Наталія Лигачова: На закон про наклеп журналісти реагуватимуть жорстко

23 Вересня 2012
7392
23 Вересня 2012
22:30

Наталія Лигачова: На закон про наклеп журналісти реагуватимуть жорстко

7392
Під час дискусії у студії «РеспуБліки з Анною Безулик» медіаксперти, юристи і депутати означили мотиви і наслідки ухвалення скандального законопроекту
Наталія Лигачова: На закон про наклеп журналісти реагуватимуть жорстко

Учасники дискусії щодо перспектив ухвалення в Україні закону про кримінальну відповідальність про наклеп вважають, що він спрямований не суто проти ЗМІ і несе загрозу українському суспільству в цілому. Про це йшлося у прямому ефірі ток-шоу «РеспуБліка з Анною Безулик» на 5-му каналі сьогодні, 23 вересня.

 

Ірина Геращенко, народний депутат (№ 6 виборчого списку партії УДАР Віталія Кличка) пов`язує ініціативу щодо ухвалення закону про наклеп із виборчою кампанією. «Це не перший непрофесійний закон Партії регіонів, спрямований проти журналістів, аби залякати їх і змусити суспільство говорити про це, а не про інші речі». Також вона додала: «Законопроект створює плацдарм для правильного сталінського голосування, відволікаючи від порушень і фальсифікацій увагу ЗМІ».

 

Вона також акцентувала, що, хоча законопроект дотичний до сфери ЗМІ, його не було подано на розгляд Комітету з питань свободи слова та інформації 

 

Професор права, один з авторів тексту Конституції України та лідер партії «Вперед, Україно!» Віктор Мусіяка переконаний: неконстиуційною є сама постановка питання щодо ухвалення закону про наклеп. Як один з аргументів він процитував 22-гу статтю Конституції України, згідно з якою нові закони не повинні погіршувати стану захисту прав і свобод громадян.

 

«Поки не буде відновлено конституційне правове поле, повага до Конституції, до законів, до прав людини, мотивацію (щодо ухвалення законопроекту про криміналізацію наклепу. - ТК) можна вважати політичною, і саме вона буде первісною перед законом і Конституцією», - зазначив Віктор Мусіяка.

 

Професор, академік НАНУ Мирослав Попович переконаний: «Закон передовсім спрямований проти простих людей, які не будуть розбиратися в законодавчих тонкощах, а просто боятимуться. Зазвичай проста людина не піде подавати до суду, до суду подаватимуть політики на журналістів».

 

Шеф-редактор «Детектор медіа» Наталія Лигачова, відповідаючи на запитання, чи спрямований закон про наклеп проти політиків, зазначила, що є підстави так вважати. «Насамперед цей закон спрямовано проти політиків, - сказала пані Лигачова. - В українському законодавстві достатньо норм, аби покарати недобросовісного журналіста». Вона нагадала, відміна мита для позивачів ще більше полегшуватиме процеси проти ЗМі «Будь-хто може подати на журналіста мільйонний позов, і для того щоб його зупинити журналіста, цього буде достатньо. А політика простіше налякати кримінальною відповідальністю», - сказала Наталія Лигачова. Тож, зазначила вона, внаслідок дії закону постраждає суспільство в цілому.

 

Народний депутат Партії регіонів Володимир Олійник запевнив присутніх, що до другого читання законопроекту подасть пропозиції. Зокрема, щодо заміни кримінальної відповідальності на штраф і виправні роботи.

 

Відповідаючи на запитання ведучої Анни Безулик «Коли буде читання? Коли підпише президент і в якому вигляді?», пан Олійник припустив: «Навряд чи сесія цього скликання буде здатна розглянути цей законопроект».

 

Також, аналізуючи законопроект, Володимир Олійник наголосив, що його дія має бути спрямованою лише на ЗМІ, які чинять наклеп з умислом: «Суб`єктивна сторона цього правопорушення - умисел. Наприклад,  про батька громадянина Іванова написали що він був поліцаєм. Іванов направив до редакції копію паспорта і свідоцтво про смерть батька, де зазначено, що той народився 1941-го року. І редакція, знаючи про це продовжує поширювати неправдиву інформацію... Тобто, у цьому випадку мета  видання - приниження честі і гідності, завдання тяжких наслідків...».

 

З ним не погодилася Наталія Лигачова. Нагадавши про «справедливі» українські суди, шеф-редактор «Детектор медіа» акцентувала: «Слово "умисно" дещо простіше трактується нашими судами». І пояснила, що будь-яка критика ЗМІ може бути розцінена судами як наклеп.

 

Ірина Геращенко, яка протягом року очолювала Тимчасову слідчу комісію (ТСК) з питань розслідування випадків цензури у засобах масової інформації наголосила: в Україні суд ніколи не виступає на стороні журналіста. «За останні два роки не було жодного випадку, коли після інцидентів з нападом на журналістів, під час яких представників ЗМІ били до синців, було порушено кримінальну справу за статтею 171».

 

Під час підведення підсумків випуску ток-шоу Наталія Лигачова зазначила, що реакція на законопроект про наклеп об`єднала журналістську спільноту. «Ми зможемо об`єднатися, і ми вже об'єднуємося, нас підтримали чимало міжнародних організацій. Хай це закон спрямовано не тільки проти журналістів, тут у влади свої мотиви. Але журналісти реагуватимуть жорстко», - сказала шеф-редактор «Детектор медіа».

 

Законопроект № 11013  «Про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України (щодо посилення відповідальності за посягання на честь і гідність людини)» зареєстували 19 липня. За тиждень до цього статтю про наклеп повернули до російського кримінального кодексу.

 

Ухвалення цього законопроекту засудили уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська, Національна спілка журналістів Україниопозиційні політичні силиНезалежна медіа-профспілка Українирух «Стоп цензурі!»Організація з безпеки і співробітництва в Європі«Репортери без кордонів», перший віце-прем'єр-міністр Валерій ХорошковськийМіжнародна і Європейська федерації журналістівМіжвідомча робоча група з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів.

 

«Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7392
Читайте також
27.09.2012 17:15
Роман Кабачій, для «Детектор медіа»
22 388
26.09.2012 08:57
Катерина Яковленко, Микола Семена, Ганна Черевко, «День»
25 925
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду