ЄСПЛ визнав, що Центральна виборча комісія порушила права журналістів «Четвертої влади» на інформацію про кандидатів

ЄСПЛ визнав, що Центральна виборча комісія порушила права журналістів «Четвертої влади» на інформацію про кандидатів

15 Квітня 2024
1107
15 Квітня 2024
13:15

ЄСПЛ визнав, що Центральна виборча комісія порушила права журналістів «Четвертої влади» на інформацію про кандидатів

1107
Ще у 2012 році ЦВК відмовилась надати рівненському виданню фотографії та копії автобіографій мажоритарних кандидатів. Європейський суд розглядав справу десять років.
ЄСПЛ визнав, що Центральна виборча комісія порушила права журналістів «Четвертої влади» на інформацію про кандидатів
ЄСПЛ визнав, що Центральна виборча комісія порушила права журналістів «Четвертої влади» на інформацію про кандидатів

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) визнав, що Центральна виборча комісія України неправомірно відмовила в наданні інформації журналістам рівненського видання «Четверта влада» 12 років тому. Рішення ухвалили 28 березня, повідомляє видання.

Ще у 2012 році редактори «Четвертої влади» Антоніна та Володимир Торбічі звернулися до Центральної виборчої комісії (ЦВК) із запитами про доступ до публічної інформації. Вони просили комісію надати фотографії та автобіографії кандидатів у депутати, які балотувалися в мажоритарних округах Рівненської області. У такий спосіб видання хотіло максимально інформувати виборців про кандидатів у депутати.

ЦВК відмовилася надавати інформацію, пояснивши це, зокрема, тим, що в автобіографіях міститься не лише відкрита інформація, а й конфіденційна. А фотографії, на думку комісії, не можуть бути поширені без згоди кандидатів.

Журналісти звернулися з позовами до українських судів, однак загалом 13 суддів ухвалювали рішення на користь Центрвиборчкому. Відтак видання звернулося до Європейського суду з прав людини.

У своєму рішенні від 28 березня 2024 року ЄСПЛ визнав, що приховування від громадян України інформації про осіб, зареєстрованих для участі в парламентських виборах, є порушенням їхнього права одержувати та передавати інформацію.

Це право гарантоване статтею 10-ю Європейської конвенції про захист прав людини та основоположних свобод.

Медіаюристка ГО «Платформа прав людини» Людмила Опришко, яка представляла інтереси видання, пояснила, що ця справа має певну унікальність, адже журналісти у своєму запиті на інформацію просили ЦВК надати їм не лише копії автобіографій кандидатів у народні депутати (а не просто інформацію з них), але й їхні фотографії. 

«Це був доволі неординарний запит! Думаю, що на той час такого ще ніхто не робив. Та й після я не чула про щось подібне. Зрештою, ні ЦВК, ні українські суди не стали задовольняти вимоги журналістів з міркувань конфіденційності запитаних відомостей.

Тому перемога в Європейському суді є надзвичайно важливою! Адже ЄСПЛ підтримав журналістів у тому, що під час виборів вони повинні отримувати доступ до надійної інформації — до першоджерел відомостей про кандидатів на виборні посади (копій автобіографій), а не лише до так званих біографічних відомостей про них, які оприлюднює чи надає на запит виборча комісія», — пояснила Людмила Опришко.

Висновок Європейського суду також демонструє, що журналістам повинні надавати і доступ до фотографій кандидатів, поданих до виборчої комісії під час реєстрації.

«Особливо це важливо в умовах існування недобросовісної практики реєстрації кандидатів-двійників та відсутності належного контролю з боку ЦВК за поширенням достовірної інформації про кандидатів. Цей висновок суду показує, що фотографії кандидатів на виборні посади не мають абсолютного захисту від їхнього поширення і можуть надаватись на запити журналістів органами влади, в яких вони зберігаються, якщо цього вимагають інтереси суспільства, зокрема, під час виборів», — пише видання.

«Четверта влада» наводить імена всіх суддів, які ухвалювали рішення в цій справі на користь ЦВК. І повідомляє, що звернулась до одного з них, Андрія Сала, з питанням, чи погоджується він з рішення ЄСПЛ, чи визнає, що у 2012 році прийняли неправомірну постанову тощо. Однак наразі відповіді не отримала.

Нагадаємо, у вересні 2023 року Європейський суд з прав людини вже приймав рішення на користь видання «Четверта влада» проти України. Тоді ЄСПЛ визнав протиправними рішення українських судів, які ухвалили, що ще у 2011 році посадовці Рівненської ОДА і Верховної Ради правомірно не надали головному редактору видання публічну інформацію — копії декларацій 22 народних депутатів з Рівненщини.

Фото: будівля ЄСПЛ та Антоніна і Володимир Торбічі / колаж «Четвертої влади»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1107
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду