Проект Конституції Тимошенко-Януковича зобов’язує державу створити суспільне мовлення і гарантує право на інформацію

5 Червня 2009
11347
5 Червня 2009
06:48

Проект Конституції Тимошенко-Януковича зобов’язує державу створити суспільне мовлення і гарантує право на інформацію

11347
Проект Конституції Тимошенко-Януковича зобов’язує державу створити суспільне мовлення і гарантує право на інформацію

Проект закону «Про внесення змін до Конституції України», розроблений представниками Блоку Юлії Тимошенко і Партії регіонів, оприлюднений 4 червня на сайті тижневика «Дзеркало тижня», передбачає зобов'язання держави забезпечити діяльність суспільного телебачення і радіомовлення, гарантує свободу діяльності ЗМІ, заборону монополізації ЗМІ та передбачає за рішенням суду позбавляти ліцензії без права поновлення ті ЗМІ, які дезінформують суспільство.

 

Зокрема, законопроект пропонує доповнити Конституцію статтею 34-1 такого змісту: «Стаття 34-1. Держава зобов'язана забезпечити діяльність суспільного телебачення і радіомовлення та гарантує свободу діяльності засобів масової інформації. Монополізація засобів масової інформації органами державної влади, об'єднаннями громадян, окремими особами, використання засобів масової інформації для дезінформації суспільства та в антиконституційних цілях не допускається та карається згідно з законом. Засоби масової інформації, які поширюють таку інформацію, за рішенням суду позбавляються ліцензії (дозволу, свідоцтва) без права поновлення».

 

Також до Конституції запропоновано додати статтю 34-2 про право на інформацію: «Стаття 34-2. Громадяни мають право на отримання від органів державної влади та посадових осіб достовірної інформації про стан справ у всіх сферах державного, економічного, суспільного і міжнародного життя, а також з питань, що стосуються законних інтересів та прав громадян. Відповідальність за обмеження прав громадян на інформацію встановлюється законом».

 

Водночас статтю 32 про право особи на приватне життя і спростування недостовірної інформації запропоновано доповнити частиною п'ятою такого змісту: «Засоби масової інформації, органи державної влади та місцевого самоврядування зобов'язані публічно спростовувати недостовірну інформацію за рішенням суду в такий самий спосіб, у який вона була поширена».

 

Нагадаємо, що коаліційна угода між Блоком Юлії Тимошенко і Партією регіонів, за інформацією «Української правди», передбачає створення суспільного телемовника на базі «найрейтинговішого телеканалу», під яким, імовірно мають на увазі телеканал «Інтер».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11347
Читайте також
04.06.2009 11:15
Максим Лациба, Роман Головенко, для «Детектор медіа»
17 335
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Я в шоці
5440 дн. тому
І це написав сайт людей, саме існування яких передбачає обов"язок захищати свободу слова. Ноу коментс...
Смотрящий
5440 дн. тому
Цікавий заголовок!!! А про "дезінформацію суспільства" ви не помітили? Невже ви справді вважаєте, що ОДНЕ суспільне мовлення "Юля-ТБ" замінить собою всі інші телеканали, які будуть розповідати, що в Уряді зі статистикою не все гаразд?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду