Міжнародні організації виступили проти проекту щодо захисту суспільної моралі

27 Жовтня 2011
15867
27 Жовтня 2011
17:31

Міжнародні організації виступили проти проекту щодо захисту суспільної моралі

15867
Міжнародні організації виступили проти проекту щодо захисту суспільної моралі

Міжнародна федерація журналістів (МФЖ) і Європейська федерація журналістів (ЄФЖ) закликають український парламент не приймати законопроект про суспільну мораль. Про це вони повідомили у своїй спільній заяві, опублікованій на офіційному сайті МФЖ.

 

На думку міжнародних організацій, законопроект представляє серйозну загрозу для свободи преси: «Цей законопроект може підштовхнути журналістів до замовчування або самоцензури. Українська влада апелює до цінностей, в односторонньому порядку покладаючи їх дотримання на медіа, з метою контролювати контент та погрожувати журналістам несумірними заходами. ЄФЖ вкрай стурбована цим законопроектом, який може призвести до такої ж ситуації, як в Угорщині, де також державний орган через нечіткі критерії може накласти суворе покарання на засоби масової інформації», - коментує президент ЄФЖ Арне Кьоніг.

 

Нагадаємо, 18 жовтня Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроект № 7132 про внесення змін до закону «Про захист суспільної моралі», який пропонує нову редакцію закону та внесення змін до ряду профільних медійних законів.

 

Як зазначається в заяві, відповідно до законопроекту, друковані засоби масової інформації можуть бути закриті, електронні ЗМІ - втратити свою ліцензію, а доступ до веб-сайтів - заблоковано за нібито сприяння у «війні, тероризмі, інших проявах злочинної діяльності», «українофобію», «приниження чи образу нації або особистості за національною ознакою» або за «неповагу до національних та релігійних святинь».

 

У заяві наголошується, що новий контролюючий орган - Національна комісія України з питань захисту суспільної моралі - матиме повноваження для вжиття заходів щодо ЗМІ без належного судового нагляду або будь-яких попередніх оцінок цієї «моральності»: «МФЖ попереджає, що законопроект ставить свободу преси під загрозу, оскільки дискурс громадського інтересу в ЗМІ буде придушений через страх порушити "суспільну мораль" і санкцій комісії. Федерація підтримує критику ЄФЖ: довільні повноваження, надані політично контрольним органам, представляють серйозну загрозу для свободи преси», - йдеться в повідомленні.

 

Джим Бумелья, президент МФЖ, закликає парламент виступити проти  законопроекту.

 

Зазначимо також, що проти законопроекту «Про захист суспільної моралі» виступив Громадський рух «Стоп цензурі».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15867
Читайте також
27.10.2011 14:10
Володимир Павлів, для «Детектор медіа»
2 137
26.10.2011 13:04
Виктория Сюмар, http://blogs.korrespondent.net
22 129
26.10.2011 12:02
Андрій Кокотюха
для «Детектор медіа»
42 898
25.10.2011 13:27
Оксана Іванців, Роман Головенко, «Українська правда»
37 813
20.10.2011 11:59
Юлия Рябчун, «Коммерсантъ»
21 831
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду