Газета «Рівне вечірнє» стала лідером із розміщення сумнівних матеріалів у Рівному

7 Серпня 2009
54441
7 Серпня 2009
14:19

Газета «Рівне вечірнє» стала лідером із розміщення сумнівних матеріалів у Рівному

54441
Газета «Рівне вечірнє» стала лідером із розміщення сумнівних матеріалів у Рівному

89 матеріалів із порушенням журналістських стандартів та ознаками прихованої реклами і 31 неналежно марковану публікацію виявили рівненські експерти в місцевій пресі в липні 2009 року, повідомляє Інститут масової інформації.

 

Найбільше матеріалів із порушенням журналістських стандартів було опубліковано в газетах «Рівне вечірнє», «Рівне експрес» та «Рівне ракурс». А найбільшим замовником цих матеріалів традиційно залишається БЮТ.

 

Такими є висновки незалежних експертів Тетяни Голубокої, медіаюриста, та Людмили Хоми, виконавчого директора телерадіокомпанії «Рівне 1», оприлюднені за результатами моніторингу публікацій у 8 друкованих виданнях Рівненщини.

 

Про кого матеріал або ймовірний замовник

Скільки було опубліковано

БЮТ

81

Укрпошта

2

Народна партія

8

Світові бренди («Мері Кей», «Лайф», «Самсунг», «Тетра-пак»)

4

«Скарбниця»

1

Лікувальні препарати («Чудо-чай»,  «Вертебронол»)

2

«Демкса»

1

Хлібпром

1

УНП

1

Йосип Вінський

1

Цирк «Шапіто»

1

ПП Лисенко

1

«Капітолій»

1

Автосалони («Агат-Авто», «Вік-Експо»)

2

«За Україну»

2

«Народна самооборона»

1

Сергій Тігіпко

3

Укртелеком

1

«Свіспан Лімітед»

1

«Болена»

2

«Промед»

2

«Надрабанк»

1

Анатолій Гриценко

1

Загалом

120

 

Видання

Кількість сумнівних матеріалів

Загалом

Немаркована

Умовно маркована

«ОГО»

1

5

6

«Рівненська газета»

0

10

10

«Рівне вечірнє»

23

0

23

«Рівне-експрес»

21

0

21

«Рівне-ракурс»

17

0

17

«Літопис Заходу»

12

0

12

«Вільне слово»

12

0

12

«Провінційка»

3

16

19

Загалом

89

31

120

 

«Із загальної кількості матеріалів із ознаками замовних без належного маркування, 74% не марковано взагалі, тобто відрізнити їх від редакційних пересічний читач абсолютно не має змоги», - зазначила Тетяна Голубока. При цьому, в жодній із газет жоден політичний матеріал не марковано з використанням слів «реклама» або «на правах реклами».

 

«Серед восьми проаналізованих газет замовні матеріали хоч якимось чином марковано лише в трьох - "ОГО", "Рівненська газета" та "Провінційка". Натомість у п'яти друкованих ЗМІ статті з ознаками замовних подано без жодного маркування», -рзюмувала Люмила Хома.

 

Замовників джинси в рівненських газетах можна умовно поділити на три групи: політичні сили, загальнонаціональні бренди та місцеві підприємства. Останні  в абсолютній меншості, їхня кількість у порівнянні з початком року ще зменшилася що можна пояснити впливом кризи.

 

Моніторинг проводить громадська організація «Інформаційне агентство "Рівнеінформ"» в партнерстві з Інститутом масової інформації в рамках проекту «Моніторинг дотримання журналістських стандартів та підвищення медіаграмотності широкого кола українських громадян» за підтримки громадської організації Internews Network «У-Медіа».

 

Джерело: Інститут масової інформації

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Інститут масової інформації
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
54441
Читайте також
01.10.2009 16:58
Андрей Мирошниченко, slon.ru
30 513
26.08.2009 19:09
Институт массовой информации
23 613
02.07.2009 17:20
Марина Бердичевська, для «Известий в Украине»
30 803
26.11.2008 11:39
Валентина Одарченко, «Радіо Свобода»
17 357
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Сусід
5238 дн. тому
а чому не пише, що Людмила Хома - зацікавлена особа? Адже усі в Рівному знають, що Рівне 1, ОГО та Рівненська газета - це одна фірма, де працюють одні й ті самі люди, мають одного власника?
Клієнт
5345 дн. тому
Розумієш, чувак, справа не тільки в ціні. В тій ОГО всі нерви вимотають, що їм бач-но треба поставити гриф "реклама". А в "РВ" заходиш, платиш - і ніяких тобі позначок. Мені наприклад так зручно.
чувак
5350 дн. тому
улибнули ви мене. а розкажіть про критерії оцінки та експертів що її проводять. дивна така тиша навколо газети ОГО - і це при тому що публікації там абсолютно недорогі :-)
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду