Голову Черкаської ОДА звинуватили у цензурі, темниках та знищенні незалежного видання

29 Вересня 2008
12550
29 Вересня 2008
17:35

Голову Черкаської ОДА звинуватили у цензурі, темниках та знищенні незалежного видання

12550
Голову Черкаської ОДА звинуватили у цензурі, темниках та знищенні незалежного видання
Колектив газети «Молодь Черкащини» опинився на вулиці через продаж видання новому власнику. Як заявили на прес-конференції в Києві представники редакції, 25 вересня їм надійшов лист про припинення виходу цього ЗМІ. Журналісти переконані, що колектив розігнали через невдоволення голови Черкаської обласної держадміністрації Олександра Черевка. Очільника області журналісти назвали людиною, яка контролювала газету, та звинуватили його у цензурі і впровадженні темників.
 
Зокрема, як повідомила головний редактор «Молоді Черкащини» Юлія Сакун, з боку голови ОДА мали місце рекомендації щодо бажаності або небажаності присутності певних політичних сил на сторінках газети, вимагалося, щоб у кожному номері був надрукований його портрет. Крім того «передавалися матеріали невідомих нам авторів, які ми мусили друкувати», – заявила пані Сакун.
 
За її словами, подібна практика мала місце протягом останніх трьох років – з того часу, коли Олександр Черевко став засновником «Молоді Черкащини». «Певною мірою ми ці рекомендації виконували, деяких із них намагалися уникати. Але очевидно, що повністю нас не вдалося приручити. Фактично це розправа за те, що журналісти відмовилися виконувати волю власника, обслуговувати інтереси політичної сили, яку він представляє («Наша Україна». – «ТК»), його власні амбіції і кар'єрні інтереси», – сказала головред газети.
 
Директор видавництва «Новини Черкащини», яке є видавцем газети, Олександр Мєженов, повідомив, що весь колектив газети був оформлений як працівники саме цього підприємства, тож новий власник матиме повне право набирати новий штат.
 
«Детектор медіа» зв’язалася із прес-службою Черкаської ОДА з метою взяти коментар у пана Черевка. За кілька хвилин по тому в редакцію «ТК» передзвонив Степан Вінярський, який представився засновником газети «Молодь Черкащини» і директором видавництва «Молодь Черкащини». За його словами, видання останнім часом не розвивалося, виходило тільки у Черкасах, хоч і мало статус обласного, і саме тому він вирішив його продати, а новий власник «захотів мати нову редакцію». При цьому Степан Вінярський заперечив тиск на видання з боку губернатора, зазначивши, що Олександр Черевко з газетярами навіть не знайомий і взагалі не має до «Молоді Черкащини» жодного стосунку. Ситуацію, що виникла, і проведення прес-конференції він пояснив намаганням «старого» колективу редакції «дорожче продатися».
 
У свою чергу, Олександр Мєженов сказав у коментарі «ТК», що саме Степан Вінярський передавав побажання голови ОДА щодо редакційної політики. Також, за його словами, саме донці Олександра Черевка належало 85% у статутному капіталі «Молоді Черкащини». Олександр Мєженов не виключив того, що і після продажу газети контроль над нею з боку голови ОДА може зберегтися.
 
Водночас колектив видання вже наступного тижня планує власним коштом розпочати випуск газети «Нова молодь Черкащини», реєстраційне свідоцтво на яке було отримано, за словами Олександра Мєженова, «про всяк випадок ще за кучмівських часів».
 
«Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12550
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
inkognito
5690 дн. тому
Повністю підтримую позицію Юлії. Справа в тому, що губернатор Черевко створив цілу систему замовлень в Черкаських ЗМІ. Його позиція - "Я даю бабло (прим. - з бюджету) - пишіть про мене такого гарного й демократичного". Насправді не сприймає будь-якої констуктивної критики в свою сторону й "неугодних" заганяє під свій бюрократичний каток. Як би там не вислуговувався перед ним Вінярський, його позиція диктована боягуством! Таких як він десятки...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду