Самотемники

18 Вересня 2009
32911
18 Вересня 2009
12:14

Самотемники

32911
Самотемники

«В акції взяли участь близько 200 людей, серед яких мер Києва Леонід Черновецький, депутати і представники громадськості». Це цитата з повідомлення інформагенств про вечір пам'яті загиблих журналістів. Загадкових представників громадськості (це хто такі?) можна безболісно прибрати взагалі. Якщо були самі (!) депутати і... ой, сказати страшно - мер...

 

Насправді, не знаю, кого мої колеги там побачили з депутатів, крім Андрія Шевченка (який, на мою думку, має повне моральне право на цьому заході бути), але раз пишуть - знають же. А от свідком того, як журналістський аншлаг збирає коло себе молодий талановитий політик Микола Мельниченко, я є вже другий рік поспіль.

 

Щороку організатори цієї акції, журналісти сайту «Майдан», не втомлюються повторювати: на вечорі пам'яті загиблих журналістів не дозволяється жодна партійна або організаційна символіка. Це правило (на диво!) працює на 99,99%. Але якщо можна заборонити плакати і прапори, то людей - вільних громадян вільної країни - не заборониш. Саме тому деякі люди (умовно назвемо їх «політики», хоча наголошую - умовно) торгують обличчям у вечір пам'яті людей інших.

 

А проте, даремно я їх так грубо обзиваю. Насправді «політики» дотримуються всіх встановлених на журналістській акції правил. І потім, якщо почувають люди моральну потребу, поклик сумління, так би мовити, то хто може їм заборонити прийти і пом'янути загиблих, та ще й за правду, яка для них, «політиків», звичайно є найвищою цінністю?

 

Ніби проблеми у цьому немає. Тобто не було б, якби її не створили самі журналісти.

 

Бо, приходячи висвітлювати (саме висвітлювати) вечір, колеги не можуть пройти повз такі знайомі обличчя. Навіть у цей день ми даємо їм право коментувати речі, у яких вони а) некомпетентні, б) ні для кого не авторитет і в) щодо яких єдина їхня мета - власна реклама.

 

Чому так? Один мій колега сказав: ну, розумієш, мені редактор потім скаже - в них є пан N, а в нас нема.

 

За специфікою роботи я добре розумію, що таке «у нас когось-там нема». Але хоча б у цей день усталена і неправильна практика ходити за їхньою «політичною» мудрістю, коли треба і коли не треба, повинна бути відкладена вбік.

 

На жаль, ми встановили правила «для них», а от для себе - ні. А отже, самі дозволяємо їм гратися в політику на кістках і знову даємо маніпулювати собою. Коли журналіст не може відрізнити повідомлення від словоблудства, а ньюзмейкера від пліткаря - це непрофесійність. Але коли він не може цього зробити у темі, яка безпосередньо журналістики стосується - це серйозна хвороба.

 

Тетяна Якубович, Київська незалежна медіа-профспілка

 

Фото - http://www.pravda.com.ua

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Тетяна Якубович, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
32911
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Цікавий
5341 дн. тому
Радісно, що у нас є журналісти, які це розуміють і пишуть. Значить не всі скурвилися. Дякую
ATA
5341 дн. тому
Повністю погоджуюся з позицією автора. Соромно було фотографувати, друкувати у пресі, показувати в новинах, брати інтерв'ю у тих осіб, які самі себе зпаплюжили. Це надало їм впевненість у тому, що вони - ПЕРСОНИ, без яких ми не можемо жити. Гидко і бридко, хоч би що, але я особисто НЕ ВІРЮ в їхню щирість. Прикро за журналістів, вони теж відходять від розуміння глибини трагедії долі свого колеги
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду