Нацрада погодила законопроект про мораль із зауваженнями

8 Лютого 2012
12360
8 Лютого 2012
19:29

Нацрада погодила законопроект про мораль із зауваженнями

12360
Нацрада погодила законопроект про мораль із зауваженнями

8 лютого Національна рада з питань телебачення і радіомовлення на своєму засіданні погодила із зауваженнями законопроект про внесення змін до Закону України «Про захист суспільної моралі».

 

За словами голови Нацради Володимира Манжосова, регулятор, як і раніше, виступає проти ухвалення подібного закону. Але оскільки він був прийнятий в першому читанні, а зараз готується до другого читання, Нацрада вирішила внести до нього свої зауваження.

 

Як відомо, сьогодні, 8 лютого, парламентський Комітет з питань свободи слова та інформації рекомендував Верховній Раді зняти законопроект з розгляду та скасувати рішення про його ухвалення в першому читанні.

 

За даними прес-служби Нацради, зауваження регуляторного органу стосується необхідності чітко прописати в законі повноваження Національної ради. Адже згідно з нинішнім варіантом законопроекту ситуація виглядає наступним чином: передбачено, що за порушення закону «Про захист суспільної моралі» можуть бути анульовані ліцензії провайдерів програмної послуги. Правом анульовувати ліцензії наділена Національна рада, відповідно до частини 7 статті 40 Закону України «Про телебачення і радіомовлення». Однак у статті 37 цього ж закону, де детальніше прописані повноваження регулятора, не передбачено права Національної ради розпочинати процедуру анулювання за порушення вимог законодавства про захист суспільної моралі.

 

З цієї причини пропонується доповнити перехідні та прикінцеві положення, де передбачено внесення змін до закону «Про телебачення і радіомовлення» таким пунктом: частину 5 статті 37 доповнити пунктом д) факту порушення телерадіоорганізацією законодавства у сфері захисту суспільної моралі.

 

Інші зауваження Нацради стосуються наступного:

 

Стаття 1 не містить визначень:

«нецензурні лайливі, брутальні слова» (згадуються у ч. 5 ст. 10). Тому не зовсім зрозумілим є  абз. 1 і 9 ст. 11, у яких є посилання на ст. 10.

 

абз. 4 ст. 13 передбачає «заохочення телерадіокомпаній та провайдерів програмної послуги щодо фінансування та здійснення діяльності з розробки та поширення спеціалізованого обладнання з функцією батьківського контрою за змістом телевізійних програм (передач), до яких мають доступ діти». Не зазначено, хто та у який спосіб буде  реалізувати «заохочення».

 

у ст. 18 «Єдина спеціалізована інформаційно-телекомунікаційної система даних щодо стану суспільної моралі» не зазначено джерела інформації та чіткі параметри для аналізу стану суспільної моралі.

 

абз. 1 ст. 23 «Особливі умови обігу продукції, що містить елементи насильства та жорстокості» доповнити реченням: «Такі програми або передачі повинні мати спеціалізоване попередження і відповідно позначатися в розкладі програм телерадіоорганізацій та спеціально позначатися безпосередньо перед їх трансляцією».

 

Положення ст. 27 законопроекту не узгоджуються з положеннями ст. 62 Закону України „Про телебачення і радіомовлення", оскільки законопроектом передбачається час для трансляції (ретрансляції) телевізійних та радіо програм (передач) еротичного характеру з 24.00 до 04.00, а у ч. 2 ст. 62 Закону України „Про телебачення і радіомовлення" для таких програм відведено час з 23.00 до 06.00.

 

з  п. 4 «Перехідних та прикінцевих положень» вилучити підпункт 3), яким передбачається доповнити ст. 28 ЗУ «Про телебачення і радіомовлення» абзацом «для телерадіоорганізацій державної та комунальної форми власності мінімальну частку аудіовізуального продукту, спрямованого на популяризацію етичних цінностей, духовних і культурних надбань українського суспільства, кращих зразків світової літератури, культури та мистецтва», оскільки запропонований  програмний продукт не має прив'язки до певних жанрів і тематичних спрямованостей та може відображатись у будь-яких жанрах, передбачених програмною концепцією мовлення.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», 18 жовтня Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроект № 7132 про внесення змін до закону «Про захист суспільної моралі», який пропонує створення спеціального колегіального державного органу для «утвердження моральності у суспільстві» - Національної комісії України з питань захисту суспільної моралі (зараз існує Національна експертна комісія України з питань захисту суспільної моралі).

 

Нагадаємо, проти законопроекту виступили український рух «Стоп цензурі!», Міжнародна федерація журналістів і Європейська федерація журналістів, Комісія з журналістської етики та низка інших міжнародних та українських організацій, оскільки в результаті ухвалення відповідного закону в Україні може з'явитись надзвичайно сильний інструмент цензури.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12360
Читайте також
14.11.2011 12:00
Світлана Остапа
1 927
02.11.2011 15:33
Юлия Рябчун, «Коммерсантъ Украина»
32 813
01.11.2011 15:55
Інна Кузнецова, «Радіо свобода»
36 659
27.10.2011 14:10
Володимир Павлів, для «Детектор медіа»
2 137
26.10.2011 12:02
Андрій Кокотюха
для «Детектор медіа»
42 898
25.10.2011 13:27
Оксана Іванців, Роман Головенко, «Українська правда»
37 813
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду