«Репортери без кордонів» закликали єврокомісара нагадати Україні, що закон про наклеп несумісний з асоціацією з ЄС

19 Вересня 2012
6550
19 Вересня 2012
16:37

«Репортери без кордонів» закликали єврокомісара нагадати Україні, що закон про наклеп несумісний з асоціацією з ЄС

6550
«Репортери без кордонів» закликали єврокомісара нагадати Україні, що закон про наклеп несумісний з асоціацією з ЄС

Міжнародна журналістська організація «Репортери без кордонів» засудила ухвалення українським парламентом у першому читанні законопроекту, який відновлює кримінальну відповідальність за наклеп, і закликає законодавців скасувати це рішення, відхиливши законопроект у другому читанні. Про це йдеться в заяві, поширеній 19 вересня.

 

«Україна повернеться на 11 років назад, якщо до кримінального кодексу буде повернуто відповідальність за дифамацію, - заявили «Репортери без кордонів». - Це йде врозріз із загальносвітовою тенденцією і буде явним порушенням міжнародних угод, які ратифікувала Україна, починаючи з Європейської конвенції про захист прав людини і Міжнародного пакту про громадянські та політичні права».

 

«Таке повернення до минулого зробить серйозний вплив на свободу інформації в Україні. Журналісти вже мають протистояти багатьом небезпекам і збільшенню самоцензури в новинних організацій. Тепер вони також повинні будуть боятися судового переслідування. У результаті ефекту залякування під загрозою опиниться саме існування незалежної журналістики», - йдеться в заяві.

 

«Репортери без кордонів» закликають єврокомісара з питань розширення та європейської політики сусідства Штефана Фюле дати зрозуміти українському уряду, що ухвалення цього законопроекту буде несумісним з тіснішою асоціацією з Європейським союзом.

 

18 вересня Верховна Рада України прийняла за основу законопроект, який встановлює кримінальну відповідальність за наклеп. За проголосували 244 народні депутати. Наклеп пропонується карати штрафом в розмірі від 200 до 1500 неоподатковуваних мінімумів (від 3,4 тис. грн до 25,5 тис. грн), виправними роботами до 2 років, обмеженням волі до 5 років або позбавленням волі до 3 років.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6550
Читайте також
21.09.2012 09:17
Семен Глузман, society.lb.ua
24 716
20.09.2012 15:52
Інна Долженкова
для «Детектор медіа»
42 808
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду