НАМ: виключення ТВі з кабельних пакетів – тиск на мовників

3 Вересня 2012
6246
3 Вересня 2012
12:14

НАМ: виключення ТВі з кабельних пакетів – тиск на мовників

6246
На думку представників асоціації, Нацрада має призначити позачергові перевірки діяльності операторів кабельних мереж та застосувати санкції за порушення ними концепцій добору програм
НАМ: виключення ТВі з кабельних пакетів – тиск на мовників

Представники Незалежної асоціації телерадіомовників (НАМ) вважають, що виключення каналу ТВі з кабельних пакетів - «яскравий приклад тиску на мовників через операторів телемереж». Про це йдеться в заяві асоціації, текст якої подаємо повністю:

 

«НАМ неодноразово звертала увагу міжнародних організацій на те, що серйозну загрозу свободі слова в Україні створюють випадки тиску на телекомпанії через операторів телекомунікацій. Окремі випадки тимчасових відключень регіональних телеканалів в кабельних мережах мали місце під час всіх виборчих кампаній, втім вони кожного разу пояснювались суто технічними проблемами. Оскаржити таке відключення практично неможливо через складність вчасного збору доказів - на момент, коли мовник отримує можливість провести експертизу, оператор телекомунікацій стверджує, що поламка була усунута, а докази не збереглись.

 

Потім цю технологію було випробувано в Харкові вже більш відверто під приводом господарського конфлікту між телеканалами та одразу кількома операторами телекомунікацій. Очевидно, що технологія визнана успішною і тепер буде використовуватись проти всіх опозиційних чи навіть просто недостатньо лояльних телеканалів.

 

В зоні найбільших ризиків знаходяться супутникові канали, такі як ТВі, оскільки вони не захищені правом на включення до складу пакетів універсальної програмної послуги. Втім, і для ефірних мовників, в першу чергу - регіональних та місцевих, тимчасове відключення в кабельних мережах призводить до втрати значної частини аудиторії. Особливого значення такі випадки набувають тоді, коли співпадають із трансляцією передвиборної агітації, оскільки це може вплинути на результати виборів.

 

В рекомендаціях Ради Європи, розмежування діяльності із мовлення та телекомунікацій у різних господарюючих суб'єктів вважається гарантією доступу мовників до ресурсу телекомунікаційних мереж. Втім, у країнах несталої демократії спостерігається зовсім інша картина, і для цього є об'єктивні передумови:

 

- з одного боку, діяльність оператора телекомунікацій є дуже вразливою для тиску з боку органів влади, особливо - місцевої, оскільки повністю залежить від отримання дозволів на використання об'єктів комунальної власності (земельних ділянок, будівель та споруд, кабельної каналізації тощо), які надаються органами місцевої влади та самоврядування. Відмову органів місцевої влади у наданні таких дозволів надзвичайно важко оскаржити в судовому порядку через необхідність проведення різноманітних експертиз (технічних, екологічних тощо). Також треба брати до уваги, що результати таких експертиз на власний розсуд оцінює суддя, який не є спеціалістом у таких питаннях. Отже, у разі наявності кількох експертиз із висновками, що суперечать один одному, суд першої інстанції (тобто, місцевий суд) зазвичай надає перевагу позиції тих експертів, які відповідають інтересам місцевої влади;

 

- з іншого боку, захист прав операторів телекомунікацій не є предметом діяльності такої кількості національних та міжнародних громадських та правозахисних організацій, як захист прав ЗМІ.

 

На сьогоднішній день, неможливо точно встановити і довести, хто саме є ініціатором виключення телеканалу ТВі із низки кабельних мереж, втім бездіяльність державних органів в такій ситуації свідчить сама за себе. Асоціація вважає, що з боку держави має бути наступна реакція:

 

1) Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення має призначити позачергові перевірки діяльності операторів кабельних мереж та застосувати санкції за порушення ними концепцій добору програм;

 

2) Антимонопольний комітет України має провести розслідування по факту анти конкурентних дій проти телеканалу ТВі, адже якщо десятки операторів кабельних мереж по всій Україні без зовнішнього тиску із всіх супутникових каналів обрали для відключення саме цей, то це свідчить про велику імовірність змови;

 

3) Центральна виборча комісія України має дослідити вплив зриву виборчих кампаній політичних партій та окремих кандидатів, які уклали договори на розміщення передвиборної агітації на телеканалі ТВі».

 

Як повідомляла «Детектор медіа», найбільший у країні оператор кабельного телебачення - компанія «Воля» - оголосив, що з 5 вересня припинить транслювати телеканал ТВі у базовому пакеті своїх послуг «Україна і світ». Натомість канал буде переведений у розширений пакет «Всесвіт» (80 грн на місяць проти 47 грн в «Україна і світ»), який з 5 вересня розшириться з 91 до 110 телеканалів.

 

Також, як відзначили у заяві журналісти ТВі, починаючи з кінця липня цього року, напередодні виборів, Національна рада з питань телебачення та радіомовлення вимагає від кабельних операторів незаконно вимикати сигнал ТВі. «Більше 60 кабельних компаній протягом серпня вимкнули ТВі зі своїх пакетів. З початку вересня цього року найбільший кабельний оператор України «Воля» без попередження вирішив перевести ТВі з популярного базового пакету у дорогий розширений пакет, який є доступним лише для третини користувачів цього оператора», - зазначили автори звернення.

 

Такі умови кабельних операторрів представники ТВі назвали безпрецедентний тиском, що розпочався з початком виборчої кампанії і метою якого є знищення «останнього непідконтрольного владі телеканалу». Цього відкритого листа журналісти каналу адресували українській та міжнародній громадськості з проханням підтримати їх і не допустити репресій стосовно каналу з боку української влади.

 

Представники громадянського суспільства в Україні напередодні відкриття 64-го Всесвітнього газетного конгресу - 19-го Всесвітнього форуму редакторів поширили заяву щодо ТВі, у якій вимагають «зрозумілих роз`ясень» від влади. «Вперта системність неправового переслідування та відключення від кабельних мереж каналу ТВі свідчить лише про одне: це спрямовується з одного впливового центру та керується одним режисером, якого не можуть не послухатися кабельні оператори, навіть такі зазвичай самостійні як «Воля-кабель». За цим стоїть цілеспрямована політика обмеження вільного руху інформації в телепросторі України, знищення інформаційного плюралізму та остаточної зачистки телепростору країни від критики на адресу влади. Саме про це свідчить неспроможність влади, яка мала б захищати інтереси свободи слова для громадян Украіни. Без свободи слова, ЗМІ, гріш ціна розмовам про дотримання будь-яких інших свобод для кожного українця та держави загалом», - зазначають автори заяви. Нині звернення підтримали понад 1100 громадян, серед яких відомі журналісти, медіаюристи, представники інтелігенції.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6246
Читайте також
13.09.2012 09:34
Мария Попова, «Коммерсантъ. Украина»
23 740
13.09.2012 06:23
для «Укоаїнська правда»
21 276
12.09.2012 08:55
Євген Солонина, «Радіо свобода»
24 060
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду