Колишній прес-секретар Кучми розповів про створення "темників"

10 Травня 2006
2291
10 Травня 2006
15:01

Колишній прес-секретар Кучми розповів про створення "темників"

2291
Колишній прес-секретар Кучми розповів про створення "темників"

Колишній прес-секретар Леоніда Кучми, керівник інформагентства "Інтерфакс-Україна" Олександр Мартиненко вважає, що ідея "темників" для преси була розроблена в секретаріаті екс-президента.

Про це він сказав в інтерв'ю щотижневику "Профіль", відповідаючи на питання про те, чи був він ідеологом створення в Адміністрації президента управління інформаційної політики.

"Так, я його придумав, але я його не реалізував, тому що на це просто не було бюджетних коштів. Ці папери лежали до мого відходу, а потім якимсь чином потрапили в розпорядження нового керівництва Адміністрації президента, і план був реалізований. Але за змістом це була вже інша ідея", - розповів Мартиненко.

"Ідея була реалізована по-іншому. Ці хлопці завжди так працювали з інформацією. Ідея "темників" — написання редакторських текстів, визначення "важливих і актуальних тем" — саме так вони бачили відносини преси і влади", - додав він.

Говорячи про свою роботу прес-секретарем Кучми, він зазначив, що "намагався не лізти в ті речі", у які його не посвячували.

"Я намагався роз'ясняти людям те, що сам знав і розумів. Брехні з мого боку я щось не пам'ятаю. Для мене особисто це був корисний досвід у розумінні того, як працює державна машина, як повинні співіснувати влада і преса", - сказав Мартиненко.

Водночас він зазначив, що прес-служба "у якійсь мірі ліпила образ президента, що трохи не відповідає тому, яким він був насправді".

"Але потрібно розуміти, що недостатньо на клітці зі слоном написати "осел" і чекати, що усі цьому повірять. Образ можна трохи підправити, але показати його кардинально іншим, ніж він є, ми не зможемо", - додав екс-прес-секретар.

Відповідаючи на питання, чи правда, що йому особисто доводилося вилучати в операторів касети з відеозаписом поведінки президента в п'яному вигляді, Мартиненко відповів:

"У наших журналістів ніколи касети вилучати не доводилося, тому що наші журналісти розуміли прохання. А от з іноземними доводилося домовлятися, підписувати умовні договори. Прес-секретар багато чого може для журналістів зробити, а може не зробити".

"Задача прес-секретаря — подати свого шефа в кращому вигляді, щоб ті речі, що людям можуть не сподобатися, можуть шокувати, не з'явилися в ефірі. Не треба забувати, що в журналіста і прес-секретаря різні задачі. У мене був конфлікт із журналістом, який відмовлявся "промовчати", - розповів він.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2291
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду