітеті з питань свободи слова та інформації.

 

Законопроект № 11013 «Про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України (щодо посилення відповідальності за посягання на честь і гідність людини)» зареєстрував народний депутат Віталій Журавський (фракція Партії регіонів) 19 липня. За тиждень до цього статтю про наклеп повернули до російського кримінального кодексу.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7352
Читайте також
21.09.2012 09:17
Семен Глузман, society.lb.ua
24 716
20.09.2012 15:52
Інна Долженкова
для «Детектор медіа»
42 808
19.09.2012 11:11
Сергій Лещенко, «Українська правда»
26 357
19.09.2012 10:45
Вячеслав Хрипун, «Коммерсантъ. Украина»
28 692
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду