Верховна Рада підтримала в першому читанні нову редакцію закону про захист суспільної моралі

18 Жовтня 2011
16643
18 Жовтня 2011
20:04

Верховна Рада підтримала в першому читанні нову редакцію закону про захист суспільної моралі

16643
І створення нового спеціального колегіального державного органу – Національної комісії України з питань захисту суспільної моралі
Верховна Рада підтримала в першому читанні нову редакцію закону про захист суспільної моралі

18 жовтня Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроект № 7132 про внесення змін до закону «Про захист суспільної моралі», який пропонує нову редакцію закону та внесення змін до ряду профільних медійних законів. За проект проголосували 263 народні депутати з 390.

 

Цей законопроект зареєстрували 15 вересня 2010 року (22 вересня 2011 року - доопрацьований варіант) народні депутати Павло Унгурян, Павло Мовчан, Лілія Григорович, Руслан Князевич, Євген Царьков, Геннадій Самофалов, Андрій Павловський, Катерина Ващук, Юлія Льовочкіна та Володимир Олійник з різних парламентських фракцій.

 

Згідно з документом формою здійснення державної політики у сфері моралі є державне регулювання та контроль, а також залучення громадськості до здійснення державного регулювання і контролю за дотриманням законодавства про захист суспільної моралі.

 

Законопроект передбачає створення спеціального колегіального державного органу для «утвердження моральності у суспільстві» - Національної комісії України з питань захисту суспільної моралі (зараз існує Національна експертна комісія України з питань захисту суспільної моралі).

 

Національна комісія з питань захисту суспільної моралі з-поміж іншого здійснює державне замовлення на підготовку та розповсюдження соціальної реклами та інформаційних матеріалів, спрямованих на популяризацію етичних цінностей, духовних і культурних надбань тощо. Вона також встановлює порядок проведення експертизи продукції та видовищних заходів, що можуть бути віднесені до таких, що завдають шкоди суспільній моралі, продукції та видовищних заходів еротичного характеру, а також продукції, що містить елементи насильства та жорстокості. Також на цю комісію покладається обов'язок контролю за дотриманням законодавства про рекламу у сфері захисту суспільної моралі.

 

За законопроектом розповсюдження телевізійних та радіопрограм, що містять елементи насильства та жорстокості, демонстрацію тіл померлих чи важко поранених людей, сцен, у тому числі кривавих, що викликають страх чи жах, заохочують каліцтво чи самогубство, актів вандалізму, позитивного оцінювання насильства допускається на каналах з обмеженим доступом, а також у відкритому вигляді протягом ефірного часу у добовому відрізку з 23:00 до 06:00. А в рекламі, у мобільному контенті, у комп'ютерних іграх та інших іграх для дітей, у друкованих ЗМІ та видавничій продукції, розрахованій на дітей, а також у фільмах, що не мають обмеження глядацької аудиторії, дитячій відео- та аудіопродукції, дитячих видовищних заходах - не допускається. Порушення цих норм може бути підставою для анулювання ліцензії.

 

Разом з тим Ретрансляція телевізійних та радіопрограм еротичного характеру, правовласник яких походить з країн-учасниць Європейського союзу або з країни, яка ратифікувала Європейську конвенцію про транскордонне телебачення, на території України здійснюється без обмежень у кодованому вигляді.

 

Законопроект пердбачає встановити для програмних концепцій державних і комунальних телерадіоканалів обов'язкову мінімальну частку програм, що популяризують загальнолюдські цінності, духовні і культурні надбання українського суспільства, кращі зразків світової літератури, культури та мистецтва.

 

За законопроектом оператори та провайдери телекомунікацій, що надають послуги з розміщення, зберігання та доступу до веб-сайтів, а також послуги доступу до мережі інтернет, зобов'язані:

- при укладанні угод про надання послуг обов'язково попереджати споживачів послуг про заборону розміщення та поширення в телекомунікаційних мережах продукції, що завдає шкоди суспільній моралі, а також про встановлені законодавством обмеження щодо обігу продукції еротичного характеру;

- вживати невідкладних (протягом доби) заходів щодо обмеження вільного доступу до веб-сайтів (їх частин), визначених Національною комісією з питань захисту суспільної моралі еротичними.

 

Профілактика негативного впливу на фізичний, інтелектуальний, моральний та психологічний розвиток дітей забезпечується шляхом, зокрема:

- державного замовлення на розробку та поширення спеціалізованого обладнання з функцією батьківського контролю за змістом телевізійних програм, до яких мають доступ діти;

- заохочення телерадіокомпаній та провайдерів програмної послуги щодо фінансування, розробки та поширення спеціалізованого обладнання з функцією батьківського контролю за змістом телевізійних програм, до яких мають доступ діти; з розробки та поширення спеціалізованих комп'ютерних програм обмеження доступу дітей до еротичної й «аморальної» інформації в телекомунікаційних мережах.

 

Порушення законодавства у сфері захисту суспільної моралі тягне за собою накладення штрафу від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (за повторне протягом року порушення - від 100 до 300) з конфіскацією такої продукції, а також грошей, отриманих від її реалізації та проведення видовищних заходів.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», президент Віктор Янукович в рамках адміністративної реформи 9 грудня 2010 року видав указ «Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади», який, зокрема, передбачає ліквідацію Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі. Але наразі Кабмін не створив ліквідаційну комісію, і НЕК продовжує свою діяльність.

 

Пізніше, 12 травня 2011 року, народні депутати відхилили законопроект № 6532 про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо захисту суспільної моралі), який передбачав втрату чинності закону про захист суспільної моралі та ліквідацію Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі. Хоча раніше Верховна Рада підтримала законопроект у першому читанніКомітет з питань свободи слова та інформації рекомендував парламенту ухвалити цей проект у другому читанні і в цілому.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16643
Читайте також
24.12.2010 08:50
Мар'яна Закусило
, Тетяна Веремчук
44 831
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду