Павел Коваль і Семен Глузман вбачають загрозу в законі про наклеп

20 Вересня 2012
5488
20 Вересня 2012
13:29

Павел Коваль і Семен Глузман вбачають загрозу в законі про наклеп

5488
Павел Коваль і Семен Глузман вбачають загрозу в законі про наклеп

Депутат Європейського парламенту Павел Коваль (група Європейських консерваторів та реформістів, Польща) вважає, що криміналізація наклепу загрожує свободі слова в Україні. Про це він заявив у коментарі власному кореспонденту УНІАН в Брюсселі.

 

«До останнього часу Україна мала найвищий рівень свободи ЗМІ серед країн СНД. Загроза ув'язненням за наклеп може серйозно загрожувати цій позиції», - сказав євродепутат.

 

«Відновлення дуже суворого закону може загрожувати свободі слова. Журналісти боятимуться критикувати політиків, бізнесменів, чиновників. Це має особливе значення в контексті останнього тиску на телеканал TBi», - додав Павел Коваль.

 

Як голова делегації у зв'язках з Україною він зазначив, що вкотре імідж України постраждав напередодні парламентських виборів. «Юлія Тимошенко та Юрій Луценко у в'язниці, тиск на TBі, і тепер посилення закону. Громадській думці буде складно повірити, що це робиться в інтересах країни, а не в інтересах правлячої влади. Що стосується європейських інституцій, то це - чіткий месидж, що українська влада має намір посилити свій контроль над ЗМІ», - заявив голова делегації Європарламенту у зв'язках з Україною.

 

Тим часом український правозахисник Семен Глузман вважає небезпечним в українських специфічних правосудних умовах введення поняття «наклеп» у кримінальний кодекс не тільки для журналістів, а й «для всіх нас, українських громадян, які мріють стати повноцінними європейцями». Таку думку він висловив у своїй колонці на LB.ua, назвавши законопроект «терористичним».

 

18 вересня Верховна Рада України прийняла за основу законопроект, який встановлює кримінальну відповідальність за наклеп. За проголосували 244 народні депутати. Наклеп пропонується карати штрафом в розмірі від 200 до 1500 неоподатковуваних мінімумів (від 3,4 тис. грн до 25,5 тис. грн), виправними роботами до 2 років, обмеженням волі до 5 років або позбавленням волі до 3 років.

 

Законопроект № 11013 «Про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України (щодо посилення відповідальності за посягання на честь і гідність людини)» зареєстрував народний депутат Віталій Журавський (фракція Партії регіонів) 19 липня. За тиждень до цього статтю про наклеп повернули до російського кримінального кодексу.

 

Ухвалення цього законопроекту засудили уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська, Національна спілка журналістів України, опозиційні політичні сили, Незалежна медіа-профспілка України, рух «Стоп цензурі!», Організація з безпеки і співробітництва в Європі, «Репортери без кордонів», перший віце-прем'єр-міністр Валерій Хорошковський, Міжнародна і Європейська федерації журналістів, Міжвідомча робоча група з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів, НСЖУ, НМПУ і Комісія з журналістської етики.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5488
Читайте також
21.09.2012 09:17
Семен Глузман, society.lb.ua
24 716
20.09.2012 15:52
Інна Долженкова
для «Детектор медіа»
42 808
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду