Костицький шкодує, що висновок НЕК завдав шкоди Олесю Ульяненку

18 Травня 2009
29416
18 Травня 2009
22:07

Костицький шкодує, що висновок НЕК завдав шкоди Олесю Ульяненку

29416
Костицький шкодує, що висновок НЕК завдав шкоди Олесю Ульяненку

Голова Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі Василь Костицький шкодує про те, що висновок комісії став причиною вилучення з продажу книжки Олеся Ульяненка «Жінка його мрії». Про це він заявив під час круглого столу «Цензура в сучасній літературі та ЗМІ», ініційованого організаторами IV Міжнародного фестивалю поезії «Київські лаври» спільно з фестивалем «Білоруська весна» 18 травня.

 

Про цензуру в Україні та Білорусі дискутували журналіст і телеведучий Віталій Портников, письменник Олесь Ульяненко, адвокат Ульяненка у справі за позовом проти Національної експертної комісії Олег Веремієнко, Василь Костицький, білоруська журналістка Марійка Мартисевич та інші. Уже на початку заходу модератор Ілько Гладштейн провів паралель між Білоруссю, як країною з обмеженнями свободи слова, та Україною, де останнім часом дедалі частіше лунають заяви про цензуру.

 

Олег Веремієнко присвятив свій виступ діяльності НЕК з питань захисту суспільної моралі - на його думку, головного цензора держави. Адвокат висловив сумнів у моральності членів комісії та її голови пана Костицького, який на круглий стіл запізнився і прийшов лише під кінець. Веремієнко вважає Закон «Про захист суспільної моралі» неконституційним і виступає за його скасування, проте вважає, що це відбудеться лише після того, як за висновками НЕК будуть закриті декілька газет і телеканалів. Лише після цього журналісти і суспільство збагнуть серйозність того, що відбувається. Олесь Ульяненко закликав потенційних жертв НЕК до об'єднання.

 

«Головний цензор» України запізнився на круглий стіл

 

Натомість Василь Костицький заявив, що в Україні немає цензури, а очолювана ним комісія працює в рамках законодавства, а також висловив жаль із приводу того, що сталося з книжкою «Жінка його мрії». За словами Костицького, видавництво «Клуб сімейного дозвілля» не повинне було вилучати книжку з крамниць і припиняти її друк. Голова комісії пообіцяв, що запрошуватиме на засідання НЕК не лише журналістів, а й осіб, яких стосуються проекти обговорюваних рішень.

 

Символічний потиск - Ульяненко  й Костицький

 

Ситуацію із свободою слова і Білорусі описала Марійка Мартисевич на прикладі журналу «Архе». На початку цього року згідно з вироком  суду Московського району міста Бреста було вилучено частину накладу журналу, в якому було  розміщено матеріал з критикою громадсько-політичної ситуації в Білорусі. Згідно з рішенням засідання від 25 лютого 2009 року 7-8 номер визнано таким, що підлягав знищенню. Але конфіскували тільки його частину, яка пересилалася до Польщі. За словами Марійки в Білорусі всі, хто при владі ,люблять перестрахуватися. «Аби чогось не вийшло» - гасло всіх цензурних процесів у Білорусі»,  - зазначила Марійка Мартисевич.

 

 

Віталій Портников знає про свободу слова все

 

На думку Віталія Портникова, ситуації в Україні і Білорусі не схожі, оскільки у нас існує олігархічний капіталізм, а у сусідів державний напівсоціалізм. «Українське суспільство не усвідомлює того, що відповідає за майбутнє країни. Наша влада виховала цинічних і журналістів, які впевнені, що все одно нічого не зміниться, хоч що вони писатимуть. А в Білорусі, можливо, ще все зміниться», - сказав Портников.

 

«Детектор медіа»

Фото Яни Новоселової

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
29416
Читайте також
15.06.2009 12:35
Сергей Сухобок, proUA.com
16 342
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду