Дзюба, Сверстюк, Маринович та інші нагадали членам Нацради про персональну відповідальність за ситуацію з ТВі

12 Вересня 2012
6259
12 Вересня 2012
17:47

Дзюба, Сверстюк, Маринович та інші нагадали членам Нацради про персональну відповідальність за ситуацію з ТВі

6259
Встановлення Нацрадою не передбачених законом обмежень у розповсюдженні ТВі є антиконкурентною дією
Дзюба, Сверстюк, Маринович та інші нагадали членам Нацради про персональну відповідальність за ситуацію з ТВі

Ініціативна група «Першого грудня» скерувала спеціальне звернення особисто до кожного із членів Нацради з питань телебачення та радіомовлення: «Своїм угодовством ви звели Нацраду до ролі інструмента адміністративного тиску влади». Про це йдеться в повідомленні ініціативи.

 

«Першого грудня» об'єднує В'ячеслава Брюховецького, Семена Глузмана, кардинала Любомира Гузара, Івана Дзюбу, Мирослава Мариновича, Мирослава Поповича, Євгена Сверстюка, Вадима Скуратівського, Ігоря Юхновського.

 

«Масове відключення телеканалу ТВі з кабельних мереж України збурило все наше суспільство, що змушує нас підняти свій голос на захист колективу телеканалу, а головно - на захист свободи слова і справедливості телеефіру України», - йдеться у зверненні ініціативної групи «Першого грудня» до Нацради.

 

Автори звернення нагадують про вимоги законодавства, зокрема: встановлення Національною радою не передбачених законом обмежень у розповсюдженні каналу ТВі є антиконкурентною дією державного органу (стаття 15 Закону України «Про захист економічної конкуренції»), за вчинення якої передбачена персональна відповідальність (стаття 166-18 Кодексу України про адміністративні правопорушення).

 

«Навіть одного з цих аргументів було б достатньо, щоб зробити висновок про серйозну правову відповідальність членів Національної ради, - пишуть члени ініціативи. - Зрозуміло, що в умовах вибіркового характеру нашого правосуддя (що обертається цілковитою його руйнацією) сподіватися на реакцію правоохоронців не доводиться. Проте залишаються щонайменше два чинники, про які вам не слід забувати».

 

Першим чинником є голос громадянського суспільства. «Ми протестуємо проти того, що своїм угодовством ви звели Національну раду України з питань телебачення й радіомовлення до ролі інструмента адміністративного тиску влади, і попереджуємо, що, відмовляючись чинити опір незаконним вимогам влади, ви збираєте на свої голови громадянське безчестя», - заявляють автори звернення.

 

Другим чинником, на думку «Першого грудня» є «голос сумління». «Ми остерігаємо членів Національної ради, що існує відповідальність моральна - відповідальність перед Богом і перед людьми, яких ви позбавляєте права дізнаватися правду. Кривда, яку ви заподіюєте, є надто великою, щоб виправдатися страхом втратити свою роботу чи прагненням не потрапити самим під коліщатка каральної машини. Чинячи кривду, ви лише укріплюєте цю машину, яка остаточно руйнує навіть ті паростки верховенства права, що вже сформувалися в Україні. Це пляма, яка лягає також і на ваше сумління», - наголосили учасники ініціативної групи.

 

ТВі є не єдиним ЗМІ, який постраждав за останній час від «волюнтаристських дій влади, санкціонованих покорою» членів Нацради, йдеться в тексті листа. Своїм зверненням ініціативна група обстоює і їхні інтереси, хоча й не називає цих медіа.

 

Члени «Першого грудня» вимагають припинити вимикати телеканал ТВі з мережі кабельного телебачення і посприяти відновленню ліцензійних умов усіма провайдерами кабельного телебачення.

 

Раніше ініціативна група «Першого грудня» висловила свою стурбованість фактами порушення свободи слова та безпрецедентного тиску на телеканал ТВі.

 

Нагадаємо, з 20 липня телеканал ТВі відключили вже понад 80 кабельних мереж по всій Україні. ТВі стверджує, що це відбувається під тиском Нацради та її представників у регіонах. Нацрада заперечує свою причетність.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6259
Читайте також
13.09.2012 09:34
Мария Попова, «Коммерсантъ. Украина»
23 739
13.09.2012 06:23
для «Укоаїнська правда»
21 276
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Зауваження
4247 дн. тому
Починалася ініціатива «Першого грудня» достойно, як група мудреців, що нагадує супільству про цінності - людські, християнські. Здавалося б, корисна справа. Але не пройшло і року, як мудреці скотилися до гри в політику, до того ж на боці сумнівної ситуації з ТВі, головним акціонером якого є одіозний олігарх Березовський. Сумнівність ситуації з ТВі, яке далеко не взірець ані в журналістиці, ані в фінансуванні, ані в розповсюдженні сигналу видно неозброєним оком. Якщо вже мудрецям з "Першого грудня" ніяк не можна не займатися політикою, то хоча б не вплутуйте в ці свої справи шановного владику Гузара! Сподіваюсь, йому все ж таки хтось пояснить, в ЩО його на цей раз вплутали.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду