Від темників до усників

5 Квітня 2011
13967
5 Квітня 2011
18:13

Від темників до усників

13967
Найзолотіші в сенсі зарплат і можливостей роки 2001-2004 стали для української журналістики погибеллю. З поля бою повернулися не всі
Від темників до усників

Раджу спробувати набрати в одній з популярних пошукових систем - хоч у Гуглі, хоч у Яндексі - слово темник. Можна зробити ще одну спробу, набравши temnik.

У мене вийшли такі результати - 103 тисячі як відповідь на пошук кирилицею і понад 6 тисяч, якщо шукати латинкою.

Не дивуйтесь, але в обидвох випадках виявиться, що мережа містить десятки тисяч посилань на термін, якого поки що немає в жодному з паперових словників.

Навіть найпрестижніші - скажімо, «Britannica», не мають гасла «темник», а, отже, не можуть повноцінно інформувати цікавого про слово і явище, яке стало одним із символів несвободи українських засобів масової інформації у 2001-2004 роках.

Проте, зазирнути до словників варто. Відкриваю знаменитий «Брокгауз і Єфрон». Енциклопедичний словник пропонує дізнатись більше про старовинне місто Тємніков десь у Мордовії, а Велика Радянська Енциклопедія - про річку Темник, ліву притоку Селенги, що тече у Бурятії долиною між хребтами Хамар-Дабан і Малий Хамар-Дабан.

Слова «темник», прикладеного до галузі журналістики, звісно, немає.

Натомість не менш легендарний «Толковый словарь живого великорусского языка Владимира Даля» містить це слово, але пояснює так: "Темник, то же; омшаник, кладовая для пчел, ульев. Темница, тюрьма, место заключенья, содержанья кого под стражей, взаперти. || Стар. склеп, пещера. Душа в темнице (во плоти), а дух на воле. Темничные стражи. -чник, -чница, узник, заключенник. Теменца ж. арх. дальнее облачко, тучка. Вдали теменца находит. Темник, найденыш, подкидыш, дитя неизвестных родителей. || Стар. военачальник над большим войском, тмоначальник, десятитысячник".

Цікаво, що російські слова і образи з минулого так гармонійно вкладаються в наше, українське, значення слова «темник» - секретна, анонімна інструкція для мас-медіа про те як треба висвітлювати ті чи інші події.

Не можна. Невчасно. Не бажано. Неетично. Не рекомендується. Неважливо. Не сьогодні. Ніколи.

Хто з журналістів в останні роки не чув цих слів від редактора, менеджера, власника, дивного чувака, який називає себе «представником інвестора», політика Х. врешті решт?

Так було не завжди. Були часи, на початку 90-х, коли преса і телебачення були бідні як церковні миші, але вільні. Зі зростанням добробуту зростала й кількість табу, небажаних тем, зон, вільних від критики, конфліктів інтересів і таке інше.

Моделей поведінки у більшості ситуацій всього три - виконати, не виконати чи знайти компроміс. Хоча питання відкрите - чи можна подати частину новини, думки, позиції? Чи не є напівправда гіршим, лукавим різновидом брехні?

Досвід показує, що компроміси можливі й бажані лише за однієї умови - коли вся правда є небезпечною для людей, здатна нанести більше шкоди, ніж користі.

Не можна, скажімо, показувати обличчя усиновлюваних чи дітей з ВІЧ, називати імена власних розвідників у чужій країні, розкривати таємниці дипломатичного листування та місця базування військових частин, повідомляти медичний діагноз чи фінансовий стан людини (поза її волею, крім випадків очевидних - президент, члени уряду, лідери опозиції тощо).

Найзолотіші в сенсі зарплат і можливостей роки 2001-2004 стали для української журналістики погибеллю. З поля бою повернулися не всі. Частину взяли в полон темникотворці - не ті, про яких сказано вище, «военачальники»-десятитисячники, а, швидше, шістки політиків.

Ми піддалися спокусам і втратили майже все, що мали. Не в останню чергу тому, що не покарали тих, хто знищував професію. І ззовні, і зсередини.

В наступні, після краху темниківської несвободи часи, ми жили так, наче перед тим не було глухої тисняви, переляку, вбитого Георгія, знищених незалежних судом газет і телеканалів.

Непокаране зло повертається. І воно вже повернулося - таке ж як і раніше - нице і нелюдське, але позірно розумніше. Так, у нього немає проблем з піаром і упаковкою.

І, до речі, без паперових темників - слідів вони не залишають, але й життя - не залишають теж.

Їх тепер слухають по телефону, виконуючи вказівки від А до Я. По літерах: від Азарова до Януковича. Доба Кучми була часом темників, нинішні ж владці увійдуть в історію як фігури часів усників.

Усно - тобто без письма, без сліду, без пам'яті.

Отже, Слова ще нема. Його треба сказати.

Ми повернулися до первісного стану. Маємо відвоювати спочатку свободу слова. Потім - країну.

Вахтанг Кіпіані, для конкурсу «Стоп цензурі!»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Вахтанг Кіпіані, для конкурсу «Стоп цензурі!»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13967
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду