На державні канали повернулися темники? Держкомтелерадіо так не вважає

15 Березня 2012
14858
15 Березня 2012
13:25

На державні канали повернулися темники? Держкомтелерадіо так не вважає

14858
Державні ТРК мають запустити програми з роз’яснення «соціальних ініціатив» Януковича. Також вони щодня отримують листи з переліком тем для висвітлення
На державні канали повернулися темники? Держкомтелерадіо так не вважає

Державний комітет телебачення і радіомовлення розсилає на обласні державні телерадіокомпанії листи з вимогою терміново запустити в ефір з 15 березня спеціальні програми з роз'яснення «соціальних ініціатив» президента України Віктора Януковича.

 

Копію листа за підписом голови Держкомтелерадіо Олександра Курдіновича наводить інтернет-видання «Центр». Лист був надісланий генеральним директорам обласних і регіональних державних телерадіокомпаній 13 березня з поміткою «Терміново!».

 

Голова Держкомтелерадіо доручає керівникам ДТРК «терміново створити (або адаптувати існуючі формати теле- та радіопрограм) та запустити в ефір з 15 березня 2012 року спеціальні лінійки програм за участю керівників та/або представників органів місцевої влади, відомих фахівців та експертів, які будуть присвячені роз'ясненню та обговоренню соціальних ініціатив, озвучених Президентом України В. Ф. Януковичем на розширеному засіданні Кабінету Міністрів України, що відбулося 7 березня 2012 року».

 

Такі програми повинні виходити в ефір не рідше двох разів на тиждень.

 

Звіт про результати проведеної роботи і запланований час виходу програм керівники ДТРК повинні до 16 березня відправити факсом або електронною поштою головному спеціалісту відділу координації висвітлення суспільно значущих заходів і реформ Держкомтелерадіо Олександрові Поливачу.

 

 


 

 

Цього ж дня, 13 березня, Олександр Поливач усім ОДТРК і ДТРК «Крим» розіслав лист з проханням розмістити у вечірніх випусках новин або в межах спеціальних рубрик такі сюжети:

- про зустріч президентів України і Турменістану;

- про зустріч українського президента з головою Верховної Ради і лідерами парламентських фракцій;

- про зустріч прем'єра Азарова з представниками іноземних компаній, які працюють в Україні;

- про ознайомлення Азарова з ходом будівництва метро в напрямку станцій «Іподром» і «Одеська площа» в Києві.

 

Список сюжетів, рекомендованих до видачі в ефір ДТРК, був розісланий і 14 березня;

- про відвідування президентами Україні і Туркменістану вистави для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківської опіки;

- про чергове засідання Кабміну;

- про засідання Координаційної ради з питань розвитку громадянського суспільства при президентові України;

- про парламентські слухання на тему освіти в сільській місцевості.

 

Відеоматеріали керівникам ДТРК пропонується брати з FTP-сервера державної ТРК «Всесвітня служба УТР».

 

В. о. генерального директора ДТРК «Крим» Валерій Гуменюк повідомив «Центру», що прохання, викладені в терміновому листі Держкомтелерадіо від 13 березня, будуть виконані без змін ефірної сітки. «В існуючих програмах, які виходять на ДТРК, ініціативи будуть висвітлюватися додатково, - сказав він. - Я вважаю, що все нове, що відбувається в нашій країні, повинно нормально висвітлюватися і доводитися до народу простою мовою наших чиновників».

 

Голова Держкомтелерадіо Олександр Курдінович у коментарі «Детектор медіа» підтвердив автентичність свого листа та листів Олександра Поливача. Однак він не вважає їх «темниками».

 

«Це нормальний звичайний розпорядчий документ, - сказав він про свій лист до гендиректорів ОДТРК. - Ми в рамках державного замовлення на виробництво програм для державних потреб, де є велика частина інформаційно-публіцистичних програм, просимо організувати таку роботу, оскільки дійсно, на нашу думку, соціальні ініціативи президента, висловлені ним на розширеному засіданні Кабінету Міністрів, є вкрай важливими для громадян нашої країни. І якомога детальніше та конкретніше наші громадяни повинні бути поінформовані і знати про ці ініціативи».

 

Пан Курдінович додав, що цю роботу Держкомтелерадіо проводить в порядку висвітлення органів державної влади. «Це не перший і не останній такий лист. Такі листи існували завжди за всю історію існування Держкомтелерадіо, коли ми орієнтуємо державні ТРК в питаннях висвітлення діяльності органів державної влади».

 

За його словами, його доручення є обов'язковим до виконання, оскільки це частина державного замовлення.

 

Що стосується листів Олександра Поливача з переліком пропонованих сюжетів, то Олександр Курдінович пояснює, що в такий спосіб Держкомтелерадіо допомагає ОДТРК: «Наприклад, візит президента Туркменістану. У нас є доручення щодо висвітлення візитів державних діячів інших країн. І ми його забезпечуємо. Де ж іще показувати цей візит, як не на державних каналах? Комерційні самі визначають, а державні зобов'язані це робити, тому що це невід'ємна складова державного замовлення. А ми допомагаємо державним телеканалам в отриманні відповідних відео- і текстових матеріалів».

 

Такі листи - переліки тем, за його словами, отримують тільки регіональні ДТРК, оскільки національні теле- і радіокомпанії знаходяться в Києві, і їхні журналісти мають можливість брати участь в усіх офіційних заходах.

 

На запитання «Детектор медіа», чи є листи пана Поливача обов'язковими до виконання, голова Держкомтелерадіо сказав: «Ми їх просимо, а вони самі визначаються, як і яким чином висвітлювати - чи хвилину, чи п'ять». На запитання, чи можуть ДТРК не висвітлювати перераховані в щоденних листах теми, він додав: «Хіба ви думаєте, що вони щодня дають усі ці теми?».

 

Пан Курдінович нагадав про наказ № 60 від 2009 року, у якому розписана вся система роботи Держкомтелерадіо. «Це не є таємницею. Вся процедура нашої співпраці і розповсюдження матеріалів на ОДТРК прописана. Не знаю, чому це темниками називають. Це звичайна інформаційна робота, наша внутрішня. Просто іншої форми, ніж направлення листа, немає. Він не є таємним, його ніхто не ховав», - додав він.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
14858
Читайте також
05.04.2011 18:13
Вахтанг Кіпіані, для конкурсу «Стоп цензурі!»
13 962
26.05.2010 18:21
Дмитро Тужанський, «Українська правда»
20 967
22.05.2010 15:47
Мар'яна Закусило
, Світлана Остапа
95 076
30.04.2010 12:53
Мирослав Откович, «Українська правда»
45 332
08.10.2009 12:37
Євген Солонина, «Радіо Свобода»
21 503
18.09.2009 12:14
Тетяна Якубович, для «Детектор медіа»
32 906
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду