Панелістів GFK підкупало злочинне угруповання?

7 Червня 2012
26789
7 Червня 2012
17:12

Панелістів GFK підкупало злочинне угруповання?

26789
Від 5% до 8% телевізійної панелі вимірювань є корумпованою, заявив на прес-конференції директор Ru Music Рудольф Кірнос. До цього начебто причетні два співробітники GFK Ukraine
Панелістів GFK підкупало злочинне угруповання?

Директор каналу Ru Music Рудольф Кірнос заявив, що дані телевізійної панелі GFK Ukraine не відображають реальний телеперегляд через підкуп панелістів злочинним угрупованням. Цю інформацію пан Кірнос отримав у результаті власного розслідування, результати якого він наприкінці квітня передав до Печерського РУ ГУ МВС у місті Києві, а сьогодні, 7 червня, оприлюднив на прес-конференції.

 

Під час  розслідування Рудольф Кірнос отримав  з власних джерел інформацію про те, що в Києві діє певна група людей, котрі домовляються з домогосподарствами, у яких встановлені піплметри, щоб вони дивилися певні телеканали за наданою інструкцією. За інформацією Рудольфа Кірноса, підкуплені домогосподарства отримували за це близько 10 тис. грн на місяць. Представлена під час прес-конференції така інструкція, датована вереснем 2011 року, охоплює перегляд з вересня 2011 року по січень 2012 року.

 

«Найбільш образливим є не лише те, що в цій схемі запропоновано дивитися певні канали, а й те, які канали не дивитися. Тобто ця група діє не лише на підвищення рейтингу певних нішевих каналів, але й працює проти інших каналів», - зазначив Рудольф Кірнос.

 

У цій інструкції, каже пан Кірнос, пропонувалося дивитися О-ТV, Maxxi TV, «Меню-ТВ», Перший автомобільний і певні програми ТВі, не дивитися - ТОНІС, 5 канал, Перший національний, «Малятко ТВ», Ru Music, КРТ, News One, «Сіті», UBC, «Еру», «РТР-Планету», «Гумор ТВ», Music Box. Також цим домогосподарствам заборонялося дивитись ТЕТ після 18.00, «Пекельну кухню-2» на «1+1», програми «Майданс», «Поза очі», «Розбір польотів» на «Інтері», «МастерШеф» на СТБ.

 

Інструкція

 

Отримавши цю інформацію, представники Ru Music звірили інструкцію з даними GFK за згаданий період (вересень 2011-січень 2012). «Ми виявили близько 60 домогосподарств по всій Україні, які дивились (телевізор) у цей період за цією схемою. Окрім цього наш інформатор назвав адресу одного домогосподарства на проспекті Правди, де проживає Зоя Володимирівна Вікторова. За нашою інформацією, ця жінка активно дивилася (телевізор) за цією інструкцією. Більше того, вона ще й агітувала своїх знайомих домовлятися з компанією GFK, заповнювати анкети, встановлювати піплметри і заробляти гроші на перегляді за подібними інструкціями», - розповів пан Кірнос. Він надав «Детектор медіа» дані дослідження GFK щодо телеперегляду учасниці панелі Зої Вікторової, які збігаються із вказівками в інструкції. Дивіться тут (.doc, 49 kb).

 

Рудольф Кірнос вважає, що ця схема могла бути вигідною невеликим каналам і невеликим рекламним агентствам: «Є певні телеканали, які б хотіли підвищити рейтинг, і є невеликі рекламні агентства, які зацікавлені в тому, щоб канали, які вони обслуговують, отримували бюджети. І швидше за все, вони штучно завищували показники. Це не шкода каналам, а бізнес, як наркотики». Імена людей, яких він підозрює в організації цієї системи, пан Кірнос не називає, однак зазначає, що принаймні одна людина «мала стосунок до заснування каналу "Меню ТВ"».

 

Також в інструкції є цікавий пункт щодо Нового каналу: «З моменту прочитання цього листа ви перебуваєте у вільному плаванні щодо перегляду Нового каналу [...] Нагадуємо, що на сьогодні перегляд Нового каналу не оплачується». На думку Рудольфа Кірноса, це відіграло свою роль у стрімкому падінні показників Нового з осені минулого року: «Новий ще рік назад був безумовним лідером за своєю аудиторією. А далі з ним щось відбулось, дуже різко. Але у телевізійному бізнесі так різко нічого не буває. Я думаю, що телеперегляд Нового сплачувався, а потім перестав. Канал дивились у середньому 2 години упродовж року, а потім різко перегляд впав до 12 хвилин. Так з улюбленим каналом не розстаються».

 

Інструкція була розроблена таким чином, що телеперегляд людей, які нею користувалися, не міг класифікуватися компанією GFK як нетиповий, каже Рудольф Кірнос: «ІТК та GFK розробили таємний алгоритм, який дозволяє визначити нетиповий телеперегляд, і може протидіяти тим людям, які б зумисно дивились якийсь канал. Цей алгоритм - це математична модель, і він накладається на дані і відкидає сім'ї з нетиповим переглядом. вона має цікавитись і ще чимось на інших каналах. Швидше за все, людина, яка писала цю інструкцію, була добре знайома з алгоритмом. І тому GFK довго не могла виявити цих людей».

 

Рудольф Кірнос передав результати свого розслідування компанії GFK Ukraine, Індустріальному телевізійному комітету і найбільшим телевізійним групам. Телегрупи, за словами пана Кірноса, на підставі власних аналізів уже підтвердили, що від 5% до 8% телевізійної панелі вимірювань є, можливо, корумпованими. А в ІТК йому повідомили, що вже виявлено 108 домогосподарств у великих містах по всій Україні, які дивилися телевізор за викритим алгоритмом. «Це означає, що ця телевізійна панель не має права на існування, оскільки, якщо від 5-8% ринку дивляться не так, як треба, то цього достатньо, щоб завалити такі програми, як "Майданс"». Не кажучи вже про нішеві канали». Пан Кірнос вважає, що через такі дії показники його каналу Ru Music упали втричі і він втратив десятки мільйонів гривень можливого прибутку.

 

Зою Вікторову, за інформацією пана Кірноса, вже виключили з панелі, а решта представників домогосподарств, які дивилися за таким алгоритмом, наразі продовжують брати у ній участь.

 

«Наше розслідування встановило практично всіх причетних до цієї злочинної схеми. Розслідування проводив і наш канал, і детективне агентство. Поки що розслідування підтверджує всі наші дані. І ніяких фантазій тут немає», - додав Рудольф Кірнос. Він вважає, що така схема могла працювати з 2007-2008 року.

 

Телеканалу Ru Music теж запропонували підняти рейтинг за гроші через описану схему. Відтак, Рудольф Кірнос звернувся до ІТК. І після того, як не отримав відповіді, звернувся до правоохоронних органів. «Міліція запропонувала вступити із цими людьми в переписку. Ми це зробили і написали: покажіть, на що ви здатні. Нам відповіли: "Дивіться, завтра буде рейтинг". І дійсно, показники піднялись з 0,03% до 0,13%, а наступного дня впали до 0,02%. За це ми заплатили. Отримувач грошей міліцією встановлений. У нас є всі матеріали, записані аудіо, відео», - розповів Рудольф Кірнос. Кримінальна справа за цими фактами ще не відкрита.

 

Керівник Ru Music стверджує, що неодноразово ще з 2009 року звертався з цього приводу і в GFK Ukraine, і в ІТК, однак вони не підтримали його звернення до правоохоронних органів. Тому канал звернувся до центрального офісу GFK у Нюрнберзі (Німеччина) й отримав відповідь від керівника юридичного відділу Роланда Ферста (Roland Fuerst), який запропонував співпрацю з правоохоронними органами.

 

Розслідування каналу Ru Music довело, що принаймні два високопосадовці у GFK Ukraine продавали базу даних домогосподарств, робили це тривалий період і отримували винагороду розміром у десятки тисяч доларів. Їхні імена Рудольф Кірнос не розголошує, поки вони не будуть виявлені у розслідуванні правоохоронних органів. Він лише зазначив, що це не директор GFK Ukraine Олександр Федоришин, і не директор департаменту з медіадосліджень GFK Ukraine Ольга Росманова. Хоча пан Федоришин, на думку Рудольфа Кірноса, мав звернути увагу на існування схеми раніше і виявити її.

 

Рудольф Кірнос хоче, щоб його каналу відшкодували збиток, завданий через цю схему. Також він звернувся до великих каналів з проханням  підтримати його звернення до правоохоронних органів.

 

«Детектор медіа» звернулася по коментарі до Ольги Росманової з компанії GFK Ukraine, до Індустріального телевізійного комітету, телевізійних груп «1+1», «Інтер», StarLightMedia та «Медіа Група Україна» і розраховує на відповіді. Також редакція намагається дізнатися в міліції, на якому етапі перебуває розслідування в цій справі. Речник столичної міліції Ігор Михалко пообіцяв надати цю інформацію завтра.

 

Після публікації матеріалу «Детектор медіа» отримала коментар виконавчого директора ІТК Катерина Котенко. Вона повідомила, що технічний комітет ІТК разом із центральним офісом дослідницької компанії GfK аналізують домогосподарства на предмет нетипового теледивлення. «Результати аналізу та дії, що будуть прийняті, обов'язково повідомимо всьому ринку найближчим часом», - додала пані Котенко.

 

Нагадаємо, на початку 2010 року відбувся аудит системи безпеки даних GfK Ukraine, який проводила аудиторська компанія Deloitte. Незалежний аудитор зробив висновок про «наявність достатніх методів і засобів захисту та контролю конфіденційної інформації від можливого витоку або модифікаці»ї. При цьому «в результаті оцінки безпеки місць виникнення, передачі, запису та зберігання конфіденційної інформації були відзначені пропозиції, які аудитори рекомендували впровадити для досягнення вищого рівня безпеки».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
26789
Читайте також
Коментарі
25
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Vadym
4333 дн. тому
Дело не в подкупе владельцев піплметров. Изначально рейтинг имеет большую погрешность в связи с неправильной работой "измерительных приборов" - семей с піплметрами, без всякий подкупов. Измерения субъективны - эти 2.5 тыщ семей, - не могут никак давать представление о всей ТВ аудитории. Объясню почему. Эти семьи перманентно избиваются, накачиваются наркотиками, у них забрали документы. Их силой заставляют смотреть украинские каналы. Разве человек в здравом уме и не по принуждению будет смотреть украинское ТВ? 30 процентов эфира - реклама водки и пива, 30 процентов - олигофрен-шоу с маргиналами в главных ролях, 30 процентов - шаблонные сериалы про милицию, тюрьму и золушек. Вряд ли кто, по доброй воле, стал бы потребителем такой ТВ продукции.
йцукен
4333 дн. тому
Intel хочет внедрить технологию распознавания лиц телезрителей 11.06.2012 11:48 Компания Intel рассматривает возможность более активного участия в многомиллионном телевизионном бизнесе посредством создания телеприставки и специального ТВ-сервиса, сообщает Reuters со ссылкой на инсайдерскую информацию. Причем, в данной системе, как утверждается, должна найти применение фирменная технология распознавания лиц, которая позволит более четко определять пол и примерный возраст находящихся перед телеэкраном зрителей и, соответственно, должна помочь сетевым провайдерам более точно узнавать целевую аудиторию для “скармливания” релевантной рекламы. Кроме того, это позволит разбить предлагаемые пакеты ТВ-каналов на более мелкие и дешевые.
Телепузик
4337 дн. тому
Коллеги, давайте будем честными. Услугами этого "злочинного угруповання" давно и небезуспешно пользуются не только и не столько продакшены, а в первую очередь - топ-менеджеры телеканалов. Когда нужно было - звонили как миленькие по известному номеру телефона. И - о чудо! - новости "Интера" вдруг начинали стабильно выходить с показателем 36-37 (при сегодняшних 16) :) То, что за рейтинги "Подробностей" доплачивают - во времена А.Б. на Дмитриевской даже не особо скрывали. И при этом существовал молчаливый сговор топов остальных каналов. Нет, ну если бы только "Интер" накручивал, все бы конечно возмутились. А так - у каждого была возможность поднять долю какого-то продукта. Кому-то - чтобы денег с рекламодателя снять. Кому-то - чтобы доказать, что он - супер-менеджер... И всех это устраивало. До момента, когда по стопам большого брата не пошли младшие. Сестрички :) и братики тоже :) Продакшены. Они и испортили всю малину. Телеменеджеры играли краплеными картами - но при этом не хотели верить, что и с ними эой же колодой играют. Так что теперь разоблачение не выгодно никому. Ведь говоря А (мол, Вика накручивала и у Иры, и теперь у Саши), - нужно будет сказать и Б. Что к накруткам все прибегали. И все молчали - пока махинации не нарушали балланса сил и бюджетов.
2йцуен
4338 дн. тому
И у какого процента украинских зрителей есть сет-топ боксы? 5? 10? а остальные считать не будем?
йцукен
4338 дн. тому
есть альтернативные данные любой IPTV провайдер может вам дать данные с сервера по просмотру каналов... и даже Воля может дать такую информацию по абонентам у которых сетоп бокс новый с обратным каналом... время монополии заканчивается...
Пользователь
4339 дн. тому
Дорогое Такое, вы само-то поняли, что написали? Или просто поток сознания нахлынул?..
Такое...
4339 дн. тому
Ой, так все понятно... Кирноса выкинули из бизнеса и он решил отомстить обидчикам. И раскрыть тех, кто покул пиплов. А мы здесь разбуди, какая разница кто будет покупать, те или другие, все равно фиг поймешь. Но ведь без GFK, как можно завышать доли, может быть их убрать, понели поменять и наступит мир...
Такое...
4339 дн. тому
Sfinx: А вы откуда знаете зрителей каждого телевизионного продукта? Они ведь скрываються... Почему одни и теже зрители смотрят программы заболонской? Или вы просто имеете в виду высокие доли, так вот я посмотрел, доли не падают, может быть чуть чуть. Но это не преступление! Они часто зависят от средней доли канала. А вот у СТБ на некоторые программы упала в 2 раза, давайте подозревать тогда и их, по вашей методике. А вообще, это все достойно нашей страны, в каждом бизнесе одинаково все, высунулся, получи по голове, или отдай!
Боб
4339 дн. тому
Для тех кто успел забыть или не знал: Кирнос как-то сам фокусы с панелью успешно проводил но "залетел" со скандалом. После этого ГфК засекретил количество пиплметров в сетях а потом и вовсе в городах
Itkin
4339 дн. тому
Что за бред несет эта Котенко?! Проверять панелистов на предмет нетипичного смотрения? Так ясно же сказали вам: Алгоритм смотрения у купленых зрителей как раз очень типичен! Кого вы за дураков держите? Дя любой кабельный оператор через своих техников знает больше половины адресов панели у себя в сети и предлагает каналам докупить себе рейтингов.
Пипл
4339 дн. тому
GFK давно и глубоко прогнившая структура, её рейтинги туфта, подкорректированная самим измеретелем. После хорошего скандала в GFK всегда можно получить некоторую поправку в рейтингах :) Это прямо говорит о том, что рейтинги корректируются в ручном режиме.
Рыж
4339 дн. тому
RUмюзик сам умел ловко работать с рейтингами, но что-то сломалось.
sfinx
4339 дн. тому
такому: а вы, простите, пытались объяснить феномен показателей продукта Забулонской? И почему они, зрители, с такой легкостью кочевали с одного канала на другой, в поисках именно ее проектов? Или скажете, что зритель у нас внимательный к титрам и обязательно следит за всеми продуктами г-жи Забулонской? Ха-ха! Вике пора стирать портки и готовиться к новым условиям жизни )))) Похоже, что этот знатный междусобойчик накрылся дырявым тазом)))))))))))))))))
Такое...
4339 дн. тому
Я может быть что-то пропустил... А при чем тут Заболонская? Она что владеет этими всеми каналами? И что бы подкупить столько пиплметров по 10 000 грн, их же надо на чем-то заработать... Она что вкладывала такие деньги ради имиджа? Это как-то больше похоже на заказные комментарии, нашли крайнюю успешную Фамилию в телевидение, что бы от кого-то отвести внимание? А Княжицкий это, что муж Заболонской? Что ему такая честь? Не хочу никого обидеть, но проверить бы тех, кто пишет комментарии, может, и найдутся все зачинщики банды.
ggffkk
4339 дн. тому
Особенный привет г-ну Савенко и шпицбергу)) парни, шара когда-нить заканчивается!
НУТРО
4339 дн. тому
Евро, может и хороший повод счет свети, но шила-то в мешке не утаишь! Давно-давно Забулонская промышляла грязными выходками. Разными. Но все ей сходило с рук - рейтинги она ведь дает для канала. Чувствует аудиторию. Качественный продукт производит. Какие молодцы Систерз продакшн. Прямо заглядение! Но всплыло ..овно! Как ни крути. и запятнанными оказались многие - и руководители каналов, и GFK, и Забулонская и пр. И теперь каналы сидят и думу думают - что же делать? Вкладывать деньги в производство или в подкуп пиплметров. Вот задача-то. Не решить с ходу. И у продакшенов глаза открылись - не продукт надо делать, а правильно подойти к исследованиям. Первую потопили Лысенко, за ней последует Ткаченко - оно ведь затягивает в водоворот...
Lith
4339 дн. тому
Жили-были 2 еврея. Дружили, дела делали вместе. И таки поссорились, да! Один другого из песочницы выгнал, сказал я сам терь играть буду! Обидно второму стало, затаил. Начал по людям ходить, правды искать, но всерьез никто не воспринимал. Обидно, да! Время-то лечит, но осадок нехороший остался! А тут вдруг всё один к одному: и цифра вот она, уже на подходе, и рынок снова поменялся, появились желающие колоду перетасовать и сдать заново... ну и Евро завтра стартует, Эвропа пристально счас на Украину смотрит - вот и самое время замутить так, чтоб эхо пошло.
TV-profi
4339 дн. тому
RuMusic все время сам накручивал себе рейтинги по этой схеме. А когда панель закрыли и чаще стали менять домохозяйства, посыпался, и сейчас уже просто не успевает вычислять адреса пиплметров, чтоб с ними поработать напрямую....
йцукен
4339 дн. тому
каналы КРТ и ЮБС в прошлом году в панели не мерялись.... и какой смысл занижать рейтинг каналов которых нет в панели????? а один из учредителей Меню ТВ это Паша Шпицберг что ли? имхо фуфло всё это
Dolina
4339 дн. тому
единственный выход - несколько компаний, которые занимаются исследованием аудитории - 3-4--- и огромные выборки -- в идеале менять каждые полгода-год -- тогда можно условно считать, что это как-то приближается к необходимиым данным по условной выборке -- все остальное чепуха -- слишком маленькая выборка людей и слишком отдаленные результаты -- можно условно пользоваться, потому что -- других нет -(
tc
4339 дн. тому
Добре і заздалегідь спланована "заготовка" по опусканню рейтингів програм Княжицького перед виборами. Протріть очі, люди! Вас тупо дурять...
ТВ
4339 дн. тому
Таки да!!!! А особо в накручивании рейтингов отменилась г-за Забулонская! Все ее проекты, вначале на Новом, затем на 1+1 шли не просто хорошо, а отлично. И как только разгорелся скандал(пару недель назад), рейтинги ее программ сразу упали!
Meesha
4339 дн. тому
Почему-то не удивлен наличием ТВи и Княжицкого в первых рядах коррупционеров. TK тоже их постоянно пиарит. Бесплатно?
Хаачу в Мааскву
4339 дн. тому
RUM і так канал галімий і його цей скандал не спасе, але автору ріспект за викриття бандитської схеми піплметрів. ЗІ: нагадало сцену з цигарками Gitanes з "Generation П": "— Ты материал смотрел? Морковин схватился за голову. — Смотрел, — ответил он. — Ах ты… Точно. У него там «Житан». Я заметил, но решил, что это сверху утверждено. Ты же знаешь, я эти вопросы не решаю. Я и подумать не мог." :)
Сергей Чернявский
4339 дн. тому
Все тайное рано или поздно становится явным. Респект Рудольфу Кірнос.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду