Науковці й експерти: Інформаційний кодекс України на часі

4 Червня 2009
19645
4 Червня 2009
16:16

Науковці й експерти: Інформаційний кодекс України на часі

19645
Науковці й експерти: Інформаційний кодекс України на часі

Одна з основних причин того, що в Україні досі немає інформаційного кодексу, полягає в тому, що немає політичної волі щодо його прийняття. Про це говорили учасники круглого столу на тему «Проблеми кодифікації інформаційного законодавства України», який відбувся 4 червня 2009 року в Інституті законодавства Верховної Ради України.

 

Готового проекту інформаційного кодексу не існує, але вже майже десять років над його розробкою працюють у Державному комітеті телебачення і радіомовлення. Багато проблем неузгодженості вітчизняних законів, на думку заступника голови Держтелерадіо Володимира Горобцова, полягає в технократичному і гуманітарному підходах до їх творення. Наприклад, технократи основну увагу приділяють передачі інформації, а гуманітарії - праву на інформацію. «У нашому законодавстві одні й ті ж поняття часто визначені по-різному», - сказав він. Кодифікація могла б ліквідувати ці неузгодженості.

 

Володимир Горобцов переконаний, що ухвалення інформаційного кодексу - не данина моді. За його словами, у планах уряду вже не раз стояло питання розробки такого кодексу. «Треба розробити комплексний підхід до створення інформаційного кодексу, наразі він тільки фрагментарний. І одночасно удосконалювати діюче законодавство. Справа в тому, що раніше вважалося, що держава дає право на інформацію, а зараз зрозуміли, що це природне право людини», - сказав пан Горобцов, додавши, що Держтелерадіо готове й далі працювати над розробкою інформаційного кодексу тільки за обов'язкової участі науковців.

 

Старший науковий співробітник Інститут держави і права імені В.М. Корецького Тетяна Костецька вважає, що чинний Закон «Про інформацію», який був прийнятий 1992 року, не зважаючи на те, що деякі його норми застаріли, все ж непоганий. «Все таки його вісім років не змінювали, - сказала вона. - Може про нього просто ніхто не знав?». Вона вважає, що за відсутності кодексу саме цей закон претендує на основний в інформаційній галузі.

 

Дехто з присутніх на заході не міг зрозуміти на кого буде розрахований майбутній інформаційний кодекс. Зокрема президент видавничої організації  «Юрінком Інтер» Віктор Ковальський поцікавився, хто саме буде користуватися таким кодексом. Його також турбує питання низької якості чинних законів, які уже через півроку після прийняття потребують змін.

 

На думку учасників круглого столу, законодавці приймають низькоякісні закони через те, що ігнорують науковий підхід на етапі їх підготовки. Кандидат філологічних наук Києво-Могилянської академії Наталя Артикуца висловила незадоволення тим, що депутати, пишучи законопроекти, ігнорують і лінгвістичні норми.

 

Переважна більшість учасників заходу висловилася за створення інформаційного кодексу. Кожен висловлював свої пропозиції до майбутнього кодексу, які ввійдуть до рекомендацій круглого столу. Зокрема голова Комісії з питань захисту суспільної моралі Василь Костицький не проти, щоб у кодексі були розділи про права і свободи учасників інформаційних відносин та про захист суспільної моралі.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
19645
Читайте також
04.06.2009 11:15
Максим Лациба, Роман Головенко, для «Детектор медіа»
17 335
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду