Нацрада звинуватила менеджмент ТВі у шантажі, спекуляціях і в імітації політичних переслідувань

17 Вересня 2012
6149
17 Вересня 2012
16:26

Нацрада звинуватила менеджмент ТВі у шантажі, спекуляціях і в імітації політичних переслідувань

6149
Регулятор закликає не вплутувати його в передвиборні перегони
Нацрада звинуватила менеджмент ТВі у шантажі, спекуляціях і в імітації політичних переслідувань

Члени Національної ради з питань телебачення і радіомовлення закликають «не розпалювати пристрасті, не вдаватися до перебільшень, пересмикувань та недобросовісних інтерпретацій, як це сталося з каналом ТВі», а також вимагають «припинити шантаж і не вплутувати державного регулятора в передвиборні перегони». Відповідну заяву поширила прес-служба регуляторного органу 17 вересня.

 

Нацрада стверджує, що останнім часом менеджмент ТВі під гучними гаслами про захист свободи слова перейшов до широкомасштабної кампанії прямих наклепів і маніпуляцій.

 

«Щиро шкода, що заручниками маніпулятивної ситуації стали шановні громадяни нашої країни. Організації професійного журналістського співтовариства вирішили підтримати цю кампанію своїм авторитетом, при цьому навіть не спробувавши розібратися у вітчизняному законодавстві - не надто складному в цьому питанні, а в ситуації з ТВі - вже зовсім прозорій при об'єктивному розгляді», - йдеться в заяві Нацради.

 

Останнім часом канал ТВі вимкнено з кабельних мереж багатьох провайдерів. Однак, як запевняє Нацрада, це не є і не може бути її рішенням: «У державного регулятора взагалі не існує відповідних повноважень». У компетенції та прямих обов'язках Національної ради було ухвалення рішення щодо розширення універсальної програмної послуги на вимогу Закону України «Про телебачення і радіомовлення» і в рамках «Плану розвитку національного телерадіоінформаційного простору України». Крім того, згідно зі статтею 5 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» Національна рада взагалі не може втручатися в сферу професійної діяльності телерадіоорганізацій, нагадує регулятор.

 

Національна рада також нагадує, що, «зважаючи на звернення громадськості щодо мовлення каналу ТВі», призначила моніторинг провайдерів програмної послуги. Моніторинг нині триває і закінчиться найближчим часом. Однак лише перевірки можуть встановити порушення законодавства. А вони заборонені на час проведення виборчих перегонів (Постанова Верховної Ради України від 09.02.2012 року № 4387-VI).

 

«Згідно із законом, універсальна програмна послуга зобов'язує провайдерів забезпечити абонентам можливість перегляду чітко обумовленого й значно розширеного пакету ефірних телеканалів. Природно, залишаючи у своїх мережах канали, окрім законодавчо визначеного пакету, провайдери насамперед намагаються зберегти ті, на які існує постійний високий глядацький попит», - пояснюють дії провайдерів у Нацраді.

 

Нацрада звинуватила менеджмент телеканалу ТВі у шантажі, спекуляціях і в імітації політичних переслідувань для виправдання невиконань фінансових зобов'язань перед партнерами:

 

«Починаючи з 2010 року, керівництво каналу ТВі зробило ставку не на створення якісного телевізійного продукту, а спрямувало неабиякі сили й таланти авторського колективу на нескінченні скандали й відверті спекуляції, які профанують і дискредитують саму ідею свободи слова. Ця стратегія зазнала повного творчого і професійного фіаско.

 

Виникають питання:

 

Чому менеджмент ТВі, згідно з публікаціям спеціалізованих видань, намагався створювати хоча б ілюзію високих рейтингів, не гребуючи вже зовсім шахрайськими махінаціями?

 

Чому провайдери не вишикувалися в чергу за телевізійним продуктом ТВі і тримали його у своїх мережах, як кажуть «до купи», а при першій же ротації скинули, як баласт, що займає чуже місце?

 

Чого хочуть добитися менеджери ТВі, оголосивши «хрестовий похід» проти Національної ради? Невже сподіваються цим шантажем змусити регулятора натиснути на провайдерів, аби вони впроваджували їхній телеканал?! Але регулятор не має таких можливостей, як не має можливості примусити провайдерів вимикати ТВі зі своїх мереж. Це поза межами повноважень і поза межами  компетенції державного органу у сфері телерадіомовлення.

 

Можливо, менеджери «гнаного» каналу намагаються спровокувати чи хоча б імітувати ситуацію «політичних переслідувань», своєрідного «форс-мажору», котрий має виправдати невиконання ними своїх зобов'язань перед нинішніми партнерами по політичному проекту. Так само, як раніше, цей метод, про що теж повідомляли ЗМІ, неодноразово застосовувався ними для виправдання невиконання зобов'язань фінансових - перед вчорашніми інвесторами медійних проектів.

 

Крім того, керівник каналу ТВі став 11-м номером у списку ВО «Батьківщина» і, вочевидь, робить усе, щоб канал став окремим департаментом агітації та пропаганди цієї політичної сили».

 

Нагадаємо, з 20 липня телеканал ТВі відключили вже понад 80 кабельних мереж по всій Україні. ТВі стверджує, що це відбувається під тиском Нацради та її представників у регіонах. Нацрада заперечує свою причетність.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6149
Читайте також
13.09.2012 09:34
Мария Попова, «Коммерсантъ. Украина»
23 734
13.09.2012 06:23
для «Укоаїнська правда»
21 272
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
123
4239 дн. тому
Нацраду как и раду надо б распустить, кругом непрофессионализм... даже оправдаться нормально не могут
кокотюха
4240 дн. тому
у нацраді, як і в ставці гітлера, всі малохольні.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду