94,2% українців підтримують запровадження покарання за зберігання і використання дитячої порнографії

2 Червня 2009
16686
2 Червня 2009
14:22

94,2% українців підтримують запровадження покарання за зберігання і використання дитячої порнографії

16686
94,2% українців підтримують запровадження покарання за зберігання і використання дитячої порнографії

Україні слід ввести до нормативно-правової бази поняття «дитяча порнографія», запровадити покарання за її зберігання, а в ст. 301 Кримінального кодексу України, яка карає за виготовлення дитячого порно, замінити фразу «примус неповнолітніх» на «залучення неповнолітніх». Про це оголосили 2 червня представники міжнародної організації ЕКПАТ і правозахисного центру «Ла Страда – Україна», презентуючи результати дослідження щодо виявлення ситуації з розповсюдженням дитячої порнографії в Білорусі, Молдові, Росії та Україні.

 

У 2008-2009 роках в Україні було розроблено три законопроекти, які посилювали покарання за дії, пов'язані з дитячою порнографією. Це законопроекти Міністерства юстиції (схвалений Кабміном) і народних депутатів Геннадія Москаля і Павла Унгуряна. Однак поки що жоден не прийнято Верховною Радою.

 

Порівняння кримінальної відповідальності за зберігання, виготовлення і розповсюдження дитячої порнографії в країнах СНД

 

Білорусь

Молдова

Росія

Україна

Зберігання

Ні

Ні

Ні

Ні

Виготовлення

Так

Так

Так

Так

Розповсюдження

Ні

Так

Так

Нечітко

Покарання

До 5 років за втягнення неповнолітніх у виготовлення порнографії

 

1 рік позбавлення волі за виготовлення порнографії

До 3 років за виготовлення, розповсюдження, ввезення, вивезення, пропозицію, збут, обмін, використання чи зберігання дитячої порнографії

6-8 років

3-7 років

 

У 2008 році центром «Ла Страда – Україна» та Київським міжнародним інститутом соціології було проведено зріз громадської думки. Як свідчать результати, 87% громадян згодні, що дитяча порнографія завдає шкоди. Переважна більшість українців (97,8%) вважає, що дитячу порнографію має бути заборонено. Водночас 93,7% жителів України погоджуються, що порнографію взагалі (і дитячу, і дорослу) має бути заборонено, хоча, згідно зі статистикою одного з українських інтернет-порталів, більше 30 тисяч користувачів щодня відвідують порносайти.

 

94,2% українців виступають за запровадження покарання за зберігання і використання дитячої порнографії, а 97,4% згодні з тим, що за виготовлення має бути найжорсткіше покарання, передбачене українським законодавством.

 

Першими успіхами в боротьбі з дитячою порнографією в Україні правозахисники називають три фактори. По-перше, це поява двох спеціалістів із кримінальних дій в інтернеті у Міністерстві внутрішніх справ та понад 40 фахівців в областях. По-друге, це перша «гучна справа» 2002 року щодо дитячої порностудії «+/- 13» в Одесі (хоча власників хтось попередив і їм вдалося виїхати за кордон і уникнути покарання). І, по-третє, закриття інтернет-ресрсу «Інфостор» 10 грудня 2008 року, на якому 80% продукції було контрафактною і порнографічною, в тому числі за участю дітей 5-12 років.

 

Питання відповідальності інтернет-провайдеріав за контент, який стає доступним через їхні сервери, залишається відкритим. Правозахисники рекомендують провайдерам записувати і перевіряти достовірність клієнтів, а також підписати етичний кодекс і сформувати механізм повідомлення правоохоронних органів про виявлене дитяче порно, наприклад, через «гарячі лінії».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16686
Читайте також
15.06.2009 12:35
Сергей Сухобок, proUA.com
16 343
04.06.2009 11:15
Максим Лациба, Роман Головенко, для «Детектор медіа»
17 336
14.05.2009 17:28
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
36 830
13.05.2009 08:51
Андрій Кулаков, для «Детектор медіа»
25 220
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду