Доторкнутись до Лозинського

13 Липня 2009
21101
13 Липня 2009
13:30

Доторкнутись до Лозинського

21101
Теми тижня в головних випусках новин українських телеканалів 29 червня – 5 липня 2009 року. Моніторинг.
Доторкнутись до Лозинського

Тиждень 29 червня - 5 липня 2009 року.

 

 

29 червня (понеділок)

Яскраво вираженої основної теми цього дня не було. Перший канал починав випуск із лісових пожеж на Луганщині та в Криму, «1+1» - з вибуху у Львові, «Інтер» - з експертизи, яка спростовує версію нардепа Лозинського, Новий канал - з Майкла Джексона, 5 канал продовжував оцінювати підсумки партійного з'їзду «Нашої України», ICTV найперше розповідав про покладання квітів до пам'ятника Шевченку керівниками держави, а «Україна» - про прорив магістрального водопроводу на Луганщині, внаслідок чого без води залишилося близько 200 тисяч людей.

 

На Першому в сюжеті про поїздку спікера Володимира Литвина до Білорусі Ірина Маркіна спробувала витягти цікаву для глядачів тему (про демаркацію україно-білоруського кордону), інакше вийшов би сухий звіт про роботу спікера парламенту. Щоправда, в сюжеті є журналістський коментар, не відділений від факту, причому факт дано без жодного посилання на джерела: «Білоруси їдуть в обхід прикордонникам за одягом і продуктами, які в Україні дешевше. Знаходять що привезти з Білорусії і українці. Залишається одне "але". Найбільше протиправних дій, в тому числі і контрабанда на білоруському кордоні фіксують саме на українському напрямку».

 

«1+1» почав відстежувати тему вбивства міліціонера в Марганці, яке призвело до міжнаціонального конфлікту з вірменською громадою міста.

 

«Інтер» єдиний з-поміж каналів повідомив нові факти щодо причин загибелі Олійника (справа депутата-бютівця Лозинського). Канал при цьому посилається на результати судмедекспертизи («"Подробности" располагают заключением судмедєкспертизы» - звідки редакція взяла ці висновки, не повідомлено, зазвичай такі документи є таємницею слідства).

 

Не зовсім зрозумілим є початок випуску новин на ICTV. Перша тема - покладання квітів, друга - візит до Москви секретаря РНБО Раїси Богатирьової. Жодних принципових новин у цьому повідомленні, крім самого «голого» факту робочої поїздки, немає: «Секретар Ради національної безпеки і оборони України Раїса Богатирьова з дводенним робочим візитом у Москві. У неї заплановані зустрічі з головою ради федерації федеральних зборів Росії Сергієм Мироновим, міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим та секретарем ради безпеки федерації Миколою Патрушевим. Мета візиту - обговорення з керівництвом Росії низки актуальних аспектів двостороннього співробітництва в політичній, безпековій та інших сферах. Йтиметься і про важливі міжнародні питання». Цілком може бути джинсовим матеріалом. Крім того, у випуску знову продовжено відверту рекламу Олександра Пабата з його «Планом спасіння України» (сюжет Ірини Балик).

 

На 5-му каналі продовжували обговорювати тему рішень з'їзду «Нашої України», за якими членам коаліції від фракції НУНС запропоновано визначатися зі своєю партійною приналежністю. У випуску відчутна перевага у викладенні позиції НУ, слово депутатам-відступникам не надано. У сюжеті Ольги Калиновської - декілька журналістських коментарів: «Таке рішення партійного з'їзду. А з партією жартувати не варто»; «Бо скільки б не виганяли депутатів та не відкликали підписів, коаліції від того не свербить, не болить. Більшість сформували фракції. І лише вони, а не окремі обранці можуть з нею попрощатися. Тож для справжнього розлучення потрібні 27 голосів - мінімальна більшість НУНС».

 

У випуску новин «України» - незбалансований матеріал, присвячений стану паливно-енергетичного комплексу. Підводка складається з самих лише журналістських оцінок: «Без электроэнергии зимой или повышение тарифов. Топливно-энергетический комплекс Украины на пороге коллапса. Рентабельность ТЭС минимальная. Оборудование изношено. Окончательно отрасль подкосил кризис». Жодного посилання на компетентні джерела. В сюжеті Тетяни Блажко - також нічим не підкріплені журналістські висновки: «Кризис поставил на колени топливно-энергетический комплекс. Подорожание киловатта электроэнергии хотя бы на 100 копеек уже сбалансировало бы ситуацию. Но грядущие президентские выборы мешают власти идти на непопулярные меры»; «Металлургия, коксохим, топливо и энергетика - все это звенья одной цепи. Без оздоровления одной отрасли не выбраться из кризиса другой. Чтобы обсудить пути выхода из тяжелой ситуации, представители бюджетообразующих отраслей собрались в профильном комитете. Насколько успешными будут предложенные ими инициативы, покажет время». В сюжеті використано думки директорів підприємств і голови профільного комітету ВР. Для балансу і якісного розкриття теми бракує коментарів від уряду й незалежних експертних оцінок.

 

 

30 червня (вівторок)

Цього дня більшість каналів (Перший канал, СТБ, Новий канал, ICTV, «Україна») головною темою обрали авіакатастрофу над Індійським океаном. «Інтер» знову починав випуск із розвитку теми про вбивство у Голованівську, «1+1» - про міжнаціональні заворушення у Марганці (насправді, найбільш схоже на основну для України тему дня, крім «1+1» до цієї теми звертався лише «Інтер»). 5 канал присвятив випуск перспективам завтрашньої позачергової сесії ВР, яку скликали для поповнення Кабміну і яку Партія регіонів обіцяє блокувати, якщо спершу не буде ухвалено закон про підвищення мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму. Цю тему досліджували й усі інші канали, крім «1+1» та Нового. Крім того, всі канали приділили увагу темі руйнування пам'ятника Леніну на бульварі Шевченка в Києві. При цьому Новий, ICTV, СТБ і «Україна» повідомляють хибну інформацію про те, що цей пам'ятник охороняється ЮНЕСКО.

 

У випуску Першого каналу незбалансовано подано звинувачення Президента на адресу бютівців (які, на думку Ющенка, відволікають увагу суспільства від нагальних проблем інсинуаціями на адресу президентського сина) і звинувачення Президента на адресу міністра внутрішніх справ (який, на думку того ж Ющенка, займається не реальною роботою, а «політичною тріскотнею»). Слова у відповідь іншим сторонам конфлікту не надано.

 

У прямому включенні «1+1» з Москви, де перебуває з візитом керівниця РНБОУ Богатирьова, репортер Олександр Загородній робить власні висновки-оцінки: «Ви не повірите, але російське керівництво пропонує Україні знову дружбу та співпрацю, принаймні, на словах». У сюжеті Юліанни Саух про руйнування пам'ятника Леніну є звинувачення лідера комуністів Петра Симоненка на адресу Банкової. Коментаря у відповідь немає.

 

У випуску ICTV у студійному тексті про ситуацію на українському фінансовому ринку є журналістські коментарі: «Ну а поки головних вимог МВФ не виконано. Рекапіталізацію всіх проблемних банків не проведено, ручне управління гривнею теж не на користь майбутнім позикам. Обережний оптимізм глави Національного банку Стельмаха, відчутний в його останньому великому інтерв'ю "Дзеркалу тижня", дуже хиткий і затьмарений песимізмом фінансистів...». Так само в сюжеті Олега Гулика на цю тему журналіст виступає в невластивій йому ролі експерта (бо немає чіткого посилання на автора суджень): «Не можна сказати, що Нацбанк сидить склавши руки, але й особливих ефективних кроків не видно. Рекапіталізацію, обіцяну вже кілька місяців, досі не проведено. Стабільність гривні досягалася адміністративними методами, коли банки зобов'язані були продавати долар і формувати резерви у національній валюті. Або ж, коли теж примусово експортери продавали на міжбанку половину своєї валютної виручки... Національний банк все ж хоче подивитися на світ через рожеві окуляри. Може, літнє затишшя - унікальна на це можливість. У вересні-жовтні на гривню тиснутимуть п'ятимілярдні погашення корпоративних боргів, чергові сплати Нафтогазу і блискавки виборчих компаній. А може, цього року осені не буде?».

 

Схожий на рекламний сюжет про круглий стіл у Фонді Леоніда Кучми (є питання щодо суспільної важливості такого заходу для загальнонаціональних новин). З іншого боку, лише у новинах ICTV цього дня «перевірили на міцність» вимогу регіоналів щодо збільшення прожиткового мінімуму й мінімальної зарплати, надавши слово для оцінки експертам-економістам. Інші канали цього не робили, а для такої теми експертна оцінка є обов'язковою.

 

В новинах «України» в матеріалі Максима Савченка про підвищення цін на бензин немає балансу, адже звинувачення героїв сюжету - на адресу Кабміну, а коментарів від Мінтопенерго немає. Крім того, в сюжеті є висновки журналіста: «И нет ничего удивительного в том, что стоимость бензина в Украине уже приблизилась к отметке в 7 гривен. Ведь сама правительственная организация установила верхнюю границу стоимости литра 95 всего на 2 копейки меньше - на уровне 6,98», «Рынок углеводородов настолько непредсказуемый, что сложно строить прогноз на длительное время. Но некоторые эксперты к осени обещают бензин по 10 гривен. И у водителей есть основания им доверять».

 

1 липня (середа)

Основними темами дня були: позачергова сесія Верховної Ради (про неї говорили всі канали, деякі навіть подали це першими сюжетами випусків); дівчинка вижила в авіакатастрофі над Індійським океаном (всі, крім «1+1» і 5-го каналу); смерть Людмили Зикіної (всі, крім Нового і 5-го каналу). Майже всі канали робили цього дня матеріали про запровадження кодів мобільних телефонів, спрощення візового режиму для жителів прикордонних із Польщею сел.

 

Першою темою цього дня Перший, «1+1», «Інтер» та СТБ визначили те, що депутат-бютівець Лозинський зі свідка у справі Олійника перетворився на підозрюваного. (Ще цю тему подавав телеканал «Україна», на другому місці після парламентського звіту.) Всі канали, крім Першого, подали цю інформацію коротко і без жодних коментарів обвинуваченого або його адвокатів. Крім того, Перший та «Україна» подали недостовірну (посилання «в одному з інтернет-ЗМІ з'явилася інформація») інформацію про те, що двоє обвинувачених у цій справі зізналися ще у 15-ти вбивствах. Щоправда, Перший дає і спростування цієї інформації заступником генпрокурора.

 

Висвітлюючи тему перипетій позачергової сесії Верховної Ради, Наталія Малишко в сюжеті Першого каналу робить власні висновки: «Очевидно, кадрове питання вирішуватимуть вже на позачерговій сесії, яку коаліція планує розпочати наприкінці цього тижня». Крім того, мотивацію сторін подано заплутано - отаким діалогом: «Більшість голосів вирішили виділити на "Євро-2012". 10 мільярдів гривень візьмуть з прибутків Нацбанку, які той ще має заробити на відсотках з рекапіталізації. Це роздмухає інфляцію, - кажуть нашоукраїнці. Литвинівці ж вважають: за ухваленим законом криється корупція.

СИНХРОН: Олег ЗАРУБІНСЬКИЙ, народний депутат, Блок Литвина: "Очевидно це є сьогодні центральний законопроект, а той, який розглядався до цього, був просто ширмою або прикриттям, для того щоб зараз 300-ми голосами розподілити ресурси на двох".

СИНХРОН: Ярослав СУХИЙ, народний депутат, Партія регіонів: "Ви, шановні пани, повинні, як законопослушні громадяни, тут же надати конкретні дані в Генеральну прокуратуру, інакше ви використовуєте парламентську трибуну, зловживаєте своїм службовим становищем для тиражування пліток».

 

Тут контртези сторін вибудовано абсолютно штучно, неочевидним є те, що Зарубінський коментує саме рішення по «Євро-2012», і взагалі не зрозуміло, про що саме говорить Сухий.

 

В сюжеті Юрія Сидоренка на парламентську тему («Інтер») немає достатнього балансу думок, дано синхрон Віктора Януковича, який звинувачує депутатів із БЮТ, блоку Литвина і «Нашої України», які не голосували за законопроект із підвищення прожиткового мінімуму: «Партія регіонів домоглася, щоб питання підвищення зарплат і пенсій для найбідніших українців було поставлено на голосування у парламенті. Але БЮТ виступив проти. Так само повів себе і блок Литвина, а також "Наша Україна". Ми домоглися прийняття постанови про підготовку цього питання на наступний тиждень. І будемо працювати зі всіма фракціями і окремими депутатами, які ще не втратили совість». Слова у відповідь опонентам, які мають свої аргументи саме з цього питання, не надано.

 

Ще конкретніше звинувачення з вуст Януковича - в брехні - на адресу персонально Кириленка (обіцяв голосувати за підвищення прожиткового мінімуму, але не проголосував), без коментаря у відповідь, подано в сюжеті Володимира Горковенка (ICTV), таке саме незбалансоване звинувачення на адресу Кириленка й «Нашої України» синхроном регіонала Бориса Колесникова - в сюжеті Ольги Калиновської на 5-му каналі. У цьому ж сюжеті - висновки журналістки: «Бютівці і раді б поступитися, але не можуть. Якщо Луценка та Вакарчука відставлять, образиться НУНС і тоді плакав весь ретельно та довго пакований кадровий пакет».

 

У сюжеті Наталії Кравченко («Україна») - журналістські оцінки й висновки: «Если отсутствие результата - тоже результат, то сегодня парламент норму даже перевыполнив. Собравшись только увольнять и назначать министров, в повестку дня внесли сразу 4 вопроса. Договаривались с трудом»; «Почему в последний момент коллеги отказались - регионалы объяснят просто», плюс синхрон Януковича. Балансу думок не дотримано і в цьому епізоді, і в іншому, де до «позиційного» синхрону регіонала Колесникова в якості балансу дано неконтекстуальний синхрон першого віце-прем'єра Турчинова: «Це вперше в історії українського, мабуть, і світового парламентаризму, коли опозиція в обличчі фракції регіонів примушує більшість голосувати за те, що їм сподобається чи не сподобається».

 

2 липня (четвер)

Цього дня всі канали (крім Нового) зосередилися на темі депутатської недоторканності Лозинського. Майже всі дали цю тему першою у випуску. Всі канали подали її коротко, з коментарями Юлії Тимошенко та Віктора Януковича. 5 канал присвятив ширшому трактуванню цієї теми (депутатської недоторканності як такої) свій «гостьовий випуск», запросивши до студії спікера парламенту Володимира Литвина.

 

Цього дня «Інтер», Новий канал і ICTV незбалансовано подали звинувачення Арсенія Яценюка на адресу насамперед бютівців у спотворенні процедури президентських виборів за прийнятим напередодні в першому читанні законом. ICTV, до того ж, так само незбалансовано подав критичну думку Інни Богословської з цього приводу. Крім того, канал подав інформацію про ще одного аутсайдера змагання за президентство - Сергія Тігіпка, який вимагає «посилення президентської вертикалі». Причому сам матеріал починається прикметними словами ведучої: «Активно промотує себе як кандидат у президенти Сергій Тігіпко». Усі ці матеріали, з огляду на незбалансованість подачі і другорядність головних героїв, мають ознаки замовних.

 

Цього ж дня у випусках деяких каналів було представлено ще дві теми, які можна кваліфікувати як замовні, - прийом Президентом випускників військових училищ (ICTV та СТБ) і захід Головного управління Держслужби «Приязна адміністрація» (СТБ, Новий)

 

3 липня (п'ятниця)

У п'ятницю канали зосередилися на розвитку теми позбавлення Лозинського депутатських повноважень і його зникнення. Канали розповіли, як це відбувалося в ВР, подали обережні реакції народних депутатів, представника Лозинського і реакцію Ющенка й Тимошенко. «Інтер» спробував знайти екс-нардепа в Києві, СТБ шукав його в Голованівську. В руслі цієї ж теми канали побіжно (крім 5-го) згадували про повну відміну депутатської недоторканності як такої.

 

«Інтер», СТБ, Новий канал подали інформацію про лотерею шиншил у Київській міськдержадміністрації.

 

Порівнюючи з днем попереднім: канали, які давали коментарі Яценюка з приводу нової редакції закону про вибори президента (Новий канал і ICTV), цього дня чомусь не подали коментаря потужнішого за Яценюка претендента на президентську посаду - Володимира Литвина («Інтер» дає цей коментар).

 

«1+1», «Інтер», Новий канал, показали незбалансовані однобічні сюжети про наслідки заборони грального бізнесу для його колишніх працівників. Попри важливість теми, каналам слід було дотримуватися балансу думок.

 

ICTV подав сюжет про відкриття Юлією Тимошенко олійного заводу в Кіровоградській області - подібний відбір теми не зовсім зрозумілий. І - вже традиційно - рекламний матеріал про Олександра Пабата.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
21101
Читайте також
01.02.2010 08:23
«Телекритика»
64 369
11.09.2009 15:00
«Телекритика»
17 459
10.08.2009 11:33
«Детектор медіа»
26 933
03.08.2009 08:23
«Детектор медіа»
27 358
29.07.2009 18:15
Борис Бахтєєв
, для «Детектор медіа»
51 957
24.07.2009 15:33
«Детектор медіа»
12 485
02.07.2009 17:20
Марина Бердичевська, для «Известий в Украине»
30 803
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
телевізійниця
5401 дн. тому
Боже яка отсебятіна!!!!!!хто це пише і для кого!!!не погоджуюся з жодним висновком про незбалансованість!!!можливо у нас просто уявлння про неї різні!непрофесійний матеріал, дуже поверхневий і не відповідає дійсності!
error
5402 дн. тому
а с чего вы взяли, что Литвин - "потужний", а Яценюк - нет? Оценка, однако.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду