Блондомор чи культурофагія?

13 Травня 2009
25216
13 Травня 2009
08:51

Блондомор чи культурофагія?

25216
Політкоректність – не примха, а необхідність сучасної культури. Без неї людина перетворюється на емоційну тварину. Такі розмисли іноді викликає український телеекран.
Блондомор чи культурофагія?

Весняно-депресивний настрій та фізично-емоційна виснаженість змусила влягтися на канапі й узяти до рук пульт, щоби поклацати по каналах, які мало що цікавого пропонують у День Перемоги, а точніше - ввечері цього дня. Мозок вимагає відпочинку, а душа не здатна переживати значні емоційні пориви, тому погляд раз у раз зупиняється на якійсь телевізійній белібердистиці. І от кнопка запала на Новому каналі, й захотілося зупинитися на шоу «Хто проти блондинок?». Чи то чоловіче єство заграло, чи то яскравість студії привабила, чи то хоча б натяк на інтелектуальність (адже там головним героям треба виявляти певну ерудованість) затягнув... Ясно одне - затягнуло в тенета. Але далі, з кожним словом, фразою, сценою, раундом первинний шок змінювався жахом і нарешті переріс у невимовну лють.

 

Не знаю напевно, але переконаний, що формат програми явно західний. Проте до якої ж стадії може деградувати чоловіча гідність, щоби понад годину пропагувати погляд на жінку як на сексуально виліплений шматок м'яса з порожньою головою й відсутністю душі? Це ж як треба нашим жінкам не цінувати себе, щоби автори програми могли щоразу збирати 50 (п'ятдесят) білявок для привселюдного виявлення власної ницості? Як же гідна себе жінка може стати в перший ряд гравців шоу після оголошення ведучого на кшталт: «І ми розпочинаємо нашу гру з першого ряду наших чарівних білявок. Ви отримаєте 100 грн за кожну блондинку в цьому ряді»? До чого ж може дійти цинізм ведучого, коли він порівнює вибуття білявок із гри з трагедією українського народу - голодомором - і називає це блондомором. Це навіть не здорова іронія над власною історією, хоч би якою трагічною вона була. Звісно, така іронія притаманна будь-яким живим культурам і суспільствам, бо дає їм наснагу розвиватися. Висловлювання ведучого на зразок: «Вже кілька країн офіційно визнали факт блондомору в Україні», - це відвертий цинізм і потік свідомості, який межує з елементарним безкультур'ям.

 

Скільки завгодно можна розповідати та створювати анекдоти про блондинок, скільки завгодно можна сміятися з поведінки білявок на дорогах і в автомобілях. Можна навіть із користю для себе використовувати свій статус блондинки: багато дівчат у поведінці свідомо культивують свою «блондиністість» у спілкуванні, скажімо, з даїшниками. Під «блондиністістю» можна маскувати власні хиби, огріхи чи помилки. Можна іронічно кпити з себе самих і своїх знайомих. Але це буде рівень побутового гумору та приватної поведінки. Натомість публічно паплюжити гідність жінки, десятка жінок із їхньої ж згоди - це вже шедевр садомазохістського ексгібіціонізму.

 

Проте тут, на жаль, ми маємо справу не з мистецькою екранізацією Захера-Мазоха і не з натуралізмом Пітера Гринвея, а з вознесеною телебаченням у ранг загальноприйнятності й еталонності ницої моделі ставлення до протилежної статі.

 

Досі у вітчизняному медійному просторі телевізійні програми, метою яких було цілковите паплюження й знущання, зустрічалися лише в політичному контексті. Згадаймо хоча би «п'ятихвилинки ненависті». Проте в них був цілком свідомий і раціонально обґрунтований вектор - знищити політичного супротивника. Це був тактичний маневр у війні. Змінювалася політична кон'юнктура - змінювалися програми.

 

В шоу «Хто проти блондинок?» фундамент значно небезпечніший. Програма ґрунтується на тваринницькому неусвідомленому бажанні самоутвердження самців за рахунок самок. Тут утверджується певна модель поведінки і взаємодії між чоловіками й жінками за принципом «розумний - дурна», «пан - рабиня», «сильний - слабка», «покупець - товар». Ця модель приймається авторами програми як самоочевидна, її прийнятність навіть не піддається сумніву. Вона свідомо культивується. І культивується в суспільстві, яке пнеться бути цивілізованим. Публічні люди, які стають героями шоу, вже самим своїм фактом публічності є носіями колективної свідомості й певних цінностей. Вони також є трансляторами цінностей і моделей поведінки. Усім своїм виглядом вони кажуть: «Я досяг успіху завдяки своїм цінностям і принципам. Чиніть так, як я, і ви будете успішними». Чи хочемо ми будувати нашу культуру й соціум на засадах зверхності в таких інтимних і делікатних речах, як стосунки чоловіка й жінки? Чи хочемо ми жити за принципами домострою? Чи хочемо ми жити за принципами Тараса Бульби: «Не слушай, сынку, матери: она - баба. Она ничего не знает»? Можливо, для когось це питання риторичне, але західна цивілізація свою відповідь на нього вже віднайшла. Щоправда, вона, на жаль, не завжди її дотримується.

 

Автор цих рядків довгий час був палким прихильником і обстоювачем безпосередності і в індивідуальному житті, й у культурі й соціумі. Чи то вже природна вдача і психоемоційна конституція давалася взнаки, чи то книжки й культурні течії свого часу вплинули - примітивізм у мистецтві, автоматичне письмо, дадаїзм, впливи психоаналізу та досліджень культурної антропології... Напевно, все це зіграло свою роль. Довгий час автор був противником усіляких умовностей, протоколів і пов'язаної з цим бундючності. І до ненормативної лексики в певних контекстах досить прихильно ставлюся. Частенько навіть практикую її. А після певного часу, проведеного з творами Ніцше, з'явилася відраза до будь-чого, що тхне, як він казав, мораліном. Тому ніколи не вважав себе ханжею й повчальником. Проте з часом приходить усвідомлення, що саме умовності й опосередкованості, відкладені в пластах культури, роблять із тварини людської подоби справжню людину. Оскільки без цих умовностей, правил, норм і цінностей, а також загальноприйнятих конвенційних очевидностей людської поведінки індивідуальна людина не стала би особистістю, а тваринна зграя не перетворилась би на соціум. Якщо вже одна з головних рис нашої природної безпосередності - це співжиття з подібними нам, то вже наша турбота полягає в тому, щоби облаштувати це співжиття належним чином. І тут вступає в гру культура. Культура мислення, висловлювань, поведінки.

 

Можливо, саме тому західна культура кінця минулого століття й початку цього одним із ключових своїх символів має політичну коректність. Іншими словами - обережні висловлювання стосовно фактів і осіб, які би не зашкодили чи не наразили на образу гідність чи інтереси інших. У вітчизняній культурі цей феномен укорінюється важко й існує лише на ґрунті анекдотичної рефлексії. Як у жарті: якщо ти білий, здоровий, із університетським дипломом, традиційної гетеросексуальної орієнтації - тобі в сучасному світі не місце. Але ж недарма свинячий грип припинили називати свинячим і почали використовувати термін «новий грип», або медичну формулу «грип А/H1N1». Політична коректність виховує чуйність до висловлювань і висловів. Як і чутливість до них. І ця чуйність породжує толерантність і бережне ставлення до Іншого. Толерантність і повага до своєрідності Іншого - ось головні цінності західної цивілізації після Модерну. І до того часу, поки ми не прищепимо ці цінності до власних культурних паростків, ми залишатимемося на рівні дикунської безпосередності. І доти ми будемо утверджувати власну значущість рівнем фізичної сили і власного безкультур'я. І будемо вбивати в собі людину й пожирати власну культуру.

 

P.S. Пишучи ці рядки, знову перемкнув на Новий канал. І в День Матері там відбувається те саме. Може, Нацраді з питань телебачення і радіомовлення варто звернути на це увагу?

 

Андрій Кулаков, «Інтерньюз-Україна»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Андрій Кулаков, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
25216
Читайте також
Коментарі
20
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Neznost
5458 дн. тому
ахаха) классический укол зонтиком?))) примитивно) не поняли ничего вы, потому что даже ничего не смотрели) у меня с удачей все тип-топ) а вы просто плюетесь желчью) хватит завидовать, анетте)))))))
Annette
5460 дн. тому
Хм.. как для журналистки у вас слишком много ошибок в тексте. И ни одного из моих "месседжей" вы так и не поняли. Желаю удачи :-)
Neznost
5460 дн. тому
Я мадмуазель) если вы решили съерничать) ВЫ НЕ СМОТРЕЛИ НИ РАЗУ ШОУ, НО СДЕЛАЛИ ВЫВОДЫ, ЧТО МЕНЯ ТАМ НЕ УВАЖАЮТ?) ахахаа))) абсолютный абсурд и полное отсутствие логики в вашем посте)) так что дальше продолжать с вами, анетте, дискуссию, не вижу смысла) знаете, меня никто не оскорблял) только вы здесь, при чем без основательно) и не путайте свободу слова и вседозволенность. оскорблять и унижать, как вы сейчас позволили себе... обидно скорее не то, что у нас бестолковое и бесвкусное телевидение а то, что наши люди считают позволительным оскорблять других людей это более глобальная проблема культуры...
Annette
5461 дн. тому
Чесно, жодного разу не дивилася шоу. Хіба що бачила в заставках каналу. Вважаю перегляд не те що безглуздим витрачанням часу, а нижчим за будь-яку гідність... Мадам, якщо ви брали участь в шоу, то особисто і свідомо поставили себе в ситауцію комізму й неповаги. І незважаючи на ваше щире обурення, це так. А в ситауції відкритих медіа і публічності кожен може написати свою власну думку, не питаючи вашої, пані, на те згоди.
Neznost
5461 дн. тому
Попробую отложить эмоции и негодование в сторону. Статья автора ОМЕРЗИТЕЛЬНА. Дешевые понты, излишняя патетика, возведенный в культ национализм и полное не понимание предмета - пусть это будет ваша точка зрения. Но мне, как участнице шоу, социологу по образованию и журналисту по призванию, оскорбительно не участие в шоу, а ваши комментарии. 10 мая я была в первом ряду в шоу... ВЫ только что оскорбили меня, а не шоу... и других участниц. Попивая пивасик на диване и глядя шоу, вы не имеете представления о том, что говорите. Претензии к операторам, режиссерам, Залевскому (который позволял ругаться матом на участниц), ведущему - может быть имеет место быть и от меня, как от участницы. но! Вам никто не давал права ставить диагнозы, что женщины, которые находились в первом ряду, не ценят себя. Я требую публично извиниться передо мной и другими участницами. Поверьте, 50 женщин, которые прочитают эту статью, будут не в меньшей справедливой и обоснованной ярости... У меня была масса претензий к проекту во время съемок. И, тем более, сейчас, когда его транслируют. Но я не считаю нужным выливать грязь. Если вам не хватает чувства юмора и легкого отношения к жизни, то это ваши проблемы. Это шоу, игра, и многим женщинам доставило некое удовольстие почувствовать себя кокеткой-нимфеткой, легкой и ветренной. Может не у всех это вышло удачно, но это уже претензии к режиссерам и Новому каналу. Но вы так далеки от понимания женской психологии, что лучше бы не позорились. Я возмущена гораздо больше вашей статьей, чем всеми "боками", которые были на шоу. А ваш пионерский задор просто нелеп... Дешево... и оскорбительно...
ingvar
5462 дн. тому
Господа!А вы не учитываете того,что интеллектуал такую передачу смотреть не будет?Это к вопросу о ,,розумі" украинского зрителя.Ситуация намного плачевнее,коль скоро украинский зритель,в основной своей массе,доволен тем,что смотрит и вовсе не анализирует сказанное ведущим.
sergugol
5462 дн. тому
Як глядач програми я БУВ ШОКОВАНИЙ цім словом, яке винесене у заголовок. Язик не повер-тається його навіть повторювати. Та здається то була не лише невдала обмовка "гумориста", бо він смакував "вдалу знахідку" щей просторим реченням "Вже кілька країн...". Якщо ми ковтаємо без відповідної реакції такі вислови і таку поведінку відносно жінок, то чому нас вражає торгівля жінками, яка досі є поширеною на терені євразійського континенту. ГАНЬБА ВЕДУЧОМУ ПЕРЕДАЧІ!!! Та й ідея самої передачі "обмінювати гарних жінок на бабло" (саме так воно виглядає) я гадаю хибна.
Влад
5463 дн. тому
Автору. Андрію, не варто було про таке писати - який-не-який, а вийшов піар програми. Таке треба ігнорувати. Тому, що негідне це будь якого згадування будь де. Чим більше ігнору, тим швидше цей проект забудуть, закриють, і все потому. А глядачі і так все чудово розуміють - українські глядачі розумніше за українське телебачення.
Хвея
5463 дн. тому
А продаж контенту "Я Вам обіцяю Голодомору не буде, буде лише маленькій піст" оператором 442 з"їли ? Так в чому ж тепер справа ? Це абсолютно логічне продовдення толерації виродків, котрі експлуатують дике невігластво наших співгромадян, наших убогих "юморістів" котрі задовольняють потреби колишніх катів свого народу та їх нащадків, котрі не хотіли б чути про власні злочини інакше як піставу для таких "вишуканих" жартів клінічних дебілів. І що показово, жодні моральні комісії публічна наруга над мільйонами невинних жертв аніскілечки не турбє.
U
5463 дн. тому
Цікаво, шановні дописувачі, а це нічого, що 9 травня щороку відзначаємо скільки там мільойнів загиблих? Цих мертвих можна поминати, бо Путін дозволив? Здається, вшанування жертв голодомру перетворюється на скандал через хамство Москви, яке у нас знахожить своїх підспівувачів. Не було б хамства - не було б шуму і все на базар не перетоврювалося.
ingvar
5463 дн. тому
,,Блондомор"!?.А чему удивляться,если то,что является первоисточником(голодомор),поставлено негодяями во власти на такой поток,что всерьез весь ужас 32-33-го годов очень многими воспринимается только,как профанация.Почему не пошутить над тем,о чем прожужжали все уши.Налицо явная девальвация ценностей.Что же до достоинства блондинок,то они участвуют в данном шоу по собственному желанию и о протестах с их стороны я пока не слышал.
ТВшник
5463 дн. тому
Уважаемый автор! А чему, собссно, удивляться? Такой уровень культуры насаждает сама украинская власть. А разве президент не переходит черту с упломинанием голодомора всуе? А разве его некрофилию можно считать уважительным отношение не только к мертвым, но и к живым? Раз на самом высшем уровне позволительна мягко выражаясь ЛЮБАЯ бестактность, ложь и спекуляция, то разве можно ждать от отдельного телеведущего какой-то деликатности? Нормальные люди остаются исключением в обществе без морали...
Lom
5463 дн. тому
у доманского вообще нет чувства юмора - удивляюсь тупости поставивших его юморить. он просто профнепригоден. профнепригоден! профнепригоден!
Маша
5463 дн. тому
согласна с автором. не скажу, что у меня нету чувства юмора, тоже иногда веселюсь вместе с Доманским. но смотрела-смотрела и начала чувствовать некоторое неудобство. главный герой - умный мужчина (по задумке) попускает (а я уверена, многим из них подсказывали ответы) 50 (!) красивых женщин-дурочек (тоже по задумке). понимаю, что шоу развлекательное, но некий неуважительный посыл всё же просматривается. и представить себе обратное (по половому признаку) шоу не получается. да и что бы на это запели мужчины? ;))
Vadim
5463 дн. тому
Так был же уже прецедент, когда Бардаш послал Доманского за хамство куда по-дальше: http://vkontakte.ru/video-3987038_92264581 (для тех, кто зарегистрирован вконтакте, других ссылок в инете нет). Наслаждайтесь!
марина ивановна
5463 дн. тому
Автор слишком серьёзен... Разве это та тема, по поводу которой надо разводить разглагольствования про политкорректность?) Да и чувства юмора никто не отменял.
Гобби
5463 дн. тому
статья написана неудачно, но мысль правильная. Дело не в "блондоморе", а в том что ФОЛИТ, неприятный перебор с высмеиванием изредка граничащим с унижением героинь. Я не видел аналога заокеанской программы, но смею предположить что там за основу взят здоровый юмор и УВАЖЕНИЕ.
Vadim
5463 дн. тому
Вы ещё напишите, что этот проект пропагандирует отсутствие ума и как следствие, ненависть к женскому полу у подростающего поколения. Ещё, всячески популяризирует гомосексуализм, через участника Монро. Да и вообще, подрывает все духовные устои церкви, т.к. игра идёт на деньги.
Vadim
5463 дн. тому
Смотрел эту передачу. Именно про голодомор ничего не слышал. Ваш заголовок: "До чого дійшов цинізм ведучого Нового каналу, якщо він порівнює вибуття білявок із гри з трагедією нашого народу – Голодомором?…" - ОТСЕБЯТИНА. Это аналогично, если я скажу, что ваша фамилия Кулаков у меня ассоциируется с понятием из словаря Даля: «Мелкий базарный перепродавец, который по нужде и обвесит и обмерит; в общем же смысле всякий, кто личному интересу, материальной выгоде жертвует другими соображениями» (Грот, Доп. к сл. Даля, с. 97). Автор, смените фамилию, иначе мы без уважения будем относиться к трагедии нашего народа - борьбе с кулачеством!!!!!
Вахтанг Израилевич Чингачгук
5463 дн. тому
У автора проблемы с чувством юмора. Скоро он нам запретит шутить на тему негров, китайцев, называть русских - кацапами, а малороссов - хохлами, перекривлять в анекдотах грузинов, и шутить над молдаванами, священниками, детьми, гомосексуалистами, инвалидами, беременными женщинами. Дело в том, что слово "блондомор" можно асоциировать со словом Голодомор, а можно асоциировать с холодомором, или с другими словами на "мор". В общем, не нравится - не смотри. Все это воспринимают как развлечение, а главное - далеко не всегда блондинки проигрывают, более того, по моему только два раза проиграли. И кто умнее?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду