НЕК хоче врегулювати анонси еротики і насильства

8 Листопада 2011
7739
8 Листопада 2011
16:51

НЕК хоче врегулювати анонси еротики і насильства

7739
Моральна комісія оприлюднила свої пропозиції до рекомендацій парламентських слухань
НЕК хоче врегулювати анонси еротики і насильства

Члени Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі ухвалили свої пропозиції до рекомендацій парламентських слухань на тему «Стан суспільної моралі в Україні», які мають відбутися 9 листопада. При цьому члени НЕК занепокоєні тенденцією моральної та духовної деградації значної частини суспільства, нехтуванням громадянами етичними нормами, традиційними моральними та духовними людськими цінностями. Про це йдеться на сайті комісії.

 

Зокрема, НЕК рекомендує Верховній Раді ухвалити закон про внесення змін до закону «Про захист суспільної моралі» (№ 7132); розглянути і прийняти Концепцію захисту суспільної моралі в Україні; збільшити за державним замовленням частку телепрограм соціальної спрямованості тощо.

 

Найбільше порад отримав Кабмін. Зокрема - забезпечити розробку і внести на розгляд парламенту законопроект «Про Державну програму формування єдиної комплексної системи забезпечення захисту моральних засад і утвердження здорового способу життя у сфері інформаційної діяльності та забезпечення правових механізмів її реалізації»; затвердити єдині критерії віднесення відео-, аудіо-, друкованої та іншої інформаційної продукції до такої, що завдає шкоди суспільній моралі. При підготовці проекту держбюджету на 2012 рік передбачити видатки на фінансування створення інформаційно-телекомунікаційної системи з питань захисту суспільної моралі.

 

У свою чергу Держкомтелерадіо, Нацраді з питань телебачення та радіомовлення та Мінкульту рекомендують вжити заходів щодо недопущення поширення в ЗМІ продукції, яка пропагує війну, національну ворожнечу, фашизм, культ насильства і жорстокості, порнографії, наркоманії, алкоголізму, тютюнопаління та інше, що сприяє антисоціальній поведінці молоді.

 

НЕК також радить збільшити ефірний час демонстрування дитячих, просвітницьких, мистецьких, науково-популярних програм та фільмів у проміжках між 07.00 та 23.00 год. І залучати вітчизняних письменників, поетів, сценаристів України до створення мультиплікаційних і художніх телефільмів для дітей та юнацтва.

 

Також має бути врегульований час трансляції та анонсування телепродукції, яка містить елементи еротики, культу насильства та жорстокості, у зв'язку з розбіжностями положень законів «Про телебачення і радіомовлення» та «Про захист суспільної моралі». А Нацрада, Держкомтелерадіо і Мінкульт мають вжити заходи захисту суспільства від негативного впливу аудіо- і відеопродукції, яка становить загрозу суспільній моралі.

 

Кабмін, на думку членів НЕК, має стимулювати вітчизняних видавців до нарощування випуску художньої літератури задля утвердження в українському суспільстві морально-етичних цінностей та правової культури.

 

Уряд повинен сприяти залученню державних, комунальних та інших ЗМІ до популяризації здорового способу життя серед дітей та підлітків.

 

Раді нацбезпеки й оборони експертна комісія радить розглянути питання про шляхи подолання можливого негативного впливу інформаційної продукції на світоглядні основи підростаючого покоління.

 

Міністерству юстиції України рекомендують доповнити перелік основних видів судових експертиз та експертних спеціальностей, по яких присвоюється кваліфікація судового експерта в науково-дослідних інститутах судових експертиз Мін'юсту, новою експертною спеціальністю - дослідження об'єктів з метою встановлення їх відповідності нормам суспільної моралі. Також радять внести до Класифікатора професій професії виконавця танців еротичного чи сексуального характеру.

 

Крім того, НЕК хоче, щоб Мін'юст розробив правовий механізм дотримання авторських, інтелектуальних прав та законодавства про захист суспільної моралі в інтернет-мережі та мобільному контенті, а також механізм встановлення адміністративної відповідальності (окрім професійних журналістів) за розповсюдження фото-, відеоматеріалів, що містять сцени насильства і жорстокості.

 

Окремі доручення від НЕК отримали також Міністерство освіти і науки, молоді та спорту Міністерство соціальної політики, Національна академії наук, Верховна Рада та уряд Криму, обласні, міські, районні, селищні та сільські ради та держадміністрації всіх рівнів, а також і сама НЕК.

 

Нагадаємо, 9 листопада відбудеться пікетування Верховної Ради через закон про мораль.

 

Як писала «Детектор медіа», медійна індустрія і громадськість виступили проти законопроекту про мораль, звернувшись з відкритими листами до президента, прем'єр-міністра, голови парламенту, віце-спікерів і голів депутатських фракцій та до голови Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі. Медійники і ГО сформулювали топ-10 аргументів проти цього проекту.

 

Проти законопроекту також виступили український рух «Стоп цензурі!», Міжнародна федерація журналістів і Європейська федерація журналістів, «Репортери без кордонів» і Національна рада з питань телебачення і радіомовлення, Незалежна медіа-профспілка України. На їхню думку, у разі ухвалення закону в Україні може з'явитись надзвичайно сильний інструмент цензури.

 

Голова Верховної Ради Володимир Литвин виступив за вилучення «низки одіозних норм» із законопроекту про мораль.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7739
Читайте також
14.11.2011 12:00
Світлана Остапа
1 927
02.11.2011 15:33
Юлия Рябчун, «Коммерсантъ Украина»
32 813
01.11.2011 15:55
Інна Кузнецова, «Радіо свобода»
36 656
26.10.2011 12:02
Андрій Кокотюха
для «Детектор медіа»
42 897
25.10.2011 13:27
Оксана Іванців, Роман Головенко, «Українська правда»
37 810
20.10.2011 11:59
Юлия Рябчун, «Коммерсантъ»
21 831
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду