detector.media
25.09.2012 14:08
Мартинюк вважає, що кримінальна відповідальність буде виключена з законопроекту про наклеп
Мартинюк вважає, що кримінальна відповідальність буде виключена з законопроекту про наклеп

Перший віце-спікер Верховної Ради України Адам Мартинюк вважає, що такі жорсткі заходи покарання, як кримінальна відповідальність, швидше за все будуть виключені із законопроекту про наклеп, який був прийнятий Верховною Радою в першому читанні. Про це він сказав на зустрічі з журналістами у Донецьку, повідомляє «Остров».

 

«Хоча давайте погодимося, що за наклеп треба відповідати. Не обов'язково кримінальне покарання, за іншими параметрами», - сказав пан Мартинюк.

 

Він підкреслив, що в законопроекті мова йде не про засоби масової інформації, а про наклеп в цілому, і додав, що журналістам, які пишуть об'єктивно, боятися цього закону не варто: «Тому що є критика, а є наклеп. І треба спокійно розрізняти, де наклеп, а де критичні зауваження. У вас ніхто не забирає право критики. Але вам, в тому числі, кажуть, що коли обмовляєш - треба відповідати».

 

На думку Адама Мартинюка, закон про наклеп допоміг би боротися з появою замовних матеріалів, особливо під час передвиборної кампанії: «Я вас розумію - так легше: написав, що хочу і ні за що не відповідаю. Але набагато складніше написати об'єктивно. А той чоловік, про якого ви пишете, не знає, що робити. Навіть якщо наклеп, то краще з вами не зв'язуватися. Тому що все одно журналіст буде правий: він десять разів це розпише, опише і десь колись дрібним шрифтом вибачиться...».

 

Також пан Мартинюк пригадав, як він редагував газети соціалістичної та комуністичної партій. Тоді він мав судові позови щодо листа письменників Павличко, Грача і Яворівського до КДБ СРСР, у якому вони засуджували націоналістичну діяльність своїх колег. При цьому він підкреслив, що опублікував би цей лист і в тому випадку, якщо б у той час існувала кримінальна відповідальність за наклеп.

 

«Тому що я вірив і знав. Я був переконаний, що це не наклеп. Я публікував цей лист не для того, щоб зробити болючіше і використовувати якісь політичні цілі, а тому що я і на сьогоднішній день упевнений, що цей лист реальне. На жаль, не було аргументів довести реальність цього листа», - сказав комуніст. А у відповідь на репліку журналіста, що за законом за наклеп він би вже відсидів у в'язниці Адам Мартинюк відповів: «Думаю, що так. Але це було давним-давно. Повернувся би героєм. Ви ж розумієте, чим сьогодні більше переслідувань, тим більш герой у нашому суспільстві».

 

Нагадаємо, законопроект № 11013 «Про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України (щодо посилення відповідальності за посягання на честь і гідність людини)» зареєстували 19 липня. За тиждень до цього статтю про наклеп повернули до російського кримінального кодексу.

 

Ухвалення цього законопроекту засудили уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська, Національна спілка журналістів Україниопозиційні політичні силиНезалежна медіа-профспілка Українирух «Стоп цензурі!»Організація з безпеки і співробітництва в Європі«Репортери без кордонів», перший віце-прем'єр-міністр Валерій ХорошковськийМіжнародна і Європейська федерації журналістівМіжвідомча робоча група з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів.

 

«Детектор медіа»

Фото - www.pravda.lutsk.ua

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY