Держкомтелерадіо теж проти морального законопроекту

21 Листопада 2011
11876
21 Листопада 2011
18:20

Держкомтелерадіо теж проти морального законопроекту

11876
Держкомтелерадіо теж проти морального законопроекту

Державний комітет телебачення і радіомовлення України не підтримує запропоновані зміни до Закону України «Про захист суспільної моралі». Про це йдеться в заяві комітету.

 

Запропонований законопроект, у разі прийняття, не сприятиме забезпеченню свободи слова в Україні, вважають у Держкомтелерадіо. А нечіткі та абстрактні законодавчі визначення у сфері моралі створюватимуть передумови для повернення в Україні цензури та можливості тиску на засоби масової інформації.

 

Викликають зауваження Держкомтелерадіо положення законопроекту, у яких згадується спеціальний колегіальний державний орган - Національна комісія України з питань захисту суспільної моралі, оскільки в указі президента України від 9 грудня 2010 року № 1085 «Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади» йдеться про ліквідацію цієї установи.

 

До того ж окремі суспільні відносини, які пропонується врегулювати законопроектом, складають предмет правового регулювання інших законодавчих актів. Так, спеціальними законами у сфері діяльності друкованих та аудіовізуальних (електронних) засобів масової інформації є закони «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні» та «Про телебачення і радіомовлення», у сфері реклами - «Про рекламу», у видавничій сфері - «Про видавничу справу» тощо. Законопроект містить нечіткий категорійний апарат, що ускладнюватиме застосування його положень на практиці.

 

«Отже, згаданий законопроект не спрямований на вирішення проблем із захистом суспільної моралі, а у разі прийняття, може створити нові», - йдеться в заяві Держкомтелерадіо.

 

Законопроект № 7132, який пропонує зміни до закону «Про захист суспільної моралі», було ухвалено в першому читанні 18 жовтня 2011 року.

 

Як писала «Детектор медіа», медійна індустрія і громадськість виступили проти законопроекту про мораль, звернувшись з відкритими листами до президента, прем'єр-міністра, голови парламенту, віце-спікерів і голів депутатських фракцій та до голови Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі. Медійники і ГО сформулювали топ-10 аргументів проти цього проекту.

 

Проти законопроекту також виступили український рух «Стоп цензурі!», Міжнародна федерація журналістів і Європейська федерація журналістів, «Репортери без кордонів», Національна рада з питань телебачення і радіомовлення, Незалежна медіа-профспілка України, найбільші медіахолдинги, письменник Юрій Андрухович, міжнародний громадський діяч Ханне Северінсен. На їхню думку, у разі ухвалення закону в Україні може з'явитись надзвичайно сильний інструмент цензури.

 

Голова Верховної Ради Володимир Литвин виступив за вилучення «низки одіозних норм» із законопроекту про мораль.

 

9 листопада відбулися парламентські слухання про стан дотримання суспільної моралі в Україні.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11876
Читайте також
14.11.2011 12:00
Світлана Остапа
1 927
01.11.2011 15:55
Інна Кузнецова, «Радіо свобода»
36 659
25.10.2011 13:27
Оксана Іванців, Роман Головенко, «Українська правда»
37 813
20.10.2011 11:59
Юлия Рябчун, «Коммерсантъ»
21 831
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду