Томенко звернувся до генпрокурора з приводу «темників» Держкомтелерадіо

16 Березня 2012
10665
16 Березня 2012
11:19

Томенко звернувся до генпрокурора з приводу «темників» Держкомтелерадіо

10665
Томенко звернувся до генпрокурора з приводу «темників» Держкомтелерадіо

Заступник голови Верховної Ради України Микола Томенко направив звернення генеральному прокурору України Віктору Пшонці з проханням розібратися в ситуації із втручанням Державного комітету телебачення та радіомовлення України в роботу обласних телерадіокомпаній. Про це повідомляє УНІАН.

 

У своєму зверненні він зазначив, що, як стало відомо із повідомлень у засобах масової інформації, 13 березня з грифом «терміново» голова Держкомтелерадіо Олександр Курдінович направив генеральним директорам обласних і регіональних держтелерадіокомпаній листи, у яких просить «терміново створити (або адаптувати існуючі формати теле- і радіопрограм) і запустити в ефір з 15 березня спеціальні лінійки програм за участю керівників і/або представників органів місцевої влади, відомих фахівців і експертів».

 

Дані програми, як ідеться у згаданому листі, повинні бути присвячені «роз'ясненню й обговоренню соціальних ініціатив, озвучених Президентом Януковичем на розширеному засіданні Кабінету міністрів, що відбулося 7 березня», та виходити в ефір двічі на тиждень. Окрім того, як повідомляють ЗМІ, місцеві ТРК також отримали листи від Держкомтелерадіо із проханням розмістити у вечірніх випусках новин або в рамках спеціальних рубрик ряд сюжетів про діяльність Президента та уряду.

 

Пан Томенко нагадав, що в законодавстві України чітко прописано ряд норм стосовно незалежності творчої діяльності ЗМІ та журналістів, заборони цензури, права на отримання об'єктивної інформації тощо.

 

Окрім того, віце-спікер нагадав, що стаття 171 Кримінального кодексу України передбачає кримінальну відповідальність за перешкоджання журналістській діяльності.

 

Зважаючи на це, пан Томенко попросив генпрокурора перевірити вищевказану інформацію і вжити всіх необхідних заходів для забезпечення неухильного виконання норм законодавства України щодо незалежності журналістської діяльності та в разі необхідності притягнути винних у порушеннях згаданих норм закону до відповідальності.

 

Нагадаємо, голова Держкомтелерадіо Олександр Курдінович у коментарі «Детектор медіа» підтвердив автентичність листів, але не вважає їх темниками. «Це не перший і не останній такий лист. Такі листи існували завжди за всю історію існування Держкомтелерадіо, коли ми орієнтуємо державні ТРК в питаннях висвітлення діяльності органів державної влади», - сказав він. А щодо листів з переліком пропонованих сюжетів він сказав, що в такий спосіб Держкомтелерадіо допомагає ОДТРК.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10665
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду