Закон про наклеп - суспільству загрожує дискусійний параліч

24 Вересня 2012
19702
24 Вересня 2012
08:40

Закон про наклеп - суспільству загрожує дискусійний параліч

19702
Закон про наклеп - суспільству загрожує дискусійний параліч

Журналістам у багатьох українських регіонах і без закону про наклеп працюється складно. З новою законодавчою ініціативою доведеться налаштовуватись на найгірше, застерігають вони.

 

Журналісти регіональних ЗМІ в Україні із занепокоєнням сприйняли ухвалення Верховною Радою в першому читанні законопроекту про наклеп. Як наголосила, відповідаючи на запитання DW, керівник інформаційної служби кримського телеканалу «Чорноморська телерадіокомпанія» Юлія Єгошина, в разі набуття чинності закону проводити журналістські розслідування, робити політичні репортажі буде майже неможливо.

 

 

«От кореспондент робить повноцінний сюжет: з балансом думок, отримує коментарі від усіх сторін конфлікту. І що потім? Будь-хто з учасників конфлікту може заявити про наклеп і журналіста можуть покарати», - каже Єгошина. На її думку, з таким законом «доведеться посилювати юридичну експертизу всіх матеріалів».

 

Журналісти не довіряють судам


Щоправда, і Єгошина сумнівається, що журналісти зможуть захистити свої інтереси в українському суді. У журналістів уже зараз немає шансів на перемогу в суді, а з законом про наклеп тим більше не буде, каже керівник інформаційної служби «Чорноморської телерадіокомпанії».

 

Перед «великими ризиками» застерігає й Борис Васильєв, керівник служби новин дніпропетровського «11 каналу». «Знаючи нашу правоохоронну, судову системи, рівень нашої демократії, я хвилююсь, що суди працюватимуть не на користь журналістів», - поділився своїми міркуваннями Васильєв у розмові з DW. Водночас він наголосив, що його телекомпанія і в майбутньому працюватиме так, як і раніше. «Ми відповідально ставимося до інформації та матеріалів в ефірі», - сказав він.

 

Віртуальна й реальна тиша


У Харкові, де рік тому від ефіру відключили три непровладні телеканали, критика на адресу обласного й міського керівництва перемістилась в інтернет-простір. Харківський журналіст Дмитро Брук вважає, що в разі набуття чинності закону про наклеп непровладні ЗМІ вже й в інтеренті «не публікуватимуть багато з того, що вони пишуть зараз».

 

Медіа-експерт харківської правозахисної групи Оксана Нестеренко прогнозує взагалі зникнення дискусії в суспільстві. Закон про наклеп - це пряме порушення гарантованого Конституцією права на вільне висловлювання думок, констатує Нестеренко. При чому, зауважує вона, документ «може закрити рота» не тільки журналістам, але й експертам, які коментують події, блогерам, користувачам соціальних мереж, учасникам мітингів. Опитані DW експерти й журналісти застерігають, що з таким законом заточити до в'язниці можна буде фактично кожного.

 

Олександра Індюхова, dw.de

Фото - dw.de

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Олександра Індюхова, dw.de
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
19702
Читайте також
27.09.2012 17:15
Роман Кабачій, для «Детектор медіа»
22 390
26.09.2012 08:57
Катерина Яковленко, Микола Семена, Ганна Черевко, «День»
25 926
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду