Держкомтелерадіо напівтаємно розкрив тендерні пропозиції постачальників сет-топ-боксів

9 Квітня 2012
9029
9 Квітня 2012
20:36

Держкомтелерадіо напівтаємно розкрив тендерні пропозиції постачальників сет-топ-боксів

9029
Учасників тендеру на майже 350 млн грн знайшлося лише двоє – Strong і «Ромсат», ціна пристроїв яких відрізняється на 20 копійок
Держкомтелерадіо напівтаємно розкрив тендерні пропозиції постачальників сет-топ-боксів

Сьогодні, 9 квітня, Держкомтелерадіо провів розкриття пропозицій учасників тендеру з відбору постачальника засобів прийому цифрового телесигналу (сет-топ-боксів) для забезпечення незаможних верств населення на суму 350 млн 120 тис. грн. Інформацію, отриману «Детектор медіаю» з власних джерел, підтвердив голова Держкомтелерадіо Олександр Курдінович.

 

«У тендері брало участь два учасника. Отримували документацію більше, я не пам'ятаю зараз - чотири чи п'ять, але тільки два учасника подали документи. Це компанії "Стронг Україна" і "Ромсат"», - повідомив пан Курдінович.

 

При цьому він не зміг назвати точну ціну їхніх пропозицій, посилаючись на те, що перебуває у відпустці.

 

Як пише інтернет-видання ProIT, «Ромсат» запропонував сет-топ-бокс виробництва китайського заводу Skyworth (ТМ Trimax) за ціною 487 грн (загальна партія на 333,595 млн грн). Strong запропонував дві моделі китайських заводів «Прайм Електронікс» і «Діджитал Телемедіа Компані» за ціною 486,80 грн (загальна партія - 333,450 млн грн).

 

 

 

Засідання тендерного комітету Держкомтелерадіо; запропоновані потенційними постачальниками пристрої. Фото - ProIT

 

Таким чином, за пропозицією «Ромсату» можна придбати 685 тис. телетюнерів, за пропозицією Strong - 684 тис. 983 телетюнера.

 

Нагадаємо, що решту коштів від передбачених у бюджеті 350 млн 120 тис. грн передбачається витратити на доставку посилок із тюнерами, для чого має бути проведено ще один тендер серед операторів поштового зв'язку.

 

За словами пана Курдіновича, тендер серед постачальників обладнання проходить за процедурою відкритих торгів: 9 квітня відбулося розкриття конкурсних пропозицій і, відповідно, закінчення строку їх подання, і тепер у Держкомтелерадіо є згідно із законом «Про здійснення державних закупівель» не більше 20 робочих днів для розгляду, оцінки та визначення переможця.

 

«Я сподіваюся, що ми раніше справимося. Але я не можу говорити за тендерний комітет (голова тендерного комітету - Анатолій Мураховський, перший заступник голови Держкомтелерадіо; заступник голови тендерного комітету - Дмитро Кравченко, заступник голови Держкомтелерадіо). Тендерний комітет ще кілька днів засідатиме. За підсумками оцінки буде прийнято рішення про переможця. Тендерному комітету потрібно зараз, найголовніше, оцінити спроможність роботи запропонованих телетюнерів, які також подавалися. І провести заходи для оцінки відповідності технічним параметрам і тендерній документації. Рішення комітету буде публічним одразу після прийняття», - сказав голова Держкомтелерадіо.

 

Раніше пан Курдінович говорив, що при оцінці тендерних пропозицій «насамперед враховуватиметься ціна, і лише ціна телетюнеру».

 

Джерела «Детектор медіа» називають участь лише двох компаній у тендері результатом монополізації ринку, яка полягає в тому, що обрана система кодування Irdeto Cloaked CA надається лише обраним постачальникам, а таких лише двоє - «Ромсат» і Strong. Серед тих, хто не отримав ліцензії Irdeto, у тому числі й виробники першого українського сет-топ-боксу стандарту DVB-T та DVB-T2 - «Меридіан» імені Корольова разом із Науково-дослідним інститутом НТУУ «КПІ» й Інститутом електроніки та зв'язку Української академії наук. При цьому впровадження системи умовного доступу, за даними джерел, здорожчало ціну кожного пристрою на $8-10, а обіцяна торік провайдером «Зеонбуд» ціна в $35 сягнула аж до $60.

 

Примітно, що розкриття тендерних пропозицій, попри попередні обіцяння пана Курдіновича запросити всі ЗМІ, проходило в непублічній обстановці. На сайті Держкомтелерадіо будь-які оголошення про проведення заходу були відсутні. У розділі сайту «Державні закупівлі» останні повідомлення датовані 2011 роком. У прес-службі органу не володіли інформацією про подію ані до, ані після її проведення. Голова Держкомтелерадіо, якому «Детектор медіа» намагалася додзвонитися протягом дня, щоб дізнатися про дату фіналу тендеру, на дзвінки не відповідав (згодом ТК дізналася від нього, що він перебуває у відпустці). За інформацією джерел ТК, на заході були присутніми лише журналіст інтернет-видання ProIT, якого запросив один з учасників тендеру, та знімальна група Київської державної регіональної телерадіокомпанії - відомчої ТРК, що перебуває у сфері підпорядкування Держкомтелерадіо.

 

 

 

Скріншот сайту Держкомтелерадіо. У колонці оголошень повідомлення про розкриття тендерних пропозицій відсутнє. У повідомленні про забезпечення громадян пристроями, датованому 9 квітня, інформації про тендер немає

 

На запитання ТК, чому Держкомтелерадіо не дав ніякого оголошення та не запросив ЗМІ, Олександр Курдінович відповів: «Оголошення було тоді, коли ми вносили зміни (до умов участі в тендері. - ТК) після прийняття постанови (очевидно, мається на увазі його публікація у «Віснику державних закупівель». - ТК), потім на сайті, де всі ці тендерні історії, було оголошення (веб-портал державних закупівель, де публікується по кількасот повідомлень на день. - ТК). Що, особисто кожного треба запрошувати? Але якісь ЗМІ були: була камера і були ProIT. Але процедура відкрита абсолютно».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9029
Читайте також
11.04.2012 12:46
Игорь Бурдыга, «Коммерсантъ. Украина»
15 675
28.03.2012 13:00
Анатолій Мар’єнко, Теодор Наритник, для «Детектор медіа»
5 769
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду