Лист ТВі до Нацради з питань телебачення і радіомовлення

8 Серпня 2012
22748
8 Серпня 2012
08:58

Лист ТВі до Нацради з питань телебачення і радіомовлення

22748
Лист ТВі до Нацради з питань телебачення і радіомовлення

Марно сподіваючись з 20 липня 2012 року на поновлення трансляції телеканалу ТВі, «Телерадіокомпанія «ТелеРадіоСвіт» вимушена звернутися листом до Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення з проханням вжити заходи, передбачених законодавством, для усунення порушень провайдерами, об'єднаними під торговельною маркою «Triolan» вимог частини восьмої статті 39 та частини п'ятої статті 42 Закону України «Про телебачення і радіомовлення».

 

На засіданні 30 липня 2012 Міжвідомчої робочої групи, де обговорювалась ситуація навколо каналу ТВі, Заступник голови Національної ради пані Лариса Мудрак показала стурбованістьтим, що державний контролюючий орган не має реальних важелів впливу на свавілля операторів телекомунікаційних послуг.

 

Наша надія усе таки на авторитет цього державного регулятивного та контролюючого органу, Національну Раду, на те, що ми разом подолаємо ту руйнацію, яку заклав Тріолан, в кабельному розповсюдженні телеканалу ТВі. Переконані, що Національна Рада усвідомлює, що цей авторитет має ґрунтуватися на справедливості, зваженості та неупередженості до учасників телепростору України.

 

Одна із компаній мережі Тріолан ТОВ „Юнікаст Інвест" отримала недавно попередження саме за порушення умов ліцензії в частині загальної концепції програм для ретрансляції, та мають лише тиждень до 11 серпня на виправлення ситуації:

 

РІШЕННЯ № 1012 Про результати позапланової перевірки ТОВ „Юнікаст Інвест", м. Київ (НР № 0588-п від 28.10.2008)

11.07.2012 м. Київ Протокол № 20

Розглянувши матеріали позапланової перевірки ТОВ „Юнікаст Інвест", м. Київ, здійсненої 24.04.2012 (провайдер програмної послуги), заслухавши пояснення уповноваженого представника цієї компанії, керуючись статтею 42, частиною 1 статті 70, частинами 1, 3, 5 та 6 статті 72, частиною 1 статті 74, частинами 1 та 2 статті 75 Закону України "Про телебачення і радіомовлення", статтею 13 та частиною 2 статті 24 Закону України "Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення", Національна рада вирішила:
1. Визнати порушення ТОВ „Юнікаст Інвест", м. Київ, умов ліцензії в частині загальної концепції програм для ретрансляції.
2. ТОВ „Юнікаст Інвест", м. Київ, оголосити попередження.

3. Зобов'язати ліцензіата ТОВ „Юнікаст Інвест", м. Київ, протягом місяця привести свою діяльність у відповідність до умов діючої ліцензії та чинного законодавства. Впродовж двох тижнів після цього надати до Національної ради звіт, завізований представником Національної ради у м. Києві. В разі невиконання ліцензіатом цього рішення по завершенні вказаного у рішенні терміну представнику Національної ради у м. Києві поінформувати про це Національну раду. Розглянувши цю інформацію, Національна рада може призначити позапланову перевірку або оголосити попередження на підставі документальних свідчень про невиконання рішення, що передбачено ч. 5 та ч. 6 ст. 72 Закону України „Про телебачення і радіомовлення", або звернутися до суду про анулювання ліцензії у зв'язку з систематичними порушеннями ліцензіатом законодавства України, що передбачено ч. 7 ст. 40 Закону України „Про телебачення і радіомовлення".
4. Копію цього рішення надіслати ліцензіату ТОВ „Юнікаст Інвест", м. Київ.
5. Копії цього рішення Національної ради й акта перевірки долучити до ліцензійної справи ТОВ „Юнікаст Інвест", м. Київ.
6. Виконання цього рішення покласти на управління координації роботи представників та секретаріатів представників, контрольно-аналітичне управління, управління ліцензування телерадіомовлення, управління правового забезпечення.
7. Контроль за виконанням цього рішення покласти на першого заступника голови Національної ради О. Головатенко.

Голова Національної ради /підпис/ В. Манжосов

 

Вболіваємо разом за те, щоб відновилося мовлення ТВі в мережах Тріолан!

 

 

 

Вих. № 96 

Від «31» липня 2012 року

 

Зареєстровано в Національній раді України

з питань телебачення і радіомовлення

вх. №16/3240 від 3 серпня 2012 року

 

 

 

Національна рада України

з питань телебачення і радіомовлення

 

Голові

В.А. Манжосову

 

 

01601, м. Київ, вул. Прорізна, 2

 

Шановний Володимире Анатолійовичу!

 

Товариство з обмеженою відповідальністю «Телерадіокомпанія «ТелеРадіоСвіт» даним висловлює Вам свою повагу та просить сприяння у вирішенні ситуації, що склалася у зв'язку із діяльністю групи провайдерів програмної послуги, які об'єднані під торговельною маркою «Triolan».

 

Як нам відомо, під торговельною маркою «Triolan» працює група провайдерів програмної послуги у складі:

1) Товариство з обмеженою відповідальністю «Юнікаст Інвест» (код: 33783254, ліцензія: НР №0588-п від 28.10.2008 року);

2) Товариство з обмеженою відповідальністю «ПТК-СИСТЕМИ» (код: 34322441, ліцензія: НР №0602-п від 28.11.2008 року);

3) Товариство з обмеженою відповідальністю «Запорізькі цифрові комунікації» (код: 36014636, ліцензія: НР №0807-п від 26.01.2010 року);

4) Товариство з обмеженою відповідальністю «ІТ.СЕРВІС» (код: 34332355, ліцензія: НР №0618-п від 26.12.2008 року);

5) Товариство з обмеженою відповідальністю «Телерадіокомпанія «Епсілон ТВ» (код: 33815296, ліцензія: НР №0266-п від 08.06.2007 (м. Харків));

6) Товариство з обмеженою відповідальністю «Телерадіокомпанія «Епсілон ТВ» (код: 33815296, ліцензія: НР №0737-п від 14.07.2009 (м. Чугуєв));

7) Товариство з обмеженою відповідальністю «Одеські цифрові комунікації» (код: 36043955, ліцензія: НР №0680-п від 03.04.2009);

8) Товариство з обмеженою відповідальністю «Луганські цифрові комунікації» (код ЄДРПОУ 36006007, ліцензія: НР №0760-п від 26.08.2009);

9) Товариство з обмеженою відповідальністю «Дніпропетровські цифрові комунікації» (код ЄДРПОУ 35985702, ліцензія: НР №0626-п від 15.01.2009);

10) Товариство з обмеженою відповідальністю «Цифрові комунікації Сімферополя» (код ЄДРПОУ 35228945, ліцензія: НР №0808-п від 26.01.2010).

 

Як вбачається з оприлюднених на офіційному сайті Національної ради рішень, ліцензією кожного із зазначених вище провайдерів програмної послуги передбачена ретрансляція телевізійного каналу ТВі, власником якого є ТОВ «ТРК «ТелеРадіоСвіт».

 

Відповідно до частини п'ятої статті 42 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» провайдери програмної послуги здійснюють ретрансляцію телерадіопрограм та передач у багатоканальних телемережах відповідно до переліку телерадіопрограм та передач, які передбачено надавати у складі програмної послуги.

 

Додатком 1 до Положення про порядок видачі ліцензії провайдера програмної послуги, затвердженого рішенням Національної ради №2979 від 28 грудня 2011 року (надалі - Положення), встановлено, що загальна концепція (принципи, підстави) добору (переліку) програм для ретрансляції (пропозиції абонентам) є одним з реквізитів ліцензії провайдера програмної послуги.

 

Пунктом 4 Положення закріплено, що провайдер зобов'язаний виконувати умови ліцензії.

 

Таким чином, відповідно до законодавства провайдер зобов'язаний виконувати умови ліцензії, в тому числі ретранслювати ті канали, що вказані в загальній концепції добору програм для ретрансляції, яка є додатком до ліцензії.

 

Як зазначалось вище, ліцензією кожного із зазначених вище провайдерів передбачено здійснювати ретрансляції програм провайдера програмної

 

Разом з тим, вказані вище провайдери припинили ретрансляції програм телеканалу ТВі, хоча відповідні зміни до ліцензії внесені не були.

 

Таким чином, вказані дії порушують вимоги статті 42 Закону України «Про телебачення і радіомовлення», а також пункту 4 Положення про порядок видачі ліцензії провайдера програмної послуги.

 

Також привертаємо увагу, що виключення телеканалу зі складу пакетів програмних послуг відбулось з порушенням вимог статті 39 Закону України «Про телебачення і радіомовлення».

 

Відповідно до частини восьмої статті 39 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» до закінчення строку дії угоди провайдер не має права без офіційно оформленого погодження абонента вносити зміни до характеристик програмної послуги, зазначених у частині сьомій цієї статті.

 

Частиною сьомою зазначеної статті передбачено, що надання програмної послуги абоненту здійснюється на підставі угоди між абонентом і ліцензіатом, укладеної відповідно до чинного законодавства. Угода обов'язково визначає перелік телерадіопрограм та передач, які провайдер зобов'язується надавати абоненту.

 

Як нам повідомили абоненти зазначених вище провайдерів, телеканал ТВі був виключений зі складів програмних послуг за відсутності офіційно оформленого погодження абонентів на це.

 

Отже, має місце порушення в діяльності провайдерів вимог законодавства про телебачення і радіомовлення, нагляд за дотриманням якого з боку провайдерів покладений на Національну раду.

 

Відповідно до пункту 4 Положення про порядок видачі ліцензії провайдера програмної послуги Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення контролює виконання провайдерами програмної послуги умов ліцензій, а в разі їх порушення застосовує санкції відповідно до вимог Закону України «Про телебачення і радіомовлення».

 

Статтею 14 Закону України «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення передбачено, що Національна рада здійснює регуляторні функції, передбачені законодавством України у сфері телерадіомовлення, а саме ліцензування телерадіомовлення.

 

Відповідно до статті 1 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» ліцензування мовлення включає в себе, зокрема, видачу розпоряджень про усунення порушень ліцензійних умов і умов ліцензії, а також розпоряджень про усунення порушень законодавства у сфері ліцензування мовлення.

 

Згідно зі статтею 72 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» Національна рада застосовує санкції до провайдерів програмної послуги у разі порушення ними вимог названого Закону.

 

Враховуючи зазначене вище, вважаємо, що існують достатні підстави для втручання Національної ради в ситуацію, що склалась навколо припинення ретрансляції групою провайдерів телевізійних програм телеканалу ТВі.

 

У зв'язку із зазначеним, прошу вжити заходів, передбачених законодавством, для усунення порушень провайдерами, об'єднаними під торговельною маркою «Triolan» вимог частини восьмої статті 39 та частини п'ятої статті 42 Закону України «Про телебачення і радіомовлення».

 

З повагою,

Директор ТОВ «ТРК «ТелеРадіоСвіт» М. Княжицький

tvi.ua

Фото - tvi.ua

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
22748
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду