ТВі просить захисту від репресій української влади

31 Серпня 2012
9692
31 Серпня 2012
11:27

ТВі просить захисту від репресій української влади

9692
Наводить дані про зменшення глядачів ТВі у кабельних мережах. На думку каналу, причини цьому - політичні
ТВі просить захисту від репресій української влади

Журналісти телеканалу ТВі заявляють про безпрецедентний тиск, що розпочався з початком виборчої кампанії і метою якого є знищення «останнього непідконтрольного владі телеканалу. Про це йдеться у відкритому листі журналістів до української та міжнародної громадськості з проханням підтримати їх і не допустити репресій стосовно каналу з боку української влади.

 

Звернення адресоване ПАРЄ, Європейському парламенту, ОБСЄ, місіям спостереження за виборами та міжнародним спостерігачам, учасникам Всесвітнього газетного конгресу та Всесвітнього форуму редакторів, посольствам демократичних країн, міжнародних громадських організацій.

 

«З кінця липня в Україні розпочалася виборча кампанія до Верховної Ради України. ТВі, головним редактором якого я є, з початком кампанії було піддано безпрецендентному тиску, метою якого є знищення останнього непідконтрольного владі телеканалу», - йдеться в листі журналістів, підписаному головним редактором каналу Віталієм Портниковим.

 

У листі нагадують, що 13 вересня у Окружному адміністративному суді міста Києва відбудеться слухання справи за позовом Державної податкової служби до телеканалу ТВі, у результаті якої, на думку журналістів, канал може бути доведено до банкрутства, а проти його керівника Миколи Княжицького, знову може бути порушена кримінальна справа.

 

Також журналісти ТВі стверджують, що починаючи з кінця липня цього року, напередодні виборів, Національна рада з питань телебачення та радіомовлення вимагає від кабельних операторів незаконно вимикати сигнал ТВі. Більше 60 кабельних компаній протягом серпня вимкнули ТВі зі своїх пакетів. З початку вересня цього року найбільший кабельний оператор України «Воля» без попередження вирішив перевести ТВі з популярного базового пакету у дорогий розширений пакет, який є доступним лише для третини користувачів цього оператора.

 

«Лише за перший місяць виборчої кампанії дві третини киян були позбавлені можливості дивитися наш канал. Ми розуміємо, що більшість кабельних операторів діють під незаконним тиском української влади та під загрозою закриття», - йдеться в листі.

 

«Ми потребуємо Вашої підтримки. Ми закликаємо Вас заявити українському президентові Віктору Януковичу та іншим керівникам країни про неприпустимість репресій та знищення свободи слова, зокрема у передвиборчий період», - підсумовується в листі до міжнародної громадськості.

 

Канал ТВі наводить діаграму зменшення глядачів телеканалу ТВі у кабельних мережах різних регіонів України від липня до вересня, та прогнозоване подальше зменшення глядачів у разі вимкнення каналу ТВі з базового пакету кабельного оператора «Воля». «Наголошуємо, що інші кабельні оператори, які ще транслюють ТВі можуть припинити це у будь який момент під тиском української влади», - йдеться в листі.

 

 

 

Нагадаємо, 20 липня канал ТВі несподівано зник у мережах групи компаній «Тріолан» в 11 містах. Замість ТВі кабельники почали ретранслювати канал Національного банку БТБ («Банк-TV»). «Тріолан» пояснив, що технічний збій і заміна ТВі на БТБ сталися під час виконання рішення Національної ради з питань телебачення і радіомовлення про включення всіх цифрових телеканалів до універсальної програмної послуги.

 

Згодом ТВі почали відключати кабельні оператори в інших містах (станом на 23 серпня - 42 кабельні мережі, станом на 31 серпня - 60 мереж). Наприкінці серпня ТВі вимкнули з кабельних мереж у двох містах Чернігівської області - Ніжині та Прилуках.

 

Із 5 вересня найбільший оператор кабельного телебачення «Воля» переводить ТВі з базового пакету «Україна і світ» у розширений дорожчий пакет «Всесвіт».

 

Нагадаємо, що гендиректор ТВі Микола Княжицький балотується до Верховної Ради під номером 11 у списку об'єднаної опозиції. 

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9692
Читайте також
12.09.2012 08:55
Євген Солонина, «Радіо свобода»
24 054
08.09.2012 17:49
Володимир Дубровський, «Дзеркало тижня. Україна»
24 819
31.07.2012 18:59
Юрий Крайняк, для «Детектор медіа»
18 053
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
ДимОК
4258 дн. тому
Да всем плевать
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду