Медійники і ГО сформулювали аргументи проти проекту про мораль

4 Листопада 2011
6831
4 Листопада 2011
11:23

Медійники і ГО сформулювали аргументи проти проекту про мораль

6831
Топ-10 аргументів не на користь проекту № 7132
Медійники і ГО сформулювали аргументи проти проекту про мораль

Учасники круглого столу, на якому обговорювали доцільність ухвалення законопроекту №7132 про мораль, виокремили десять найважливіших аргументів проти документу для народних депутатів. Нагадаємо, в круглому столі брали участь представники Інтернет-асоціації України, Індустріального телевізійного комітету, Міжнародного правозахисного центру «Ла Страда-Україна», Незалежної асоціації телерадіомовників та інші. Учасники майже одноголосно вирішили, що проект треба відхиляти.

 

По-перше, на їхню думку, законопроект суперечить Указу президента № 1085 від 09.12.2010 р. «Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади», яким Кабінету Міністрів було доручено вирішити питання щодо ліквідації Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі та підготувати пропозиції про внесення відповідних змін до законодавства.

 

По-друге, відповідно до дослідження Міністерства юстиції України щодо ефективності діяльності НЕК, що проводилося у серпні-листопаді 2010 року за дорученням Кабміну, НЕК дублює повноваження дев'яти існуючих органів державної влади.

 

По-третє, у держбюджеті на 2011 рік на діяльність комісії було виділено 4,58 млн грн, що суперечить виконанню запропонованої президентом адміністративної реформи та є марнуванням бюджетних коштів. Водночас проект покладає на НЕК низку нових функцій (здійснення держзамовлення на обладнання і програми контролю інформації, на створення  інформаційних матеріалів для телерадіоканалів, створення та наповнення Єдиної спеціалізованої бази даних про стан моралі), що потребує збільшення фінансування та сприяє корупції при здійсненні державних замовлень.

 

По-четверте, положення проекту сформульовані нечітко, через що жодна особа не може бути впевненою, що її дії не шкодять суспільній моралі. Наприклад, за вживання у ЗМІ слів, які члени НЕК визнають  лайливими чи нецензурними, особа може бути притягнута до кримінальної відповідальності, а ЗМІ - позбавлено ліцензії. Це створює механізм шантажу та вибіркового притягнення до кримінальної відповідальності будь-якої особи за суб‘єктивними ознаками.

 

По-п'яте, оскільки НЕК є колегіальним органом, її члени можуть ухвалювати будь-які рішення, не побоюючись відповідальності за їх ухвалення. НЕК при здійсненні своїх повноважень видає експертні висновки щодо порушення суспільної моралі, на підставі яких до кримінальної відповідальності вже було притягнуто декількох діячів культури та керівників ЗМІ. Ці висновки зазвичай готують працівники апарату комісії, які не мають жодної спеціальної підготовки.

 

По-шосте, за висновками експертів секретаріату Ради Європи, чинне законодавство в сфері суспільної моралі не забезпечує мінімального ступеню захисту від свавілля. У випадку прийняття проекту ця проблеми лише погіршиться.

 

По-сьоме, проект не містить жодних нових положень або пропозицій щодо захисту дітей від потенційно шкідливої інформації, лише імітуючи зазначену діяльність, що визнано в ході експертизи законопроекту № 7132 вітчизняними організаціями з питань захисту дітей.

 

По-восьме, низка вимог проекту технічно нездійсненні (зокрема, щодо надійного блокування доступу до інтернет-контенту, розміщеного поза межами України), а деякі новації є абсурдними (приміром, вимога розповсюджувати продукцію еротичного характеру, в тому числі інформацію в телекомунікаційних мережах, лише за умови поміщення її в герметичну упаковку та спеціального маркування).

 

По-дев'яте, підходи проекту абсолютно суперечать європейським, які у цьому питанні полягають у пріоритетності саморегулювання, протидії дискримінації, маркуванні контенту для захисту дітей, та базуються не на моральності, а на суспільній шкоді.

 

По-десяте, проект суперечить низці міжнародних конвенцій з прав людини та захисту дітей, підписаних Україною.

 

Як писала «Детектор медіа», учасники круглого столу ухвалили резолюцію, в якій вирішили звернутися до голови парламенту Володимира Литвина і народних депутатів з вимогою відхилити проект закону № 7132.

 

Законопроект № 7132, який пропонує зміни до закону «Про захист суспільної моралі», було ухвалено в першому читанні 18 жовтня 2011 року.

 

Проти законопроекту виступили український рух «Стоп цензурі!», Міжнародна федерація журналістів і Європейська федерація журналістів, «Репортери без кордонів» і Національна рада з питань телебачення і радіомовлення. На їхню думку, у разі ухвалення закону в Україні може з'явитись надзвичайно сильний інструмент цензури.

 

Голова Верховної Ради Володимир Литвин виступив за вилучення «низки одіозних норм» із законопроекту про мораль.

 

Медійна індустрія і громадськість виступили проти законопроекту про мораль, звернувшись з відкритими листами до президента, прем'єр-міністра, голови парламенту, віце-спікерів і голів депутатських фракцій та до голови Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6831
Теги:
Читайте також
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
авто73
4562 дн. тому
Боже, помоги Костицкому и сохрани его от этих моральных уродов!
Правозахисник у діжці
4563 дн. тому
Чому ми такі "ущербные"? Чому ми весь час дивимось на захід і все підряд наосліп копіюємо? Ми - слов"яни, у нас є свій розум і совість, що Богом нам дані. Закон про захист моралі - Україні вкрай потрібний, звісно його треба доопрацювати!!! Впевнений, що здорові сили в Україні - переможуть!!! А цим грантожерам-зрадникам Батьківщини (так званим борцям за "свободу слова", а насправді за власне збагачення) - ганьба!!!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду