ІМІ: У рівненських ЗМІ кількість політичної джинси зменшилась

17 Травня 2010
8778
17 Травня 2010
14:22

ІМІ: У рівненських ЗМІ кількість політичної джинси зменшилась

8778
ІМІ: У рівненських ЗМІ кількість політичної джинси зменшилась

У рівненських ЗМІ у квітні виявлено 76 умовно маркованих та 84 немаркованих матеріали, з ознаками прихованої реклами. Із загальної кількості немаркованих сумнівних матеріалів виявлено 55 статті  комерційного характеру та 29 політичного.

 

Такими є висновки групи моніторів та експертів, які вони оприлюднили за результатами моніторингу публікацій у 8 друкованих виданнях Рівненщини, що його проводить громадська організація «Інформаційне агентство "Рівнеінформ"» за підтримки Інституту масової інформації.

 

До комерційної «джинси» експерти віднесли  55  матеріали до політичної -  29 матеріалів:

 

 

 

«Політична "джинса" за результатами квітневого моніторингу склала менше чверті від загальної кількості виявлених матеріалів із ознаками замовних. Для порівняння: у березні таких газетних текстів було зафіксовано близько третини. При цьому можна констатувати не лише кількісне зменшення замовних матеріалів політичного спрямування, а й певне перегрупування їхніх потенційних замовників. Якщо раніше серед них беззаперечно лідирував БЮТ, то у квітні його перевага не настільки помітна: в рівненських газетах зафіксовано не набагато менше матеріалів, потенційним замовником яких могла бути Партія регіонів або інші формування, близькі до нинішньої президентської влади. Зазвичай подібні тексти містять позитивну оцінку перших кроків Президента», - коментує керівник проектів ГО РОМО «Школа універсального журналіста» Тетяна Солнцева.

 

«Серед рекламних текстів комерційного спрямування привертають увагу матеріали про алкогольні напої, медичні та спортивно-оздоровчі послуги, різноманітне цілительство, догляд за домашніми тваринами, весняно-польові роботи. З-поміж причин, на нашу думку, ключову роль відіграють як сезонні фактори, так і активність рекламних відділів газет у певних конкретних напрямках, "прив'язаних" до створення на сторінках того чи іншого видання своєрідних "майданчиків" з корисною споживацькою інформацією та рекламою певного вузького профілю. Така "сегментація" рекламних площ газет стала однією з тенденцій рівненської преси в 2010 році», - розповідає виконавчий директор Телерадіокомпанії «Рівне 1» Людмила Хома.

 

Медіа-юрист Тетяна Голубока констатує: «У квітні продовжувала, образно кажучи, зростати "якість "джинси" - дедалі більше матеріалів містили корисну інформацію, а не пряму рекламу фірм чи підприємців, які виробляють або реалізують певний товар чи надають певну послугу. Фактично, значна частина матеріалів містила інформацію, яку читач, за бажання, міг би використати й самостійно, не звертаючись до фірм, які рекламуються під статтею - або безпосередньо з практичною метою, або принаймні з пізнавальною. Зазвичай такі матеріали маркуються квадратиками, і "прив'язка" змісту тексту до певної фірми (чи підприємця) відбувається лише через присутність її (його) назви та (або) телефону у підверстці до статті, винесеній на світло-сірий фон. А сам текст - це добірка корисних порад із самодостатньою цінністю».

 

З детальними результатами моніторингу можна ознайомитися тут.

 

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8778
Читайте також
14.01.2010 12:40
Інститут масової інформації
22 896
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду