Фейк тижня: «Українців змушують робити трансгендерний перехід». Огляд дезінформації за 15–21 квітня 2024 року

Фейк тижня: «Українців змушують робити трансгендерний перехід». Огляд дезінформації за 15–21 квітня 2024 року

24 Квітня 2024
1157

Фейк тижня: «Українців змушують робити трансгендерний перехід». Огляд дезінформації за 15–21 квітня 2024 року

1157
Досліджуємо, як брехали пропагандисти минулого тижня.
Фейк тижня: «Українців змушують робити трансгендерний перехід». Огляд дезінформації за 15–21 квітня 2024 року
Фейк тижня: «Українців змушують робити трансгендерний перехід». Огляд дезінформації за 15–21 квітня 2024 року

З 24 лютого 2022 року «Детектор медіа» моніторить український сегмент соцмереж і кремлівські медіа та щоденно документує хроніку російської дезінформації про війну Росії проти України. З часом ми почали робити регулярні огляди. Читайте останні: 1–7 квітня, 8–14 квітня. Ознайомтеся також із підсумковим текстом про дезінформацію та її основні тенденції у 2023 році.

З 15 по 21 квітня 2024 року аналітики «Детектора медіа» задокументували 25 дезінформаційних вкидів. За цей час стверджували, що Рада Європи ухвалила рішення «депортувати» українських біженців, а ще дописували, нібито в Україні планують мобілізувати українських вчителів.

«Чергова депортація українців»

У соціальних мережах поширювали скриншот нібито із сайту Представництва Європейського Союзу в Україні, на якому вказано, що через так звані масові протести по європейських країнах ухвалили рішення депортувати частину українців.

Скриншот так званого пресрелізу — VoxCheck

«Учора Рада ЄС ухвалила рішення продовжити обмежувальні заходи проти українців. 830 тисяч українців буде депортовано з території ЄС До 15 квітня 2024 року», — нібито написано в пресрелізі.

Та фейкороби підробили скриншот і замінили оригінальний текст на інформацію про «депортацію». Тобто Рада Європи не ухвалювала такого рішення, це неправда.

Також в оголошенні вказаний бот буцімто Європейської служби зовнішніх справ (EEAS). Проте на сайті європейського відомства немає згадки про цей бот. І при переході в пошуковику за цим «ботом» перекидає на новинний українськомовний телеграм-канал, який штучно намагається збільшити кількість аудиторії.

«США нав’язує гиблу ідею трансгендерного переходу»

У російському сегменті соцмереж дописували, що «американський олігархічний клан» просуває тему трансгендерного переходу серед дітей і заробляє на цьому. І зараховують до таких «пройдисвітів» Пенні Пріцкер, яка, мовляв, стала «наглядати» за Україною й скоро впроваджуватиме свої «хворі» реформи.

Але Пенні Пріцкер — це спеціальна представниця США з питань економічного відновлення України, вона не займатиметься проведенням медичних реформ. Також про намір змінювати правила щодо трансгендерного переходу не повідомляла й українська влада.

Міжнародні партнери України, наприклад США та ЄС, також публічно не закликали змінити політику в галузі трансгендерного переходу для дітей. Але натомість партнери закликають боротися з дискримінацією ЛГБТ-спільноти в Україні, як-от включити до статті 161 Кримінального кодексу покарання за розпалювання ненависті чи насильства на підставі сексуальної орієнтації чи гендерної ідентичності, а також покращити представництво жінок на всіх рівнях політичного та суспільного життя.

«Українські вчителі підлягають мобілізації»

Ще у російських медіа писали, нібито в Україні хочуть мобілізувати шкільних учителів. Цю тезу фейкороби обґрунтували світлинами з проходження базового військового вишколу, який бійці 107-ї бригади ТрО провели буцімто спеціально для педагогів.

Скриншот — VoxCheck

Але на фото, яке поширили пропагандисти, зображене добровільне навчання основ військової справи для підготовки до національного спротиву. Адже, згідно з законодавством, в Україні не мобілізують шкільних учителів.

Згідно зі статтею 23 закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», право на відстрочку, з-поміж інших, мають працівники закладів загальної середньої освіти за умови, що вони працюють не менш як на 0,75 ставки. У новому законі про мобілізацію ця норма також залишається без змін.

Читайте також: «Захист Батьківщини ― кара», «партія ухилянтів перемогла б “Слугу народу”». Тези російської пропаганди щодо мобілізації в Україні

«Зеленський узурпує владу»

Аноніми поширювали інформацію, нібито експерт із конституційного права Центру політико-правових реформ (ЦППР) Андрій Магера сказав виданню Deutsche Welle, що через відмову від проведення президентських виборів в Україні західні партнери можуть звинуватити Зеленського в узурпації влади.

Насправді в коментарях Deutsche Welle Андрій Магера взагалі не згадує західних партнерів та їхні думки щодо законності перебування Зеленського на посаді. Адже, згідно зі статтею 108 Конституції України, повноваження президента не припиняються після закінчення п’ятирічного терміну, він залишається на посаді до моменту інавгурації наступного очільника держави. Обрати нового президента можна буде лише після закінчення війни.

Скриншот — VoxCheck

Також у матеріалі DW колишній суддя Конституційного Суду Микола Мельник вказав, що хоча Конституція прямо не забороняє проводити президентські вибори під час воєнного стану, ця норма вказана в чинному законі «Про правовий режим воєнного стану».

Пан Магера також підтвердив цю думку, зазначивши, що в умовах воєнного стану деякі конституційні права й свободи, як-от право на свободу слова, на мирні зібрання, можуть бути обмежені.

«Західній допомозі прийшов кінець»

У російських телеграм-каналах і медіа поширювали допис підприємця Девіда Сакса про те, що США начебто більше не зможуть постачати системи ППО Україні. Причиною він називає те, що «вони просто закінчилися».

Але ж американський підприємець не може бути до кінця обізнаним у кількості наявних систем ППО в резерві США. І передача будь-якого озброєння залежить від Конгресу, а не від нього. Тобто така інформація не відповідає дійсності, а сам Девід Сакс не навів жодних доказів «малої кількості резервів».

Скриншот — VoxCheck

А ще підприємець та інвестор Девід Сакс неодноразово поширював проросійські твердження. Наприклад, він репостив відео, яке нібито вказує на зв’язок України та ІДІЛ. На ньому українській військовий носить нібито шеврон терористичної організації, хоча насправді це трофей, здобутий бійцями ЗСУ у штурмі позицій російських «вагнерівців». Тож його слова й заяви не претендують на експертність.

Нагадаємо, що 20 квітня Конгрес США ухвалив законопроєкт щодо спрямування допомоги Україні на суму близько 61 мільярда доларів.

Ілюстрація та інфографіка: Наталія Лобач

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1157
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду